• Tinkara Kovač, pevka (21. marec 2016 ob 17:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Tinkara Kovač


   


  V ponedeljek, 21. marca, ob 17. uri, bo gostja MMC-jeve spletne klepetalnice pevka in nekdanja predstavnica Slovenije na pesmi Evrovizije Tinkara Kovač.


   


   


      


   


   


   


  Naslova Tinkarinih novih albumov sta za zdaj še skrivnost. Po navdušenju producenta Alberta Zeppierija nad italijansko različico skladbe Mars in Venera se za italijanski trg obeta še singel Marte e Venere. Kot zanimivost: Kovačeva je z Bobbyjem Solom v preteklih tednih posnela skladbo z naslovom La cura è vivere, ki bo na albuma uvrščena v slovenski in italijanski različici.

  Kot posebni gostje se ji bodo na koncertu pridružili še Horvatova, Ariel Cubria Vichot, Domen Gracej, Gal Gjurin, Katrinas, Marina Martensson, Pavle Kavec in Ro

  Kovačeva po uspešnem nastopu na Popevki v tandemu z Aniko Horvat svoje glasbeno ustvarjanje seli na oder Linhartove dvorane. Tam bo 2. aprila ob spremljavi skupine Heaven X premierno predstavila skladbe z novega albuma, ki bo izšel v slovenski in italijanski različici.


  Naslova Tinkarinih novih albumov sta za zdaj še skrivnost. Po navdušenju producenta Alberta Zeppierija nad italijansko različico skladbe Mars in Venera se za italijanski trg obeta še singel Marte e Venere. Kot zanimivost: Kovačeva je z legendarnim italijanskim kantavtorjem Bobbyjem Solom v preteklih tednih posnela skladbo z naslovom La cura è vivere, ki bo na albuma uvrščena v slovenski in italijanski različici.


  Kot posebni gostje se ji bodo na koncertu pridružili še Horvatove, Ariel Cubria Vichot, Domen Gracej, Gal Gjurin, Katrinas, Marina Martensson, Pavle Kavec in Rok Golob.


   


   


   


   


  <moderator> Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Naša današnja gostja bo pevka Tinkara Kovač. Vabljeni že zdaj k zastavljanju vprašanj.

  <moderator> Današnja gostja se nam je pridružila. Pozdravljena, Tinkara.

  <Tinkara Kovac> Pozdravljeni

  <marko> Kako bi na kratko opisala nov album, kakšen je žanrsko, po čem se razlikuje od prejšnjih?

  <Tinkara Kovac> Veseli me, da se spet srečamo tukaj! najprej vsem en lep začetek pomladi!

  <Tinkara Kovac> Od prejšnjih se razlikuje predvssem po tem, da je zelo raznolik tako žanrsko kot vsebinsko in po glasbenih sodelovanjih.

  <Tinkara Kovac> Je prerez mojih zadnjih treh let, ki so mi prinesla res najrazličnejše zgodbe. Od Perpetuum Jazzile do Gabra Radojeviča v pesmi Mars in Venera, do Eurosonga... še najbolj se v zadnjem času veselim pesmi, ki so čisto nove in komaj čakam, da jih dobite v posluh. :-)

  <hrček> Tinkara, kako je prišlo do sodelovanja z Bobbyjem Solom in zakaj po vašem mnenju Solo ni toliko izpostavljen v Sloveniji, kot je na primer Jovanotti?

  <Tinkara Kovac> Bobby Solo je predstavnik starejše generacije in je predvsem tisti klasičen elvisprislijevski lik. V Slovenijo se nikoli na plasiral, ker je gravitiral vedno bolj proti zahodu. Jovanotti pa je sodobnejši in diha s svetovno sceno. In ga ne zanimajo ne strani neba, ne kakšen je potni list... ustvarja in to dobro

  <Tinkara Kovac> Bobby je svoje gostovanje na mojem koncertu odpovedal, ker mora drugam in se je zadnji trenutek tako obrnilo. Obljublja pa, da se mi pridruži en krat poleti na kakšnem mojem nastopu v Sloveniji.

  <klemen> Kateri vaš koncert vam je najbolje ostal v spominu?

  <Tinkara Kovac> O, to težko rečem, jih imam pa nekaj, ki so med tistimi posebnejšimi. Koncert z Ianom Andersonom, koncert v Vatikanu, v zadnjem letu pa koncerti v Kulturnih domovih po Sloveniji, ko sem si s publiko gledala v oči čisto od blizu in so na oder prišli lokalni mladi glasbeniki in zaigrali z mano.

  <aljazz> Tinkara, zakaj nenadoma takšno število novih skladb? zakaj je večina le teh v tujem jeziku?

  <Tinkara Kovac> Lep spomin na 6 zaporednih koncertov v Cankarjevem domu že devet let nazaj, tudi ostaja!

  <Tinkara Kovac> Aljazz, izdala bom dva albuma. Eden je v celoti v slovenščini! In ga izdajam za Slovenijo. K drugemu pa so me povabili pri založbi Egea iz Italije in je namen te zbirke, da se poje v italijanščini. POvabili so različne glasbenike iz različnih držav )Bregovič, Kaiti Garbi, Kayah, Karin Mensah itd...Capo Verde, Bosna, Poljska, Grčija...), ki so kadarkoli koncertirali, snemali ali peli v italijanščini. Tudi v mojem repertoarju se je nekaj takih glasbenih sodelovanj zgodilo in sedaj bi jih rada združila na skupnem nosilcu zvoka.

  <luka> Tinkara, kako se vaše ustvarjanje v italijanščini in spogledovanje z italijanskim trgom sovpada s prizadevanji za več slovenske glasbe na radijskih postajah?

  <Tinkara Kovac> Ti dve zgodbi sta ločeni. Izdala bom album v italijanščini, na katerem bo tudi nekaj skladb v slovenščini in angleščini. In ta album bo distribuiran v Italiji. Za Slovenijo izdajam album v slovenščini. Tako je pri meni kot glasbenici.

  <mmm> Kakšna misel se vam utrne, ko pomislite na novo glasbo, ki jo ustvarjate? Vam je kakšna še posebej pri srcu? Mogoče kakšen verz?

  <Tinkara Kovac> Kar pa se samega predvajanja glasbe slovenskih izvajalcev v slovenščini ali kateremkoli jeziku, bom vedno rada slišala to glasbo v dnevnem času in čimveč. Žal so jo nekatere radijske postaje v zadnjih desetih letih izrinile v nočni čas ali pa so jo predvajale v manjšini. V SLoveniji imamo veliko dobre glasbe in glasbenikov, slovenščina je lep jezik. Samo za to gre.

  <Tinkara Kovac> Ja, prav v teh dnevih sem zaključila snemanje skladbe Roka Goloba, na besedilo Toneta Pavčka. V pesmi sodelujem s Katrinas. Pravi pa takole:

  <Tinkara Kovac> Življenje, veliko, visoko večno, kličem ti: Dober dan! in ti ponujam roko za srečno skupno vandranje kdove kam. Čez solzenja, cvetenja, zorenja, na severni in na južni tečaj, v dolino solz in na goro vstajenja in zmerom znova k sebi nazaj. Dober dan, možnosti in dolžnosti, večni up in stalna norost, dober dan, mila ptica mladosti in tvoja pesem – dar in skrivnost. Dober dan, življenje! Silno in milo. Kot na praznik prihajam v tvoj hram in ti šepečem na uho besedilo zaljubljenih: Rad te imam!

  <marko> Na Eurosongu je bilo finale. Misliš, da je bilo to največ, kar bi lahko dosegla? Boš še kdaj v igri, da nas zastopaš?

  <Tinkara Kovac> Nastop na Eurosongu ne pomeni samo to, da imaš dobro pesem in nastop in potem kar logično zmagaš. Je veliko več, skupinsko delo s producenti, marketingom, nacionalno televizijo, glasbeno ekipo, maskerji, kostumografi, režiserji, včasih tudi meddržavnim lobiranjem in drugo. Slovenija je predlani in lani dve leti zapored prišla v finale, kljub temu, da smo mala država in to je velik uspeh! Tako moramo gledat na te stvari. Če bom sama pri sebi začutila, da imam pesem, ki se lahko ponovno usede v eurosongovski kontekst in podporo ekipe, se bom z veseljem spet odločila.... še posebej, če bo kdaj na tistem odru igral živ orkester. ;-)

  <aljazz> Kakšna izkušnja veže vas na Evrovizijo? Imate kakšen nasvet za letošnjo predstavnico? Vam je všeč?

  <Tinkara Kovac> Eurosong je bila dobra izkušnja, ki mi je prinesla veliko podpornikov tudi v drugih evropskih državah, zato razmišljam o kakšnem koncertu še kje drugje. V SLoveniji pa je bilo lepo videt, kako je pol milijona držalo pesti pred televizijo. In koncertna sezona, ki je sladila. Če poenostavim...dober promocijski moment, ki pa ni najnujneje tudi najkvalitetnejši z glasbenega vidika, govorim nasplošno... letošnja predstavnica bo sama dobro opravila. Žal mi je le, da nima niti enega verza v slovenščini.

  <somebody> Glede na to, da je vprašanje slovenske glasbe zadnje časa znova na udaru: koliko slovenskih glasbenikov poznate, ki se preživlja izključno in zgolj z glasbenim ustvarjanjem?

  <Tinkara Kovac> So različne vrste profesionalnih glasbenikov - eni so zaposleni v orkestrih, drugi živijo od avtorskih in/ali izvajalskih pravic, eni živijo od koncertov. Razen tistih, ki so v orkestrih, število v zadnjih letih drastično pada. Več je razlogov za to. Sicer pa nas je profesionalnih glasbenikov res malo, večina se jih z glasbo ukvarja ob redni službi.

  <moderator> Klepet se počasi približuje h koncu. Gostji bomo zastavili le še nekaj vaših vprašanj.

  <Peter4> Tinkara, spremljam tvoje napore glede glasbenih kvot. Zakaj nam ne pustiš svobode, da bi vsaj na nekaterih radijskih postajah lahko poslušali tujo glasbo? Zakaj vsiljujete slovensko glasbo v vse postaje?

  <Tinkara Kovac> Vsak sam izbira, kaj posluša in katero radijsko postajo. In tukaj je tudi internet, kjer si vsak izbere, kaj bi rad slišal. In seveda koncerti. Nihče nič ne vsiljuje...

  <brezlaži> Ali verjamete v ljubezen brez laži?

  <Tinkara Kovac> Ja, verjamem! ;)

  <MALIbeli_zajcek_13> kam hodite 'božat zmaje'? :)

  <Tinkara Kovac> Zmaji so povsod! ;)

  <moderator> Klepet je končan. Hvala za vaša vprašanja in gostji za odgovore. Bodite z nami tudi prihodnjič.

  <Tinkara Kovac> Najlepša hvala tudi vam, se vidimo na koncertu 2. aprila v Cankarjevem domu! :)

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "