• Tomaž Domicelj, kantavtor, skladatelj, pesnik, pisec in prevajalec (22. junij 2016 ob 12:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Gost MMC-jeve spletne klepetalnice bo v sredo, 22. junija, ob 12. uri kantavtor, skladatelj, pesnik, pisec in prevajalec Tomaž Domicelj, ki nadaljuje svoj koncertni ciklus po praznovanju 50. obletnice delovanja.


   


  Domicelj se bo po uspešnem akustičnem avtorskem večeru lani vrača na Peklensko dvorišče Križank s koncertom Čista akustika II. Tokrat bo gost violinski virtuoz in kitarist Saša Olenjuk. "Večina tistih, ki smo tlakovali dokaj alternativno ustvarjalno pot, je imela eno samo religijo – glasbo. Lepo bi bilo, če bi bilo še zdaj tako," je zapisal legendarni Domicelj.


   


  Tomaž Domicelj


   


  Domicelj bo nadaljeval koncertni krog v Novi Gorici, Brežicah in Kranju. Na odre pa se je vrnila še ena stvaritev, pri kateri je odigral levji delež. Namreč prav on je napisal slovenska besedila za muzikal Mama Mia!, ki je pred dnevi upihnila prvo svečko.


   


  Več o koncertih, pogledih na aktualno glasbeno dogajanje in fenomenu muzikala Mama Mia!, boste lahko vprašali Domicelja na klepetu. Vabljeni!


  <Moderator> Pozdravljeni v klepetalnici. Ob 12. uri se nam bo pridružil Tomaž Domicelj. Vprašanja mu že lahko postavljate.

  <Moderator> Gost je že z nami, zato začenjamo.

  <tina> Zdravo! Čestitke za visoko obletnico! Kdaj točno ste jo praznovali? Bo ob tej priložnosti izšel tudi kak album uspešnic?

  <Tomaž Domicelj> Hvala. Moja obletnica se kar vleče...lani 5o let od začetkov profesionalizma, letos 5o-letnica mnature, prihodnje leto album - novih uspešnic upam, - čez slabi dve leti pa 7o.letnica.

  <milo_milo> hej, kitaro špilaš nekje od leta 1964. Se pravi glih od cajtov, ko se je rojeval rokenrol. Si pričakoval, da se bo zadeva tolk razvila (v 100 gaziljinov vrsti in podvrsti), kot je razvidno dans? Pa še, a je še prostor za nek večji preboj v razvoju rokenrola v širšem smislu? Meni se zdi, kt da je bilo stilsko že več al manj vse narejeno.

  <Tomaž Domicelj> Bo kar držalo - rokenrol pa se je rojeval oziroma razvijal že 10 let prej. Prostora je še veliko, zdi pa se mi, da ga je pri nas premalo. Ne prostora. Rokenrola. V medijih, seveda. STILSKO PA SE ZADEVE NADGRAJUJEO, DOPOLNJUJEJO, NA NOVO OBUJAJO...

  <Kobilica-poet> Čestitke ob ustvarjalnem Abrahamu- slovenski Bob Dylan:). Šel bi na koncert 29.6. ki bo v Novi Gorici- pa nikjer nisem zasledil, kje bo to...na kateri lokaciji....

  <Cefizelj> Tomaž pozdravljen, mogoče ob 50. letnici pripravljaš kakšen poseben dogodek oz. koncert?

  <Tomaž Domicelj> Žal v Novi Gorici tokrat ne bom nastopil, za razlog pa je treba vprašati ljudi v tamkajšnjem gledališčlu...

  <Tomaž Domicelj> Pač pa bom 28. junija s prijateljem Sašom Olenjukom koncertiram v ljubljanskih Križankah (Peklensko dvorišče, 21.30), v petek, 1. julija sem gost na festivalu, ki ga pripravlja Nuša Derenda v Brežicah, najhrupneje pa bo na "večeru z okusom" v kranjskem klu7bu KLUBAR. Ob 10 h zvečer. Hvala za vse čestitke.

  <živ1> Čao! Kako pogosto še igraš svoje največje uspešnice? Katera so zaigral tolikokrat, da ti gre že na živce?

  <Tomaž Domicelj> Včasih mi je šla na živce "Stara mama". Zdaj, ko redkeje koncertiram več kot dve uri skupaj, pa se sproti veseilm vsake, ki jo poslušalkci hočejo na vsak način slišati. Zato imam besedila za vsak primer pripravljena v posebni mapi. .

  <jani> Hej! Si podpisal Giannijevo peticijo za več melodičnega popa? Kaj si misliš o problemu, ki ga izpostavlja v peticiji?

  <Tomaž Domicelj> Te probleme zasledujem že desetletja. Peticije nisem podpisal, ker je ravno takrat odletela ministrica za kulturo, novega ministra pa predobro poznam, da bi se z njim sploh splačalo na tak način pogovarjati o glasbeni problematiki. Držati skupaj in se spoštovati, pa ne bo treba peticij.

  <Živko> Se je v zadnjem desetletju pojavil kakšen novi izvajalec, ki vas je pritegnil?

  <Tomaž Domicelj> Predvidevam, da govorimo o slovenskih izvajalcih in izvajalkah. Akustični Dan D so super (ampak niso novi), v melodičnem popu pa je usekala Bilbi . čakam na ponovljene uspešnice.

  <lojze> Kako gledate na odnos RTV do popularne glasbe? T.i. narodnozabavne in sorobne oddaje se množijo, medtem ko se kakovostna in kritična produkcija sili na margino programa.

  <Tomaž Domicelj> Se popolnoma strinjam. Mislim, da gre bolj za problematiko na TV kot na RA. Glasba ta

  <Tomaž Domicelj> pa je, ne samo rock in pop, takorekoč mašilo med politiko in reklamami. In da ne pozabim na šport. Če bi na TV in RA imeli sorazmerno število prenosov in posnetko odličnih festivalov in koncertov (Glastonbury ipd.) kot športa, ne bi bilo nobene margine in bi bilo dovolj prostora ter platform za nastope in preboj novih nadobudnih mladih glasbenih izvajalcev in ustvarjalcev..

  <Papa Mio!> Pozdravljeni! Tomaž, ste si kdaj v mladih letih zamišljali, da boste imeli opravka s čim takim, kot je muzikal Mamma Mia! ... Meni ste vseeno vselej delovali bolj svojeglavi, ta muzikal pa je vendarle namenjen najširšim množicam. Pa še malo firbčnosti: poslušate kdaj Abbo (ko ste sami)? Hvala za odgovor, lp

  <Tomaž Domicelj> Abbe ne poslušam, ko sem sam. Včasiuh z občudovanjem pogledam Agnetho v kakem starem videu, želim pa si spoznati Frido, posebej zaradi njenega pedigreja.gf

  <Tomaž Domicelj> Niti sanjal nisem o prevajanju pesmi za Mammo Mio, sem pa zadovoljen, da sem premagal tudi ta izziv in da je vse skupaj zelo odmevno. Mislim, da smo rekorderji v svetovnem merilu. Po štev ilu predstav in obiskovalcev glede na državno populacijo.

  <smiley> Pozdravljeni! Že 3x sem obiskala muzikal Mamma mia! in vaši prevodi pesmi me vsakič znova navdušijo. Koliko časa ste porabili, da ste prevedli vse pesmi? Ali bodo mogoče kdaj izšle na cd-ju? :)

  <Tomaž Domicelj> Tri mesece sem delal - imel sem mir in čas. Tudi mene pesmi vsakič navdušijo, tudi zaradi odličnih izvajqalcev. CD pa ne smemo izdati - taka so pač mednarodna založniška pravila. Čeprav bi bilo zagotovo drugače, če bi jim lahko obljubili 2 milijona prodanih kosov...

  <Kobilica-poet> Nič, bom pa že moral v Križanke. Za dobro muziko se odpeljem tudi kam dlje. Na zadnje sem bil na Rolling Stonsih na Dunaju 2014- fenomenalni občutki in doživetje. Današnja elektronsko generirana muzika podprta z raznoraznimi marketing fintami in promocijami mi niso kaj dosti pri srcu, oziroam me ne ganejo kaj dosti. Danes ni več takih veličin - osebnosti-se bi zdi, kot ste bili ustvarjalci v 70 in še 80 letih. kaj misliš, je to posledica pomanjkanja muzikalne identitete, ali je dostopnost do trga in množičnost tista, ki vse utaplja v neko povprečnost.

  <Tomaž Domicelj> Menim, da pametni telefoni in igrice še pospešeno uničujejo konkretnost in izpovednost. Se pa ne bi strinjal, da ni več pravega entuziazma. Poglejte si, kaj so v Italiji naredili, da so na koncert privabili Foo Fighters.To je prava stvar! Veličin samo navidezno ni več. Pred mesecem dni sem bil v ZDA - tam je pristop drugačen. Tam se ve, kdo je Elton John in kdo je Beyonce. Pa so vsi hepi, ker ni godlje.

  <nina> Zdravo. Katerega od slovenskih glasbenih kolegov najbolj cenite in katerega najmanj?

  <Tomaž Domicelj> Ta je pa huda... laže bi se odločil za tuje produkte oziroma bleferje. Vsekakor cenim vsakogar, ki pošteno in iskreno dela. Med rockerji vedno izpostavim Siddharto, med pevci Pestnerja, med lepotci Jana Plestenjaka, med kantavtorji Iztoka Mlakarja, med raperji Trkaja, med multiustvarjalci Pižamo, med pevkami Alenko Godec... s podnom se pa ne ukvarjam.

  <Car> Kaj menite o delovanju SAZASa, ki ste ga nekoč vodili tudi Vi?

  <Tomaž Domicelj> Ta nekoč je že 12 let daleč. Dal sem prave smernice, žal pa so jih nepravi ljudje speljali na stranski tir. Vsekakor sem borec za avtorske pravice in pika. V tej državi pa so zasebno-politični interesi nezdravo pr5epleteni prav povsod, od vrha navzdol. Hotel sem, da bi bil SAZAS izjema in vzor, kako je treba delati.. Žal ni šlo. Pa smo spet pri sodelovanju in spoštovanju.

  <Moderator> Čas za klepet se počasi izteka. Gostu bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

  <Dr.Domicil> Glede na to, da nosite častni naziv prvega slovenskega reperja, me zanima, kakšno je vaše mnenje o novih generacijah rimoklepaške umetnosti na naših tleh. Yo!

  <Tomaž Domicelj> Verjetno gre za znamenite BANANE, pa zaključek ŠPRICER BLUESA, pa SI_SI_SIMONA, pa NA GOBEC... raperji so domala edini stihoklepci, ki so angažirani. Ampak s svojim aktivizmom za zdaj naletijo na premajhno odmevnost

  <AlfaAlfaSamica> Tomaž, pozdravljen! Že od nekdaj dajete vtis alfa samca, zato me zanima, kako shajate z dejstvom, da ne spadate več med najmlajše. Zanima me še, ali to bolj občutite kot zorenje ali staranje? ;)

  <Tomaž Domicelj> Dokler sklepi na prstih obeh rok še delujejo in glaSILKE NE ŠKRIPAJO PREVEČ, MI JE VSEENO, ALI SEM ALFA, BETA ALI GAMA.

  <Tomaž Domicelj> dA LE NI BILO V TEJ KLEPETALNICI PREVEČ ZAGAMANIH VPRAŠANJ ME PA ZELO VESELI. Zorenje pride s staranjem v sodu, hujše je odcvetenje na soncu...

  <frizbi> A spremljate Euro 2016? Za koga navijate?

  <Tomaž Domicelj> Moj fotr je bil v študentskih letih polprofi fuzbalist, zato imam (tudi)topogledno

  <Tomaž Domicelj> pravi pedigre. Navijam za italijanski "dizajnerski" nogomet, simpatične Islandce, sosede Hrvate, presenetljive Valižane... a ni fajn, da se nam tokrat ni treba sekirati zaradi "naših" ...

  <Moderator> Klepet je končan. Hvala za vprašanja in gostu za odgivore. Pridružite se nam spet ob naslednji priložnosti.  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "