• Radio Capodistria
  Radio Capodistria

  Spletna stran Radia Capodistria


  Radio Capodistria v živo


  IZ ZGODOVINE RADIA


  Radio Koper je začel oddajati 25. 5. 1949 z imenom Radio jugoslovanske cone Trsta - Radio Trieste zona Jugoslava. Bil je last podjetja D.D. Radiofonia S.A., ki ga je ustanovila takratna jugoslovanska vojaška uprava Cone B bivšega Svobodnega tržaškega ozemlja. Po ukinitvi STO se je leta 1954 združil z Radiom Ljubljana. Do leta 54 je oddajal trojezični program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 79 sta se programa ločila na lastne oddajnike.


  Radio Capodistria, ki s svojo dejavnostjo presega golo izvajanje ustavnih pravic italijanske skupnsoti, deluje že dolgo kot subjekt, ki ga ni mogoče izvzeti iz celotne regionalne, nacionalne in čezmejne kompleksne podobe področja javnih občil. Je subjekt, brez katerega bi bilo naše okolje brez tega, kar je bilo pred nekaj desetletji most, ki je povezoval oba bloka in ki je danes okno, odprto v svet, in samosvoj svet, ustvarjen iz dialoga med različnostmi. Radio italijanske narodne skupnosti je zaradi svojega zgodovinske vloge, zaradi svoje geo-politične umeščenosti, zaradi izbora in zgoščevanja profesionalnosti vseh, ki so prispevali k njegovemu ustvarjanju in vzdrževanju pri življenju, enkraten vzorec dejavnega in ustvarjalnega sožitja v okolju, ki je po svoji zgodovini in svojem izboru večkulturno in čezmejno. To je tudi eden od razlogov, zaradi katerih je danes Radio Capodistria predvsem evropski radio, ki kot tak tudi mora soustvarjati s svojim okoljem.
  Ob spoštovanju tradicije, zavedajoč se zapletenosti današnjega časa in v nenehnem razvoju, poskušamo najti ključ za kakovosten razvoj naših programov.  INFORMATIVNA REDAKCIJA


  Informacija je os, okoli katere se vrti program Radia Capodistria.
  4 RD in 10 poročil na dan, razen v nedeljo, ko so na programu trije RD in štiri poročila.
  Enourna oddaja o trenutnih dogajanjih SPAZIO APERTO (Odprti prostor), ki gre v eter vsak dan od ponedeljka do petka ob 11. uri je čas druženja z politično-informativno sedanjostjo. SPAZIO APERTO obravnava vsebine nacionalne in čezmejne narave, življenje manjšin, mednarodni sedanjik, kulturno področje ter poteze nacionalnih političnih dejavnikov, ki vplivajo na krajevni in manjšinski vsakdanjik. Gre za oddaje z neposrednim vključevanjem in v post-produkciji, ki razčlenjujejo in raziskujejo neko resničnost v stalnem spreminjanju. Nedeljski OSSERVATORIO (opazovalnica) sloni na dogodkih, ki so označili pretekli teden, oddaja gre v program od 11. do 12.ure.
  UN ANNO DI SCUOLA (šolska oddaja, ki je ne sporedu vsak teden) v ponedeljek, L'INTERVISTA (intervju) v torek in Il commento (Komentar) ob sredah ob devetih in s trajanjem od 20 do 30 minut, je predviden pogovor z novinarjem v studiu, ki skupaj z vodjem redakcije razvedrilnih oddaj govori o kar najbolj aktualni temi, DOROTY E ALICE (rubrika, ki jo ureja Livio Sossi in govori o svetu založniški dejavnosti namenjeni otrokom) v četrtek, ECONOMIA (gospodarstvo) v petek.
  Pregled tiska ob 8.30 .
  A CASA DI…, ki jo pripravlja Flavio Forlani, ki obišče osebnosti iz okolja manjšine.
  SMASH in On the road- Na cesti, na sporedu v soboto od 11. do 12.30 ure.
  LA PROSA (literarna oddaja) na spored ob 14.uri.
  Ob 14.35 je na sporedu srečanje z Evropo s poročili EURONOTES.
  La PAGINA SPORTIVA (športna stran) v nedeljo in ponedeljek povzeme dogajanje (ROSSO DI SERA, BRAVI OGGI, BUBBLING) in osrednja FERRY SPORT, nedeljska oddaja, ki se začne ob 15.uri.
  Pomembna turistična oddaja SOGNI DI VACANZE je na sporedu v četrtek ob 13.35.uri.  REDAKCIJA RAZVEDRILNIH ODDAJ


  Gre, skupaj z izborom glasbe, za nekakšno "vizitko" našega Radia. Osrednji programski pas je jutranji, med 8. in 10.30 od ponedeljka do sobote z "zgodovinsko" CALLE DEGLI ORTI GRANDI (staro ime ulice OF) in v popoldanskem terminu med 13. in 14.uro od ponedeljka do sobote.


  Novosti:
  - od 8 do 8.30 "servisni radio": vsakodnevna napoved dogodkov, ki se odvijajo v čezmejni regiji;
  - verska rubrika – kratek klepet z Očetom Bojanom, na sporedu v nedeljo ob 9.40;
  - mesečna oddaja namenjena ženskemu svetu, na sporedu v nedeljo med 13. in 14.uro.
  Spremeni se umestitev mesečne oddaje INCONTRI IN COMUNITA' (srečanja v Skupnosti), ki jo pripravlja Daniela Sorgo (nedelja ob 13.uri)  GLASBENA REDAKCIJA


  Glasbeni segment, ki mora vabiti k poslušanju, s prijetnimi glasbenimi lestvicami in specializiranimi oddajami ("nišami"). POMERIGGIO ORE QUATTRO (popoldan ob štirih) ostaja paradni konj redakcije. Absolutna novost pa je pridobitev časovnega pasu po 20.uri, v katerem bodo predstavljeni ciklusi klasične glasbe, lirike, jazza in LIVE koncertov v sodelovanju s TV. Pomembne bodo seveda tudi ostale glasbene rubrike in oddaje, ki so razporejene po sporedu v toku celega tedna.  NEDELJA


  Posebno poglavje je nedeljski spored. Ker smo ugotovili, da je "zgodovinska" MUSICA PER VOI (glasba po željah) malce zastarela, v ta časovni pas smo vložili oddaje, ustvarjene zunaj s terenskim avtomobilom in v studiu. Novo odajo smo imenovali La radio tra di noi: INCONTRI IN COMUNITA' (srečanja v Skupnosti), TEMPO SCUOLA (radijski mikrofon med šolskimi klopmi), DETTO TRA NOI (pogovori v Skupnosti), NEL PAESE DELLE DONNE (trasmissione in studio – v ženskem spolu, studijska oddaja).  AMARCORD MUSICA PER VOI (Amarcord Glasbe po željah). Razvedrilna in glasbena oddaja, ki jo ureja Ida Stepančič.
  Progetti bimediali (bimedialni projekti) – oddaje posnete skupaj z TV Capodistria: LIVE koncerti.  ALJOŠA CURAVIĆ
  Odgovorni urednik
  Seznam oddaj:
  >>  Accidenti, piccolo contenitore di "note alterate"
  >>  ai nostri microfoni
  >>  elena e...lo zodiaco
  >>  Folk studio
  >>  L' una blu e musica per voi
  >>  Onda su onda
  >>  Schizzi sonori
  >>  Spazio Jazz

 • Kazalo
  " "