• Tina Košir, voditeljica oddaje Knjiga mene briga (21. marec 2006 ob 17:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  V spletni klepetalnici MMC RTV Slovenija je 21. 3. gostovala Tina Košir, ena od voditeljev oddaje Knjiga mene briga.

  Oddaja je letos drugič zapored prejela viktorja za najboljšo otroško in mladinsko oddajo, Dražen Dragojevič, eden od njenih ustvarjalcev, pa je napovedal tudi njeno prenovo. Namenjena je predvsem srednješolcem ter razvijanju bralne kulture tudi pri starejših bralcih. Knjiga mene briga vsak teden prinaša sveže poglede na aktualne knjige, o katerih ob voditeljih razmišljajo zanimivi gostje, ki ne prihajajo nujno iz književnih vrst.


  <Moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici, kjer se nam bo ob 17.00 pridružila Tina Košir. Vprašanja ji že lahko zastavljate.

  <Viktor> Čestitam za viktorja! Kaj vam pomeni ta nagrada, že drugič zapored?

  <Tina Kosir> Najlepša hvala za prijazne čestitke! Veseli smo, da nam je Akademija Viktor že drugič namenila to priznanje, čeprav bi se še naprej enako trudili, tudi če nam ga ne bi. Veseli nas, da našo oddajo mnogi radi gledajo in da očitno pripomore k temu, čemur želimo, da pripomore - večji opaženosti in medijski zastopanosti knjige in bralne kulture nasploh.

  <Knjigojed> Viktor je zaslužen, ampak ali se vam res zdi, da je to otroška/mladinska oddaja?

  <Tina Kosir> Knjiga mene briga je oddaja, ki spada v domeno Otroškega in mladinskega programa TVS, najbrž predvsem zato tudi nominacija v omenjeni kategoriji. Otroški zagotovo nismo, morda bi se lahko reklo, da delamo tako za mlade kot za mlade po srcu, skratka vse, ki jih briga knjiga - pa še kaj drugega, ne nujno povezanega z njo. Če morajo mladi v srednji šoli brati Dostojevskega in svetovne klasike, zakaj bi bile naše oddaje "pretežke" za njih? Mislim, da mladih ne gre podcenjevati. Tiste, ki jih briga, začne brigati že kar zgodaj ... Ostali pa ... Lahko preklopijo na drug kanal.

  <leksi> Živjo. Vedno me je zanimalo zakaj tak naslov oddaje : Knjiga mene briga? Lp, Leksi

  <Tina Kosir> Naslov oddaje je domislica Milana Dekleve, urednika Otroškega in mladinskega programa in pa Andreja Blatnika, urednika oddaje. Naslov se nam je zdel vsem zelo porečen - najprej zato, ker se knjiga in briga tako zelo lepo rimata, pa tudi zato, ker se ga da brati na dva načina - mne briga ali me ne briga. To kaže tudi značaj naše oddaje, po eni strani nas knjiga še kako briga, ampak ne na klasičen, šolski način - knjiga je povod, da odpremo in spoznamo zanimivo temo, s katero se ukvarja.

  <bučka> Živjo, najprej bi rada pohvalila oddajo, imam pa en predlog. Kadar zamudim začetek oddaje, včasih kar nekaj minut ne vem, o kateri knjigi govorite. Morda bi lahko ves čas oddaje na ekranu pisalo, o katera knjiga je na tapeti. Pa še vprašanje - po kakšnem ključu izbirate knjige in goste?

  <Tina Kosir> Hvala za pohvale in predlog, ga bomo obglodali na naslednjem sestanku. Naši redni sestanki enkrat na tri tedne so tudi priložnost, ko vsa ekipa (voditelji in urednik Andrej Blatnik) skupaj predebatiramo, kaj je novega na knjižnem nebu in potem izberemo knjige glede na to, katera se nam zdi primerna za obdelavo, katera ima zanimivo temo, s katero se še nismo ukvarjali ... Ko izberemo knjigo, skupaj razmislimo še, kdo bi o njej lahko kaj finega povedal.

  <Tito> Kako podrobno morate preštudirati knjige, da lahko razpravljate o njih? Kako se pripravite na oddajo?

  <Tina Kosir> Vsak voditelj ima svojo "taktiko", se pa stvar tudi od knjige do knjige razlikuje. Sama sem po naravi perfekcionistka, kar je precej zdravju škodljivo in odsvetujem : ), pomeni pa kar veliko dela z vsako knjigo in oddajo. Trenutno recimo pripravljam oddajo o knjigi Tkanina vesolja, ki je tezek fizikalni speh (vec kot 500 str), kar bo verjetno pomenilo priblizno teden do deset dni kar predanega branja.

  <Gledalec> Se vam kdaj zgodi, da imate oddajo o knjigi, ki vam res ni všeč?

  <Tina Kosir> Ne, ker si knjige izbiramo v dogovoru z urednikom in nas nihče v nič ne sili. K sreči imamo voditelji med seboj tako različne okuse, da kljub temu "pokrivamo" zelo različne knjige in teme.

  <Gledalec> Lahko vpliva na pripravo oddaje, če avtorja obravnavane knjige poznate?

  <Tina Kosir> Najbrž lahko vpliva ... Ampak bolj nezavedno kot pa zavestno. Ne delamo pa "po naročilu", se pravi da bi samo zato, ker nekoga poznamo, obravnavali njegovo knjigo. Upam, da se oddajam to pozna.

  <Tilen> Obljubljate prenovo oddaje. Lahko zaupate katero od novisti?

  <Tina Kosir> Res? Kje pa smo to obljubili? Zelje so, prav obljubiti ne moremo nicesar, ker je 98% odvisno od "visjih sil", se pravi televizijskega proracuna in dobre volje nadrejenih. Zato o podrobnostih rajsi ne bi...

  <Gledalko> Očtiki novih oblasti letijo tudi na kulturni program. Pornografija naj ne bi bila le v slikah, ampak tudi v besedah. kako vi vidite kulturno raven slovenske javnosti, Tv programa na nacionalki in na ostalih medijih?

  <Tina Kosir> Mislim, da je kultura v medijih zelo slabo zastopana, žal tudi na nacionalki. Za moj okus premalo živo. Kulturna raven slovenske javnosti pa se mi zdi precej nekulturna. K sreči pa tudi izjem ni tako zelo malo, da bi bilo življenje na sončni strani Alp povsem nevzdržno.

  <Bralec> Kaj meniš o "praznikih", kot je današnji svetovni dan poezije?

  <Tina Kosir> Dober izgovor za recimo pesniški maraton v KUD-u Franceta Prešerna pa še kak dogodek ...

  <šolar> Kako bi branje in knjige še bolj promovirali?

  <Tina Kosir> Jaz osebno težko : ) Najbrž bi lahko marsikatera institucija, ki deluje že malce zastarelo in naj bi se sicer "po službeni dolžnosti" ukvarjala prav s tem, staknila glave, prevetrila svoje vrste in si izmislila kaj zanimivega.

  <Biba> Kako ste prišli na idejo, da naredite oddajo o knjigah? Ste našli kakšen podoben primer v tujini ali je to izvirna ideja?

  <Tina Kosir> Oddaja je izvirna iddeja urednikov Milana Dekleve in Andreja Blatnika. V tujini oddaje o knjiga seveda obstajajo, nekatere so celo že kar legendarne, vendar niso ravno podobne naši.

  <Alan> Na kakšen odziv naletite pri gostih, ko jih povabite v oddajo? Glede na redek žanr na TV-ju, bi rekel da s tem nimate težav?

  <Tina Kosir> Zdaj težav večinoma res nimamo več, zgleda, da so se ljudje na našo oddajo navadili in jo tudi vzljubili. No ja, vsaj nekateri ... : ) Ogromno težav pa je bilo na začetku. Gostje niso razumeli, zakaj jih vabimo v oddajo o knjigah, ko pa vendar "niso diplomirali iz primerjalne književnosti". Kar nekaj vode je moralo preteči, da so se ljudje navadili, da lahko o knjigah kaj reče tudi kdo, ki se poklicno ne ukvarja s književnostjo ... Da so torej knjige in to, o čemer govorijo, last nas vseh, ne samo slavistov. : )

  <Katja> Lahko izdate, kateri žanri so všeč posameznemu voditelju vaše knjige? Bi z veseljem prebrala tudi knjigo, ki se vam je v zadnjem času najbolj dopadla. Naslov? Hvala.

  <Tina Kosir> Hm, najbrž je precej razvidno že iz samih oddaj ... Tadeju so zelo všeč psihoanalitske knjige, če že ne to, pa vsaj strokovne. Dražen se ponavadi loteva tematik, ki znajo bit rahlo žgečkljive, Katjo zanima zelo širok razpon tem, težko reči na kratko. Tudi sama si trudim izbirati čim bolj raznovrstne knjige, od romanov do poezije, od socialno angažiranih do naravoslovja ... V zadnjem času se mi je v srce usedla knjiga Alessandra Baricca Ocean morje, vendar o njej ne bo oddaje, ker nima ravno teme, ki bi se jo dalo knjigobrižno obdelati.

  <Marko> Ko človek gleda vašo oddajo dobi občutek, da ste vsi veliki poznavalci teme, ki jo obdelujete. Ker to verjetno ni mogoče, me zanima, kdo vam pomaga pri sestavi vprašanja? Se vam je že zgodilo, da interpretacijo gosta niste najbolj ali sploh razumeli?

  <Tina Kosir> Dragi Marko, ja hvala, tole je pa lep kompliment, še posebej glede na to, da nam vprašanj NIHČE ne pomaga sestavljati, vedno jih sestavljamo voditelji sami. Naše "poznavalstvo" verjetno izhaja predvsem iz tega, da knjigo res tudi preberemo. Kar se tiče razumevanja gostov - med snemanji je itak problem tudi to, da si kar v nekakšnem "transu" in da smo na pol veš, kaj se dogaja, paziti moraš na čas ipd., tako da me osebno vedno čudi, kako oddajo sploh speljem, da ima povedano kak smisel, pa še veliko bolj : ) Torej - gostov velikokrat sploh ne razumemo, nas pa veseli, da to dobro skrivamo : )

  <ladika> Ste kdaj že dobili kakšen uraden odziv, s faksa, od pisateljev, založb ipd.?

  <Tina Kosir> Prav uradnega ne. Še posebno akademiki so s hvalami itak skopi in se rajši delajo, da ne obstajamo ... : ) Nas pa "lovijo po ulicah" in nam prišepnejo na uho, da le tako naprej. Ali pa nam že rahlo (ali pa ne tako rahlo) vinjeni pisatelji čez šank vpijejo, kako bi naša oddaja morala izgledati in kako zanič je, ker ne. : )

  <Tončka> Kaj vam je pri oddaji največji izziv?

  <Tina Kosir> Ujeti duha knjige. Iz gostov izvleči najboljše. Lotiti se teme, ki da gledalcem na kakršenkoli način misliti. Skratka - delati zanimivo.

  <Žiga> Kdaj vi osebno najdete čas za branje knjige? Ob poplavi vsakodnevnega dogajanja se sam sprašujem, katero urico dneva naj temu posvetim ... Hvala, odlično oddajo pripravljate.

  <Tina Kosir> Hvala za pohvale. Meni osebno je branje že kar bolj poklic kot hobi (poleg oddaje delam še druge s tem povezane reči), tako da moram besno iskati čas za kaj drugega. Recimo za poplavo vsakodnevnega dogajanja ... : )

  <ladika> Kakšne knjige vzameš s sabo na dopust?

  <Tina Kosir> Dopust - kaj je že to? Žal večinoma študijske, ker zaradi preobilice dela med študijskim letom besno študiram vse poletje in lovim septembrske izpitne roke. Sicer pa dopust zame pomeni priložnost brati malo manj in migati malo več.

  <šolar> Katera knjiga je tvoja najboljša prijateljica?

  <Tina Kosir> Že od otroštva Medved Pu in Hiša na Pujevem oglu : ) Še vedno ju berem, če sem slučajno slabe volje, me medvedje domislice vedno spravijo iz nje.

  <Igor> Knjige kupuješ ali si jih izposojaš? Zakaj?

  <Tina Kosir> Ogromno knjig dobim od založb samih, ostale, ki si jih želim, pa kupim. Preden sem se s temi rečmi resno ukvarjala, sem si jih kot večina sposojala v knjižnicah, zdaj pa se mi zdi nekako fer knjige kupovati. Ker imam na policah veliko premalo prostora, pa jih, ko jih preberem, takoj podarim naprej. Vsaj večino.

  <harry> Katerega slovenskega avtorja najbolj ceniš?

  <Tina Kosir> Slovenci imamo ogromno odličnih literatov, krivično bi bilo naštevati, ker bi sigurno koga izpustila. Osebno mi je zelo blizu poezija Daneta Zajca, lansko let pa me je povsem očaral in začaral roman Sebastijana Preglja Leta milosti.

  <Bralec> Imaš tudi sama ambicije v pisanju?

  <Tina Kosir> Zaenkrat ne.

  <Moderator> Klepet se počasi izteka, zato bomo sprejeli le še nekaj vprašanj.

  <Popotnik> Kaj si misliš o fenomenu Harry Potter in Da Vincijeva šifra?

  <Tina Kosir> Knjigi, ki sta obnoreli svet ... Priznam, da nisem brala ne Harry Potterjev niti Šifre, mogoče sem malo otročja, ampak preveč množično oboževane stvaritve me kar malo odbijajo ... Tako da kakega globokega mnenja ne morem imeti. Očitno sta fenomena ponudila nekaj, česar so ljudje lačni. Skrivnosti ...

  <Viktor> Knjige si ljudje pogosto podarjajo, ko jim zmanjka idej. Kaj meniš o tem?

  <Tina Kosir> Prav mučno je dobiti knjigo, ki je ne bi rad prebral. Podarjanje knjig je pa lahko čudovito opravilo. Zame je kar nekakšen ritual. Ponavadi zavoham, katera knjiga je pisana na kožo kateremu od prijateljev in se potem naslajam nad njegovimj / njenim navdušenjem nad njo...

  <hrk> a ze komej cakas pomlad in soncek? Bos kam odpotovala v kratkem?

  <Tina Kosir> Sonček ja, pomlad malo manj iz zdravstvenih razlogom, imam namreč kar hudo alergijo na cvetni prah, ki mi zelo greni pomladne dni. V kratkem ni na obzorju nobenega omembe vrednega potovanja.

  <bikec> zivjo! kaksne nacrte imas v prihodnje - ostajas pri Knjigi mene briga ali bi rada vodila tudi kaksno drugo oddajo?

  <Tina Kosir> Knjiga mene briga mi je pisana na kožo. Poleg oddaje tako ali tako že počnem tudi kar nekaj drugih stvari. Nimam želje voditi kake druge oddaje, vsaj zaenkrat ne.

  <Moderator> Zahvaljujemo se vam za sodelovanje v klepetu in vas vabimo, da se nam spet pridružite jutri ob 10.45, ko bo na vprašanja odgovarjal Jure Košir.

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "