• Miran Zupanič, predsednik programskega sveta RTV Slovenija (9. junij 2016 ob 11:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  V četrtek, 9. junija, ob 11.00, bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice predsednik programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič.


   


  Miran Zupančič, novi predsednik programskega sveta RTV SlovenijaProgramski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v ponedeljek za novega predsednika sveta skoraj soglasno izvolil nekdanjega predsednika Nacionalnega sveta za kulturo, režiserja Mirana Zupaniča.


   


  Zupanič, ki je profesor filmske režije na ljubljanski akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT), je po izvolitvi v izjavi za medije poudaril, da želi "s svojim drobnim prispevkom javno radiotelevizijo pomagati narediti enostavno boljšo, bolj verodostojno, bolj kultivirano, bolj odprto do različnih mnenj, bolj pluralno in na nek način tudi bolj odgovorno do javnosti".


   


  Kako si predstavlja vodenje programskega sveta in kaj bodo njegove glavne naloge, ga boste lahko povprašali v spletni klepetalnici.


   


  Vabljeni na klepet!


  <Moderator> Pozdravljeni v klepetalnici MMC-ja. Ob 11. uri se nam bo pridružil Miran Zupanič, novi predsednik programskega sveta RTV Slovenija. Vabljeni k postavljanju vprašanj!

  <Moderator> Gost je že z nami, zato začenjamo s prvim vprašanjem

  <Moderator>

  <Vanda> Ob vaši inavguraciji ste dejali, da želite "s svojim drobnim prispevkom javno radiotelevizijo pomagati narediti enostavno boljšo, bolj verodostojno, bolj kultivirano, bolj odprto do različnih mnenj, bolj pluralno in na nek način tudi bolj odgovorno do javnosti". Ali lahko naštejete pet konkretnih drobnih prispevkov , za katere si boste prizadevali, da se uresničijo?

  <Miran Zupanič> V vlogi predsednika programskega sveta si bom najprej prizadeval, da delo sveta organiziramo tako, da bomo sprejemali čim bolj pretehtane programske odločitve. Moji prvi drobni prispevki bodo torej šli v smer zagotavljanja bolj kvalitetnih procesov odločanja: prevetritev poslovnika, premislek o oblikovanju novih delovnih teles programskega sveta, večja intenziteta dela teh delovnih teles... skratka, čaka me vrsta organizacijskih nalog, ki za javnost niso kaj prida zanimive.

  <Borut1> Kaj bodo vaši glavni cilji pri vodenju RTV-sveta ozirma, kaj želite v vašem mandatu doseči? Hvala.

  <Miran Zupanič> Poleg organizacijskih ciljev, ki sem jih omenil v prvem odgovoru, bo glavni cilj zagotoviti demokratično, pluralno in strpno razpravo svetnikov, skrbno tehtanje argumentov za sprejem ali zavrnitev posameznih odločitev ter kvalitetna komunikacija z vodstvom RTV Slovenija in vsemi programskimi sklopi. Seveda bi želel, da so vse odločitve sprejete kolikor je mogoče neodvisno od strankarskih, klientelističnih in kariernih interesov, koliko je to realno, pa bo pokazal čas. Odločitve, ki jih bo svet sprejemal pa bi morale biti usmerjene k temu, da javnemu zavodu omogočijo izvajanje njegovega kompleksnega poslanstva kot ga opredeljuje zakon o Radioteleviziji Slovenija.

  <Sandokan> Zanima me vaše mnenje, ali sploh še potrebujemo takšnega mastodonta, kot je javna RTV televizija. Sploh v času, ko RTV vsebine mlajši vedno manj spremljajo.

  <Cal> Kaj bi izpostavili kot najbolj pereč problem programa RTVja? Kje bi se lahko delalo bolje? Kaj sami pogrešate?

  <Miran Zupanič> Hvala, Sandokan. To je dobro vprašanje. Gledano iz slovenskega konteksta je nacionalka morda res mastodont, gledano iz nekoliko širšega produkcijskega konteksta pa še zdaleč ne. Še zlasti, če pogledate število in obseg nalog, ki naj bi jih po zakonu izvajala. Do mladih pa bo res morala najti nove komunikacijske kanale in programske vsebine, sicer se bo sama obsodila na regresijo in odmrtje.

  <Miran Zupanič> Cal, mislim, da je največji problem RTV Slovenija njena javna podoba. Širša javnost jo pogosto dojema kot orodje strankarskih in klientelističnih manipulacij. Mislim, da bi primarni programski cilj zato moral biti neoporečna verodostojnost, kultiviranost in mišljenjska širina medija.

  <Lenka> Na prvi seji so programski svetniki poudarjali vlogo prog. sveta kot varuha integritete novinarjev, kako pa boste branili integriteto gledalcev in poslušalcev v primeru neprofesionalnih in manipulativnih novinarskih prispevkov? Hvala.

  <Miran Zupanič> Integriteto publike morajo prvi varovati ustvarjalcI programskih vsebin sami, tudi novinarji, skladno s poklicnimi merili in standardi. Mislim, da je to temelj vsega. Programski svet se ne more postaviti v vlogo programskega policaja, je pa seveda dolžan promet usmerjati tako, da ne prihaja do večjih karambolov. Bi pa poudaril, da gre za izjemno delikatno razmerje, ki terja veliko mero občutljivosti, saj svoj del odgovornosti nosi tudi programski svet, ko spremlja izvajanje programskih zasnov in programsko-poslovnega načrta.

  <jani> Pozdravljeni! Ali se vam zdi, da se politika preveč vpleta v delovanje RTV? Kaj boste storili (če sploh kaj), da se to neha?

  <Miran Zupanič> Politika se ne vpleta v RTV, politika je RTV! Politika jo je ustanovila, odmerja ji obseg financiranja, predpisuje naloge, izbira odločevalce, ki izbirajo naprej... skozi svoje filiale, akviziterje in zastopnike plasira programske vsebine v svojem interesu... Ali obstaja še kakšna druga RTV? Civilna, državljanska? Upam, da ja, sicer ne bi sedel v programskem svetu.

  <kiki> Kako kot predsednik programskega sveta gledate na 3 veje RTV-ja: radio, TV in multimedijski center oz. na porazporeditev sredstev znotraj te trojice? V spletni dobi bi kazalo verjetno več namenjati spletu ...

  <Miran Zupanič> Podatkov o finančnem razrezu še nimam, v programskem svetu sem četrti dan. Vsekakor pa je to vprašanje zelo pomembno, sredstva morajo biti razdeljena tako, da vsem segmentom omogočajo izvedbo kvalitetnih programskih vsebin in stalen razvoj.

  <gledalec> Ali lahko pričakujemo, da se boste zavzemali za povečanje igranega programa različnih formatov? Včasih ima gledalec občutek, da je RTV samo še novinarska hiša...

  <Miran Zupanič> Gledalec, hvala za to vprašanje. Dejstvo je, da komercialke z igranimi programi (nadaljevankami, nanizankami) prehitevajo nacionalko. Mislim, da je to resen problem s katerim se bo programski svet moral soočiti.

  <Moderator> Čas za klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili le še eno vprašanje.

  <avtonomninovinar91> Zanima me vaš komentar dogodka, ko se je na eni izmed prejšnjih sej programskega sveta pojavil transparent z žaljivo vsebino. Ali tega ni bilo moč preprečiti, da posamezniki s takšnim transparentom prisostvujejo seji za vodilnimi osebami RTV-ja?Hvala.

  <Miran Zupanič> Upam, da je šlo za enkraten dogodek in da se to ne bo več ponovilo. Delo sveta je treba organizirati tako, da bo lahko izvajal svoje naloge in ne da se začne spreminjati v platformo za distribucijo žaljivih vsebin.

  <Moderator> Klepet je končan. Hvala gostu za odgovore in uporabnikom za številna vprašanja. Časa za vse žal ni bilo. Pridružite se nam spet jutri, ko bo z vami klepetal Seku M. Conde, novinar in voditelj TV Slovenija, ki se je pred kratkim vrnil iz Gvineje.  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "