• Rosvita Pesek, zgodovinarka in tv-voditeljica (21. september 2016 ob 11:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Rosvita Pesek (Foto: Miloš Ojdanić)V četrtek, 21. septembra, ob 11. uri prihaja v MMC-jevo spletno klepetalnico Rosvita Pesek, zgodovinarka in avtorica knjige o Francetu Bučarju.


   


   


   


  Rosvita Pesek, sicer tudi voditeljica informativne oddaje Odmevi, je knjigo o življenju Franceta Bučarja naslovila preprosto Bučar, v njej pa se je posvetila predvsem njegovi vlogi pri nastanku neodvisne slovenske države. "Če je nastanek slovenske države vrh naše nacionalne zrelosti, je dal Bučar nastanku neodvisne države neizbrisen pečat. Ne le s tem, ko je sedel na najpomembnejšem mestu v skupščini, pač pa tudi z vsemi tistimi dejanji, ki jih je naredil v času demokratizacije," je dejala avtorica ob predstavitvi knjige.


   


   


   


  Kako dolgo je knjiga nastajala, kaj ji je predstavljalo največji izziv in še kaj boste lahko Rosvito Pesek vprašali v spletnem klepetu. Vabljeni!


  <moderator > Pozdravljeni! Ob 11.00 se nam bo v MMC-jevi spletni klepetalnici pridružila zgodovinarka,TV-voditeljica in avtorica knjige o Francetu Bučarju Rosvita Pesek. Vabljeni k sodelovanju, vprašanja že lahko zastavljate.

  <moderator > Rosvita Pesek se nam je pravkar pridružila, začenjamo s klepetom.

  <a12> Kako dolgo ste zbirali materiale in pisali ter katero poglavje je bilo največji izziv?

  <Rosvita Pesek> Material sem nabirala 2 leti, pisala eno, v resnici pa je podlaga za tako delo proučevanje osamosvojitve (cca 6 let). Počasi gre.

  <Rosvita Pesek> Izziv so bili pa očitki ki letijo na njegov račun in jih je bilo potrtebno posebej skrbno proučiti.

  <firbec> Kako velik kamenček je France Bučar prispeval v mozaik slovenske osamosvojitve?

  <Rosvita Pesek> Enega pomembnejših. Skupščina RS je bila ključno telo, kjer so se sprejeli vsi za osamosvojitev pomembni dokumenti. In Bučar je tej 240 članski delegatski posadki predsedoval. če pa jemljemo osamosvojitev kot posledico demokratizacije, potem je pa tudi temu procesu vtisnil močan pečat. (Majniška deklaracija, Odbor za vastvo ČP, Nova revija, Strasbourg...)

  <databox> Sta vloga in pomen Franceta Bučarja v slovenski zgodovini precenjeni ali podcenjeni?

  <Rosvita Pesek> Mislim, da je njegova vloga kar realno ocenjena, se je pa v zadnjih letih vrglo na njegovo ime kar nekaj hudih očitkov in predvsem stereotipov, ki nimajo podlage v dejstvih. Eden od teh je floskula, da je Fb glavni krivec, da v Sloveniji ni bilo lustracije.

  <jože> Kdo sledil po Pučniku in Bučarju oziroma o kateri pomembni slovenski osebnosti bi radi napisali naslednjo knjigo?

  <Rosvita Pesek> Najprej bom naredila dokumentarni film, ki mi bo gotovo vzel debelo leto časa o Slovencih v zadnjih 200 letih. Potem pa bom premislila, koliko volje je še ostalo. Mohorjeva založba iz Celovca dela knjižno zbirko Kako so gradili državo. Vanjo gotovo sodita še Oman in Peterle.

  <GreenDragons> V luči vaše nedavne Twitter "debate" s samooklicanim lovcem na "udbaše" Romanom Leljakom me zanima, kako gledate na dandanašnjo paranojo okrog SDV, ki se je posledično (zaradi omenjene knjige, pa tudi Pučnikove biografije) na nek način dotaknila tudi vas? Se vam zdi, da sta "raziskovanje" in interpretacija arhivov SDV povsem deplasirana?

  <Rosvita Pesek> Mislim, da je interpretacija arhivov SDV pogrnila na celi črti. Nikamor ne bomo prišli z zmerjanjem, kdo je bil udbaš in koga niso ujeli v svoje mreže. Pomembno je vedeti v kakšnih okoliščinah je to postal in kaj je kot špicelj počel. Koliko ljudem je škodoval, ali sploh ni hotel pisati poročil, ali je zavajal SDV...To je naloga in delo resnih raziskovalcev SDVjevskih arhivov, ne pa delniseznami sodelavcev, ki v resnici nič ne povedo...

  <kiko> Je bil res France Bučar glavni krivec, da pri nas ni prišlo do lustracije po osamosvojitvi?

  <Rosvita Pesek> Ne. Če že iščemo krivce za odsotnost lustracijske zakonodaje, je pošteno povedati, da politične stranke, ki jo zagovarjajo nikoli niso imele takšne moči v zakonodajnem telesu, da bi jo lahko uveljavile. kot veste je edina delna lustracijska določba Pučnikovo dopolnilo, ki je veljalo za sodnike...da torej tisti ki so v postopkih kršili človekove pravice ne morejo biti izvoljeni v trajni mandat.

  <breda> Menite, da bo kdaj prišlo do sprave med Kučanom in Janšo, da bomo vsi lažje zadihali in pogled usmerili v prihodnost?

  <Rosvita Pesek> Ta določba je bila sprejeta v mandatu 1992 -1996, ne v času osamosvojitve.

  <Rosvita Pesek> Se opravičujem gospa Breda. Moj odgovor se nanaša še na prejšnje vprašanje.

  <Rosvita Pesek> Sprava Janša-Kučan? Ne vem. Bilo bi pa blagodejno, če bi drug drugemu priznala dejanja, ki so bila ključna za Slovenijo in v katerih sta imela vsak od njiju pomembno vlogo. To bi bi dober prispevek v našo novejšo zgodovino.

  <vprašaj> Kregi in delitve, beli, rdeči, levi, desni ... Zakaj Slovenci ne premoremo vsaj kančka patriotizma? Kaj menite kot zgodovinarka in raziskovalka novejše zgodovine?

  <Rosvita Pesek> Ha. Mislim, da imamo Slovenke in Slovenci neizmerno radi sLOVEnijo. Vprašanje patriotizma bi pa moralo resno skrbeti naše izobraževalne ustanove v prvi vrsti šolstvo. A kot veste se na tem področju, v tej smeri, skoraj nič ne dogaja. Ljubezen do naše Slovenije, od prekmurskih ravnic do obale je pa neizmerna. Bolj ponosnega naroda na svojo zemljo, kot smo mi...še nisem srečala.

  <jagoda> Kakšen človek je bil France Bučar in kakšno vlogo je igrala njegova osebnost v tistih burnih časih?

  <Rosvita Pesek> Bil ne eden najbolj izobraženih Slovencev svojega časa. temeljno infrasturkturo za življenje mu je dalo šolanje v škofovih zavodih v Šentvidu nad Ljubljano. 5 tujih jezikov, vključno z latinščino in grščino, je govoril za "malo malico". Velik duh! Med pomembnejšimi Slovenci minulega stoletja. Bil je narodno zaveden do kraja, prepričan Evropejec in kristjan.

  <klenslovenc> Zakaj v Sloveniji ni pravih biografij še živih politikov? Na eni strani imamo "biografijo" o Kučanu, ki je brez kritične distance in deluje kot plačan hvalospev, na drugi strani pa si nihče ne upa napisati biografije o Janši. Kje vidite problem?

  <Rosvita Pesek> Čas. Čas mora minit. Mimogrede. Tudi Pučnik ima kar obsežno 500 strani dolgo biografijo. Zdaj jo je dobil še Bučar. Saj kar pridno pišemo....

  <oleander> Hvala. Na tretjem programu sem imel priložnost poslušati pogovor z avtorico dela o Bučarju, ki je bil zelo zanimiv. Želel bi ji čestitati, da se je tako potrudila. Knjige še nisem bral, prepričan pa sem, da tehtno prispeva k osvetlitvi časa, ki ga živimo. Glede na to, da je beseda v pogovoru nanesla tudi na tajno policijo oz. udbo ali SDV, bi me zanimalo, kaj gospa meni o tem, da bi bilo treba čim več vedeti o tem, kdo vse je sodeloval s to organizacijo, saj bi to pojasnilo marsikaj glede stanja v miniluh 25 letih in tudi danes v Sloveniji. Hvala za odgovor.

  <Rosvita Pesek> Kot sem že napisala, mislim, da ni ključen podatek kdo je sodeloval z SDV, če ne poznamo okoliščin v katerih je v to sodelovanje privoli, koliko je dejansko ovajal, koga, kako, pristiskal na druge, ogrožal življenja, lažno vplival na postopke, izsiljeval, trpinčil....Treba je vedeti kaj je ta špicelj počel, sploh če so ga v kremplje dobili v zgodnjih povojnih letih! To da bolj celovito sliko.

  <srce55> Je France Bučar storil veliko političnih napak? Katera je bila največja?

  <Rosvita Pesek> Po moji oceni je bila njegova največja politična napaka ta, da je v svojem zelo usodnem spisu Novi politični zemljevid Slovenije, nakazal razpad SDZ in posledično Demosa. Nič ni naredil za to, da bi ti dve ključni ustanovi obstali skupaj, pač pa je pomagal pri majanju kola, ki se je potem prehitro izruval in odvrgel.

  <joker> Zakaj po arhivih nekdanje tajne službe raziskujejo kvazi publicisti in amaterski zgodovinarji? Močno pogrešam prave zgodovinarje, ki bi strokovno objavljali in predstavljali te podatke. Kje so ti zgodovinarji in zakaj oni ne raziskujejo po teh arhivih?

  <Rosvita Pesek> Mislim, da delajo. Tamara Griesser Pečar, Igor Omerza, Milko Mikula, Center za narodno spravo...Glede na to, kar je Omerza raziskal in objavil je že zdavnaj presegel "kvazi" zgodovino.

  <GreenDragons> Sem predstavnik mlajše generacije, zato sem skozi vašo knjigo o Jožetu Pučniku praktično "iz prve" spoznal lik in delo Pučnika. Je knjiga o Francetu Bučarju podobnega tipa? Kaj želite z njo sporočiti oziroma zaradi česa jo lahko priporočite nam, ki tistih časov nismo doživeli prvoosebno?

  <Rosvita Pesek> 1. Biografije so nasploh zanimive. Bralci imamo radi ljudi, ne dogodkov.

  <Rosvita Pesek> 2. POmembno je vedeti, da boste lahko pripovedovali in podučili svoje otroke in vnuke.

  <Rosvita Pesek> 3. Bučarjevo življenje je bilo tako bogato in polno usodnih odločitev, da spoznate skozi njegovo življenje celotno drugo polovico 20.stoletja. Dajte!

  <nina> Ste pri pisanju knjige odkrili kakšno doslej neznano ali pa zanimivo podrobnost osamosvojitvenega procesa?

  <Rosvita Pesek> Ja, prav ta spis Novi politični zemljevid Slovenije in znatno večjo vlogo Franceta Bučarja pri padcu osamosvojitvene vloge, kot sem jo doslej poznala.

  <SLOBloodPatriot> Lepo pozdravljeni. Zanima me, če boste napisali knjigo tudi o Janezu Janši in o njegovi vlogi za osamosvojitev Slovenije?

  <Rosvita Pesek> Nikoli ne reci nikoli. Mislim pa, da je Janez Janša kar sam že dobro poskrbel za oris svoje vloge v demokratizaciji in osamosvojitvi in nasploh velja za plodovitega pisca, tako da te potrebe verjetno ne bo.

  <moderator > Klepet se počasi izteka, zastavite lahko le še nekaj zadnjih vprašanj.

  <marko> Ste morda prišli do kakšnih podatkov ali pričevanj, ki bi dodatno osvetlila Bučarjevo vlogo v času druge svetovne vojne (bel konj, ure, kos, itd...) ter kako je ta vloga definirala njegovo nadaljnje politično delovanje?

  <Rosvita Pesek> Se mimogrede opravičujem za številne male začetnice, ki bi morale biti velike in pomanjkanje vejic.Oprostite.

  <Rosvita Pesek> Do teh podatkov nisem prišla, tisti, ki so o tem pisali, so mi pa pokazali vrata in niso hoteli izdati svojih virov. Če so jih sploh kdaj imeli za te "krvave" zapise. Sicer se je FB o partizanščine kamlu distanciral. Pravi da je že na enem prvih povojnih mitingov spoznal, da se je število partizanov neizmerno povečalo. Ko je bilo treba iti v hajko pa ni bilo nikjer nobenega.

  <tinča> Je France Bučar eden večjih domoljubov osamosvojitve? Zdaj, 25 let kasneje, se zdi, da je ta ponos na Slovenijo precej zvodenel med ljudmi, kaj menite?

  <Rosvita Pesek> Je eden od narodno najbolj zavednih. je eden rekih, ki v svojih govorih ni pozabil omeniti.."zavedajoč se usodnosti trenutka, ki nas preveva v teh dneh..." Zavedal se je veličine dogodkov, ki jih je soustvarjal!

  <paradajz> Kako je Bučar prišel v stik s panevropskim gibanjem?

  <Rosvita Pesek> Otto von Habsbourg. Podobnih misli, oba.

  <moderator > Klepet z Rosvito Pesek, avtorico knjige France Bučar, je končan. Hvala, ker se bili z nami! Pridružite se nam znova prihodnjič.

  <Rosvita Pesek> Hvala MMC-ju za priložnost in Vam klepetalci za vprašanja. Srečno!  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "