• Perica Jerkovic, stand up komik (14. marec 2016 ob 11:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  V ponedeljek, 14. marca, ob 11. uri, bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice Perica Jerković, stand-up komik.


   


  Perica JerkovićS komedijo se tako in drugače ukvarja že več kot 12 let, za seboj ima okoli 1.000 nastopov, trenutno izvaja dva samostojna šova Rojen v Jugi in Zgodovina selfi butla, na YouTubu vodi pogovorni šov Stari, umrl sem!,posnel je avtobiografski film Leto ...


   


  Perica je bil ob Tinu Vodopivcu tudi pobudnik in glavni ustvarjalni "motor" prvega slovenskega zvezdniškega comedy roasta Roast Vida Valiča, zdaj pa se bo v "roastu" preizkusil tudi sam. Roast Perice Jerkovića, ki ga bo vodil Boštjan Gorenc - Pižama, bo na ogled v četrtek, 17. marca, v ljubljanski Festivalni dvorani.


   


  V klepetalnici bo komik razkril, kako se pripravlja na večer humorja, kdo bo vse sodeloval, ali ima kaj treme ...


   


  Vabljeni h klepetu!


  <moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici MMC-ja. Naš današnji gost bo stand up komik Perica Jerković, ki se nam bo pridružil ob 11. uri. Vprašanja zanj lahko že zastavljate.

  <Perica Jerkovic> Zdravo.

  <moderator> Naš gost se nam je pravkar pridružil, pozdravljen Perica.

  <hrček> Perica, živijo, kaj te je pripravilo do tega, da si se tudi ti odločil za roast?

  <Perica Jerkovic> To, da je roast res fajn zadeva.

  <Perica Jerkovic> Ideja roasta na slovenskem je stara vsaj 7-8 let, je pa bilo treba počakat, da čas dozori.

  <davor1> Perica, dalj časa že spremljam tvoje delo in me zanima, koliko sem v zmoti, da bo ta roast bolj "pekoč", kot smo jih bili vajeni do zdaj od drugih?

  <Perica Jerkovic> :)

  <Perica Jerkovic> Kaj pa vem. Pojma nimam kaj bodo drugi komiki govoriili. Mogoče pa bodo prijazni.

  <Perica Jerkovic> Tudi sam prisegam na prijaznost. :)

  <aero> Hej, mene pa zanima, kako vi gledate na trenutno priljubljenost roasta v Sloveniji? Zdi se, kot da do pred enega leta ta sploh ni obstajal, zdaj pa se zdi, da z njim komiki odkrivate nova obzorja?

  <Perica Jerkovic> Vroče žemljice. Ni ravno odkrivanje novih obzorij, če zadeva obstaja od leta 1950, ampak je fajn, da je zdaj tudi tukaj in da ga lahko obarvamo po slovensko.

  <Perica Jerkovic> Vesel sem, da se je tako prijel.

  <xenas> Perica, kako se pripravljaš na nastope? In kako poteka priprava na roast?

  <Perica Jerkovic> Kakšne dve leti nazaj sem pisal o tem, da pred nastopi navadno obglevim kuro in z njo pošpricam zidove zaodrja, če ni kure v bližini, pa iščem kolega Murča. On ponavadi ve kje se dobi kure.

  <Perica Jerkovic> Za ta roast konkretno pa vlagam veliko naporov predvsem v to, da ne bom videti samovšečen in pizdunski. Kar je težko. :)

  <celo> Kako dvorezni meč so lahko ti roasti? Se komik ali "žar mojster" prej izčrpa z idejami kot s stand upom? Kako močne imamo v Sloveniji kreativne ekipe za tovrstne podvige? Zdi se mi, da zadnje čase vsak želi pokazati nekaj zase ...

  <Perica Jerkovic> Standup je koncentrat. Fore so zgoščene in je zato v komercialni prednosti pred klasično monokomedijo. Roast pa je dvojni (paradižnikov) koncentrat. Panči so še bolj zgoščeni, samo bam bam bam. Je pa zelo formulaičen. Vedno pa je na voljo seveda tudi razbijanje zarisanega okvirja in formul.

  <Perica Jerkovic> Jasno, da vsak želi sebe izpostaviti, komiki smo najbolj tekmovalna bitja na svetu. Male vase zagledane žlehnobice.

  <Perica Jerkovic> Če delaš, se ne iztrošiš nikoli. In obratno. Delo osvobaja.

  <Perica Jerkovic> Fak, ta nikoli ne zazveni lepo.

  <eron> Je lahko vsaka oseba primerna za roast? Kdo je v Sloveniji?

  <Perica Jerkovic> Najbrž ne ravno vsaka. Jožico iz lokalnega Mercatorja nima veliko smisla roastat, ker nimamo veliko predznanja o njej. Ne bi si pa drznil reči, da nima dovolj zanimivega življenja, ker te Jožice so meni osebno ful sumljive.

  <Perica Jerkovic> V tem pogledu tudi sam nisem najprimernejši za roast, ker me velik del Slovenije ne pozna, imam veliko odrske kilometrine, a malo medijsko izpostavljenih del.

  <Perica Jerkovic> Ampak recimo, da se je v 12 letih vendarle nabralo dovolj :)

  <vero> Predsednik na roastu: dokaz, da imamo Slovenci kulturo humorja ali kaj drugega?

  <Perica Jerkovic> Mah ... ne razumem polemike okrog tega. Smo proameriška državica, Pahor je wannabe Obama ... vse je logično.

  <dejvi> Kako bi zgledala tvoja sanjska postava za roast? Kdo bi bil v njej?

  <Perica Jerkovic> Vsi, ki bodo 17. marca na odru Festivalne dvorane, plus še 30 ljudi :) Žal mi je, da ni bilo mesta še za nekatere stendaperje, ampak že tako nas je 13! "Selebritijev" pa ne pogrešam, naši roasti so zamišljeni kot podaljšek standup scene.

  <Kjero> Kako bi ti ocenil stopnjo cenzure, kar se tiče humorja na televiziji?

  <Perica Jerkovic> Nasplošno? Hm. Mislim, da nisem kompetenten za oceno, imam premalo vpogleda v zakulisje. Mislim, da je prisotna, a osebno me veliko bolj moti prilagajanje humornim potrebam povprečnega gledalca. Ni ne prostora ne interesa za kakršnokoli alternativo.

  <somebody> Kakšno je tvoje mnenje - zakaj komedija ne pride na TV? Zakaj še vedno nimamo pravega sitcoma? Bi ti sodeloval kot avtor, če bi bil povabljen k pripravi take igrane oddaje?

  <Perica Jerkovic> Premajhen trg. Vsi mi na TV program gledamo preveč romantično. "Wow, Slakonja je dobil svojo oddajo! Svaka čast, res si jo zasluži!" Nihče ne dobi oddaje, ker si jo zasluži. To je posel, vse je podrejeno ratingom. Na TV je veliko oddaj, ki nekako spadajo v rubriko "zabavno, humoristično", ampak ni ponudbe za tiste, ki si želijo nečesa bolj avtorskega.

  <Perica Jerkovic> Torej, oddaje ne dobiš. Tudi ko jo "dobiš", je tam urednik, ki ti govori kako in kaj.

  <moderator> Klepet se počasi približuje h koncu. Gostu bomo zastavili samo še nekaj vprašanj.

  <somebody> Katerega stand up komika bi po tvojem mnenju morali poznati, pa ga ne?

  <Perica Jerkovic> Pfff, ne vem koga vse poznaš in koga ne. :)

  <Perica Jerkovic> Moji trenutni favoriti so Bill Burr in Jim Jefferies, all-time pa Mitch Hedberg, Zach Galifianakis ...

  <spencer> Lahko pričakujemo tudi "kontro"? Perica vodi roast Pižame?

  <Perica Jerkovic> Z veseljem! :) Ne vem pa, če obstaja raženj, ki zdrži takšno obremenitev.

  <moderator> Klepet je končan. Hvala za vaša vprašanja in gostu za odgovore. Bodite z nami tudi prihodnjič.

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "