• Tomaž Lavrič, stripar (23. januar 2017 ob 14:59)

  Nazaj na seznam klepetov

  Tomaž LavričTomaž Lavrič ni samo eden od najbolj prepoznanih slovenskih striparjev na sceni, pač pa tudi eden od letošnjih dobitnikov nagrade Prešernovega sklada. O idejah za Diarejo, izjavah desetletja, nagradah in ciljih za prihodnost ga lahko v sredo povprašate v MMC-jevi klepetalnici.


  V sredo točno opoldne bo gost MMC-jeve klepetalnice "Da Vinci slovenske grafične literature", "najmočnejša blagovna znamka Mladine", ustvarjalec Diareje - in letošnji nagrajenec Prešernovega sklada, Tomaž Lavrič.


  V Lavričevem ustvarjanju po presoji upravnega odbora sklada v zadnjih dveh letih še posebej izstopata njegova stripa Lomm in Tolpa mladega Ješue ter razstavi v Cankarjevem domu in Pritličju. Risar stripov in karikaturist Iztok Sitar je v utemeljitvi nagrade opomnil, da je Lavrič izjemen risar, ki se ponaša z odličnim poznavanjem človeške anatomije in pretanjenim čutom za plastično ponazoritev človeškega telesa. To je po njegovih besedah posebej razvidno v stripu Lomm. Po Sitarjevi presoji Lavričevo delo po vsebinski in likovni plati sodi v sam vrh slovenskega stripa.


  "Nisem deloholik, sem strasten nedeloholik. To, kar počnem, ni delo, je užitek," je o svojem poklicu pred leti izjavil Lavrič, ki medijskemu izpostavljanju in intervjujem ni pretirano naklonjen. Zato napnite možgane in izkoristite priložnost, da iz prve roke izveste vse, kar vas je o njegovih stripih kdaj zanimalo.


 • Kazalo
  " "