• Seku M. Conde, novinar in voditelj TV Slovenija (10. junij 2016 ob 11:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Seku M. CondeV petek, 10. junija, ob 11. uri bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice novinar in voditelj TV Slovenija Seku M. Conde.


  Conde bo z nami delil vtise po povratku iz Gvineje, kjer je od blizu spoznaval predvsem vpliv epidemije ebole na šolski sistem. Zahodnoafriško državo je obiskal na povabilo Unicefa Slovenija v okviru kampanje Emergency Lessons, s katero želijo opozoriti na izjemen pomen, ki ga ima izobraževanje v izrednih razmerah, kot so naravne nesreče, epidemije in vojne. Zaradi takih razmer se lahko prekine izobraževanje otrok, ki se nato nikoli več ne vrnejo v šolske klopi.


  Med enotedenskim obiskom se je Conde podrobneje seznanil, kako so šolarji, učitelji in šole doživeli epidemijo ebole, ki je v državi zahtevala več kot 2.500 mrtvih in pustila za seboj močne posledice. Svoja doživljanja je z nami že delil v kolumnah na MMC-ju, zdaj pa mu boste uporabniki lahko tudi sami zastavili vprašanja, ki se vam porajajo.


  Kot je sam zapisal v uvodni kolumni, so epidemijo hemoragične mrzlice v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji sicer ustavili, a še vedno odkrivajo posamezne primere zgodnjih znakov okužbe, s katerimi pa so se že naučili spoprijeti. Spoprijemanje z ebolo je bilo zaradi nerazumevanja lokalnega prebivalstva za svetovne zdravstvene delavce še posebej zahtevno.


  Vabljeni na klepet!


  <moderator> Pozdravljeni. Z vami bo po vrnitvi iz Gvineje klepetal novinar RTV Slovenija Seku M. Conde. Klepet se bo začel ob 11.00, vprašanja pa že lahko pošiljate.

  <moderator> Klepet z našim današnjim gostom se začenja. Vabljeni k postavljanju vprašanj.

  <555> Čao! Z veseljem sem bral tvoje kolumne. Zanima pa me, koliko si imel v resnici stika z ljudmi? Ali je šlo bolj za "voden" ogled?

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Stik z ljudmi je bil neposreden. V šoli v Pamelapu, na meji s Sierro Leone smo bili obkroženi z učenci, pravtako na vseh ostalih terenskih obiskih. V neposrednem stiku smo bili tudi z zdravstvenimi delavci in ostalimi.

  <nina> Živjo. Kako pa si se ti zdravstveno zaščitil pred obiskom Gvineje oziroma kako si samozaščitno ravnal med samim obiskom, saj, kot praviš, še vedno odkrivajo posamezne primere okužbe.

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Preventiva, preventiva, preventiva. Ves čas sem si , tako kot vsi ostali, umival roke, jih dezinficiral, pil le ustekleničeno vodo... Po vsakem stisku rok, smo roke dezinficirali, jih umili s klorirano vodo in podobno. Seveda pa nismo bili v stiku s dejansko obolelimi ali umirajočimi za ebolo.

  <firbcologinja> Te je bilo kaj strah, da boš zbolel?

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Če povem po pravici - ne. Šele kasneje, ko sem se vrnil domov, me je v nekem trenutku zadelo. Šele kasneje sem začel razmišljati, kje sem pravzaprav bil in kaj vse bi lahko šlo narobe. A zame je bil ta strah le enotedenski, za temkajšnje ljudi je vsakodneven. So pa ravno med našim obiskom uradno razglasili konec epidemije.

  <knedelcek> Živjo, mene pa zanima, kaj te je najbolj pretreslo in presenetilo?

  <Seku M. Conde> Najbolj sta se mi v spomin vtisnili zgodbi, ki ju tudi opisujem v kolumnah. Zgodba fantiča Almamija, ki je izgubil mamo, teti, babico. Kasneje mi je njegov oče povedal, da so izgubili sedem članov družine. Pretresla me je njegova umirjenost, stoičnost, sprijaznjenost z dejstvom s katerim se dvanajsletnik zagotovo težko sooči. Druga zgodba, pa je bila zgodba vodnjaka.

  <piš> Mogoče bom zdej izpadla nevedna, ampak me zanima, kako to, da si lahko sproti pisal kolumne? Koliko je net na voljo?

  <Seku M. Conde> Predvsem gre zahvala odgovornemu za komunikacijo pri Unicefu Gvineje, ki je posojal omrežno gostovanje na svojem telefonu. Internet v glavnem mestu sicer je, na podeželju si lahko pomagaš z UMTS ključki. Je pa prenos sila slab. Kolumne sem večinoma pisal ponoči ali zgodaj zjutraj, potem pa jih, ko je bila na voljo povezava, pošiljal v svet.

  <REsnica> lep dan. zanima me, kako izgleda država, kjer imajo tujci in domači kapitalisti v rokah naravna bogastva (diamanti, zlato), delavske pravice pa so podobne tem, ki jih z reformami uvajamo v EU (francija je bila kolonialni gospodar Gvineje). Ali je takšna država prijazna ljudem? hvala za odgovor!

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Država je izmučena, izrušena in izropana. Res je, Gvineja je bila prva francoska kolonija v Afriki, ki se je osamosvojila in za to plačala velikansko ceno osamitve in Francoskega maščevanja. Šele leta 2010 je dobila prvo civilno, demokratično izvoljeno vodstvo. S tem se je zanimanje investitorjev za Gvinejo povečalo, vlaganja so se začela krepiti, nato pa je udarila ebola. Koliko je takšna država prijazna ljudem, je predvsem odvisno od statusa posameznika, a v splošnem bi rekel, da ne.

  <nina> Na kakšni ravni je izobraževalni sistem v Afriki? Ko sem bila pred leti v Gani, sem obiskala otroke v učilnici brez strehe in celo brez klopi in stolov.

  <Seku M. Conde> Šole, ki smo jih obiskali so dobro opremljene. Seveda bi potrebovali morda novejše klopi, stole, a v splošnem so dobro opremljene. Leta 2012 sem sicer obiskal šolo v notranjosti Gvineje, na drugem koncu države, kjer pa je na podeželju tudi moč najti kakšno zanemarjeno šolo brez osnovne opreme.

  <ujca> Vem, da imaš družino iz Afrike. Koliko ste v stikih? Si se med izbruhom ebole bal zanje oz. so bili kje blizu?

  <Seku M. Conde> S svojo družino sem v rednih stikih in v času ebole je bilo za nas res obdobje strahu. Očetovo stran družine sem nazadnje videl leta 2012, nameraval sem jih obiskati leta 2014, a zaradi ebole to ni bilo mogoče. Zadnji dan tokratnega potovanja sem tako lahko za nekaj ur preživel z njimi. V času ebole je bil del družine v glavnem mestu, drugi del pa na drugem koncu države; možnosti, da bi kdo zbolel je bilo precej. K sreči ni zbolel nihče.

  <legendarc> Pozdravljen! Zanima me ali je sedanji predsednik Gvineje, Alpha Conde v kakšnem sorodstvenem razmerju z vami? Lep pozdrav

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Da, zdajšnji predsednik je eden od številnih stricev, ki jih imam v Gvineji.

  <boban> Kaj pa pravijo ljudje tam glede razlogov za širjenje bolezni in kako komentirajo odziv države in sveta?

  <Seku M. Conde> Prav slaba komunikacija, slaba pojasnila v zvezi z ebolo so privedla do številnih, tudi nasilnih, zapletov v času ebole. Ljudje so bili celo prepričani, da so ebolo prinesli tuji zdravstveni delavci. Zakaj? Predvsem zato, ker so v prvih mesecih zdravstveni delavci pozabili na kulturne razlike. Kot opisujem v eni od kolumen so prinesli črne vreče za trupla v teh krajih pa umrle pokopavajo v belem. Šele kasneje, ko so začeli upoštevati kulturne posebnosti, so se lahko uspešno soočili z epidemijo. Sicer pa so ljudje od države pričakovali več, dejstvo pa je, da je gvinejski zdravstveni sistem v ruševinah, da je država pred epidemijo za zdravstvo namenila manj kot 2 % BDP, sedaj ga nameni okrog 4%.

  <konde jr.> Čao! Mene zanima kakšna je cena piva in kave? Koliko pride sredni menu v McDonaldsu? Hvala za odgovor, se vidimo na ljubljanskih ulicah.

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni. Hm, cena piva se giblje med 35000 in 50000 GNF (gvinejskih frankov), kava je nekje med 20000 in 40000 GNF. Odvisno pač od tega, kje naročate. McDonaldsa ni, vsaj vem ne, da bi ga imeli. Še menjalni tečaj 1EUR je 10000GNF, povprečna plača je manj kot 40 EUR.

  <nina> Medijska podoba Afrike je izrazito "kriminalizirana": begunci, vojne, revščina, lakota. Prosila bi te, če lahko vendarle poveš kakšno lepo doživetje s svojega obiska v Gvineji?

  <Seku M. Conde> Hjoj, kje naj začnem. Gvineja je neverjetno lepa država, čudovita pokrajina, vse tiste drobne stvari, ki jih opaziš nekje ob poti. Vonj po morju, najslajši mango na svetu, prijazni ljudje. Užival sem ob druženju z mladimi v šolah, ki jih zanima nešteto stvari. Afriko je preprosto treba doživeti, stran od medijske negativne slike.

  <REsnica> zanima me, če si bil priča korupciji

  <Seku M. Conde> Hm, niti ne.

  <janez> V koga lahko uperimo prst za slabe zdravstvene razmere v tem delu Afrike? Zgolj lokalna korupcija, preprosto revščina, ali morda tudi IMF in podobne institucije vplivajo na raven financiranja zdravstva in podobno?

  <Seku M. Conde> V obe smeri. V smer držav in tudi v smer mednarodnih skladov. Predvsem slednji krojijo finančno usodo posameznih držav v razvoju. Določajo koliko lahko posamezna država, v zameno za kredite, porabi za šolstvo, zdravstvo, obrambo, kmetijske doklade itd. Navznoter pa v tovrstnem okolju seveda uspevajo korupcija in ozkogledo sledenje interesom posameznikov.

  <bizgec> Pozdravljen. Ali se nameravaš še vrniti v Gvinejo?

  <Seku M. Conde> Pozdravljeni! Seveda. Z veseljem bi odpotoval v Gvinejo spet po koncu deževnega obdobja, predvidoma novembra letos. Še posebej bi rad videl kako je z ljudmi, ki smo jih spoznali na tem potovanju. Koliko se je za njih spremenilo in kako živijo. Seveda pa bi rad nekaj več časa preživel s sorodniki in spoznal še kak del države, ki ga še ne poznam.

  <moderator> Klepet z današnjim gostom je zaključen. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za vprašanja.

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "