Andrej Šiško, predsednik zveze Hervardi

<moderator> ob 13. uri se nam bo v okviru klepetov o arbitražnem sporazumu pridružil Andrej Šiško iz zveze Hervardi. Vprašanja lahko že zastavljate.

<moderator> Andrehj Šiško se nam je že pridružil. začenjamo s klepetom.

<nerga> Je referendum po vaše pravilna izbira ali ne? Menite,d a so ljudje dovolj poučeni, o čem bodo sploh glasovali?

<Andrej Sisko> Ne gre za to, ali je referendum prava izbira ali ne. Referendum je dejstvo, pa naj bo to komurkoli všeč, ali ne. Pomembno se je referenduma udeležiti in glasovati proti. Glas proti bo tako sporočilo slovenski politikanski eliti, da se državljani Republike Slovenije ne strinjamo z 19. let trajajočim početjem.

<luna> Zakaj je glasovanje proti sporazumu glasovanje proti porazu?

<Andrej Sisko> Zato ker ne smemo dovoliti, da bo o tem kar imamo odločal nekdo tretji, ob tem, da slovenska politikantska elita vsa ta leta ni zagotovila tega kar je njena zakonska in ustavna dolžnost. Če prepustimo odločitev o izključno slovenskem ozemlju in morju arbitrom, je to poraz.

<alojzja> Pozdravljeni, se vam ne zdi, da z govorom o okupatorjevih sodelavcih nekoliko pretiravate? Se vam zdi smiselno, uporabljati tako vojaško retoriko?

<Andrej Sisko> Ne gre za nikakršno vojaško retoriko. Gre za dejstvo, ki izhaja iz mnenja Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Ustavni sodniki so zapisali, da si je R Hrvaška po 25.06.1991 samovoljno prisvojila skupaj 1318 hektarjev slovenskega ozemlja, na katerem sedaj izvaja oblast. Z drugimi besedami gre za okupacijo.

<koka> Se vam zdi, da Evropa bolj podpira Hrvaško? Zakaj mislite, da je tako. Je naša oblast tako nesposobna?

<Andrej Sisko> Naša oblast je popolnoma nesposobna in nedržavotvorna. Pri tem ne mislim samo na trenutno oblast, temveč na vse vlade od osamosvojitve do danes. Slovenska diplomacija, ki je plačana z davkoplačevalskuim denarjem svoje naloge sploh ne opravlja. Slovenija je članica EU in bi morala znati predstasviti svoja stališčam ostalim državam v EU, ki bi morale biti naše zaveznice. Hrvaška pa če želi v EU, naj sprejme pravila, ki v njej veljajo.

<mr.giggles> Zakaj ste prijavili samostojno referendumsko kampanjo? Ali delujete pod okriljem ali v sodelovanju s kakšno politično stranko?

<Andrej Sisko> Ne, ne sodelujemo pod okriljem nikogar. Samostojno kampanjo smo prijavili, ker se s to tematiko ukvarjamo vse od ustanovitve našega prvega Društva Hervardi. Zraven tega nismo obremenjeni z napakami, ki so bile storjene, kar velja za veliko večino ostalih, ki sopdelujejo v referendumski kampanji.

<japanac> vam res pomaga jelinčič in njegovi?

<Andrej Sisko> Nikakor ne. Jelinčič je za nas kvazi domoljub in nastavljen agent, bivši sodelavec UDBE.

<Mile> Če bi bili vi vodja slovenske pogajalske strani, kakšno taktiko bi izbrali tekom pogajanja s Hrvati?

<Andrej Sisko> Najprej je potrebna takojšnja in nepreklicna blokada RH pri prostopnih pogajanjih z EU, vse do končne rešitve mejnega vprašanja. Hrvaška se mora takoj umakniti z vseh okupiranih predelov, ki so bili 25.06. 1991 pod slovensko jurisdikcijo, velja tako za kopno, kot za morje. Slovenija mora če hočete, internacionalizirati mejno vprašanje, ker je za nas to zelo pomembno. Če hočemo biti resnično prijatelji s Hrvaško, potem moramo govoriti resnico in biti odkriti. Hrvatom je potrebno pojasniti, da se morajo odreči svojim nelegitimnim in nelegalnim posegom po slovenskem ozemlju in morju. Če hočemo, da prevlada razum, morajo Hrvati najprej vrniti to, kar so si nelegalno prisvojili po 25.06. 1991. sicer pa bi moralo biti izhodišče za originarno določitev meje med obema drž

<Andrej Sisko> avama mirovna pogodba z Italijo iz leta 1947 ter Londonski memurandum iz leta 1954, potem pa še Osimski sporazumi, katerih naslednik slovenija je, Hrvaška pa ne.

<rzbbit> Mar ni arbitrazni sporazum orodje, ki bo koncno zaprlo kljune vsem politikantom in na strokovni ravni koncno prineslo zakljucke, zarisalo meje?

<Andrej Sisko> Nikakor ne. NE ta arbitražni sporazum,ker se bo na njem odločalo izključno o tem, kar pripada Sloveniji. Rt Savudrija je del zgodovinske občine Piran (700 let), ki ga mora HRvaška tej občini vrniti, saj je bil odvzet s strani VUJA - vojaške uprave jugoslovanske vojske, torej nelegalno. In ker Savudrija pripada Slovenij, je potem vsaka razprava o določitvi stika z odprtim morjem in meje v Piranskem zalivu brezpredmetna. Slovenij ima stik svojega teritorialnega morja z odprtim morjem. Da to ugotrovimo ne potrebujemo takšnega Arbitražnega sporazuma, kot ga je podpisal Pahor.

<svit> Kako si vi predstavljate sporazum s Hrvaško, mejo in črto v piranskem zalivu?

<Andrej Sisko> Se m že odgovoril, da meje v Piranskem zalivu ni in je ni nikdar bilo.

<mr.giggles> Pozdravljeni. Kdo je po vašem mnenju odgovoren za to, da mejni spor med Slovenijo in Hrvaško ni rešen?

<Andrej Sisko> Vse slovenske vlade, začenši s Peterletovo, ki je prva pričela opuščati zakonsko dolžnost zavarovati suverenost celotnega ozemlja Republike Slovenije. Za njegovo vlado pa so to počele vse ostale vlade vključno zadnjo Pahorjevo. Vsi ti bi morali nekoč za svoje početje odgovarjati državljanom Republike Slovenije.

<mr.giggles> Ali se in v čem se vaši argumenti razlikujejo od argumentov drugih zagovornikov stališča "proti" arbitražnemu sporazumu?

<Andrej Sisko> Bistveno razliko vidim najprej v tem, da mi seveda nikdar nismo bili v situaciji, ko bi lahko to za kar se zavzemamo tudi udejanili, medtem, ko je večina teh, ki so glede tega arbitražnega sporazuma na isti strani, kot mi, torej recimo v tem konkretnem primeru zavezniki, to možnost imela, vendar ni naredila prav ničesar, da bi stvar vsaj poskušala ustrezno rešiti. sicer so argumenti nekako blizu, a vendarle vidim bistvene razlike, še zlasti pri tem, kako rešiti odnose s Hrvaško, potem, ko bo arbitražni sporazum zavrnjen.

<koka> kaj pa meja na kopnem. V piranskem zalivu pravite, da je ni, kaj pa na kopnem?

<Andrej Sisko> Na kopnem je situacija po našem mnenju enako pomembna kot v primeru meje na morju. Dejstvo je, da Hrvaška sistematično posega po slovenskem ozemlju v skladu s svojo "pravaško teorijo", po kateri smo sdlovenci samo neke vrste alpski Hrvati in bi naj zato bilo naravno, da se naši kraji prikjučjo HRvaški. To politiko so izvajali tako hrvaški fašisti, kot tudi za njimi komunisti ter danes t.i. "demokratična oblast". Težava je na slovenski strani, saj Slovenija nikdar ni znala postaviti odločnih zahtev po vrnitvi slovenskega ozemlja, ki so ga npr. Hrvati okupirali v okviru FLRJ - npr. Štrigova v Medmurju, pa Istra itd.

<koka> Če sporazum pade. kaj sledi? Kakšna je rešitev?

<Andrej Sisko> Nekoliko više sem na to že odgovoril. Takoj je treba uvesti nepreklicno blokado Hrvaške pri pristopnih pogajanjih z EU, dokler se ne bo mejno vprašanje dokončno rešilo. Po anketah, je mnenje velike večine državljanov slovenije, (več kot dveh tretjin), da mora biti mejno vprašanje s Hrvaško rešeno pred njenim vstopom v EU. Arbitražni sporazum seveda tega ne omogoča. Če bo potrebno je treba situacijo internacionalizirati tudi v OZN.

<borc> kako odgovrajate na očitke, da podpirate neonacizem?

<mr.giggles> Mnogi vas označujejo kot nestrpneže. Kako to komentirate?

<mr.giggles> Kakšni so vaši pogledi na fašizem, nacizem in komunizem? Se opredeljujete kot "levi" ali "desni" ?

<SamoR> kdo so hervardi, so vaške straže in naciji?tko je pisalo v mladini

<Andrej Sisko> Zveza Domoljubnih Društev Hervardi je antinacistična, antikomunistična in antifašistična organizacija. Vse ostale trditve, ki se pojavljajo v medijih so podtikanja in blatenja, nanje pa smo odgovorili z vložitvijo tožb na slovenska sodišča.

<anul> Na kakšen način Hervardi skrbijo za "slovenske" vrednote? In katere to so, da si zaslužijo to oznako?

<Andrej Sisko> Če vas zanima kdo smo hervardi, vam predlagam, da preberete oddelek "Kdo smo" na spletnem mestu www.hervardi.com, saj bi sicer moral preveč pisati o tem in tukaj nimamo ne časa, ne prostora za to.

<moderator> Klepet se počasi zaključuje. Gostu bomo postavili še nekaj zadnjih vprašanj.

<mr.giggles> Zakaj ste se odločili za ovadbo zoper predsednika vlade? Se vam ne zdi, da ima vso pravico izraziti svoja stališča?

<Andrej Sisko> Vsakdo ima pravico izraziti svoja stališča, vendar ima tudi vsakdo dolžnost, da spoštuje Ustavo in zakone, ki veljajo v RS. To še toliko blj velja za predsednika vlade, torej tudi za boruta Pahorja, ki je lahko le prvi med enakimi in ni nad zakonom. vlada ni organizator referenduma, niti ne vodi uradne volilne kampanje, dejansko pa ljudi direktno nagovarja naj "vsi glasujejo za sporazum", kar pomeni kaznivo dejanje po členu 151. KZ RS v zvezi s členom 99. KZ. RS.

<r53c> Ali menite, da bi Hrvaška sploh pristala na karkoli drugega? Ali bi potem vladal status quo in kako bi ga preprečili?

<Andrej Sisko> Če Hrvaška želi v EU, mora pač prilagoditi obnašanju standardom v EU. Njim se očitno mudi v EU, nam pa ni treba, da jim pot olajšamo, temveč moramo znati zavarovati svoje nacionalne interese.

<svit> Kaj se bo spremenilo za Luko Koper če se gre na arbitražo in arbitraža odloči mejo po sredini piranskega zaliva? Ali imajo Hrvati sploh možnost zaustavljati tuje ladje, ki bodo plule v Koper?

<Andrej Sisko> Seveda lahko v primeru, da bi bil sprejet ta arbitražni sporazum in bi posledično deli slovenskega morja pripadli Hrvaški, potem njeni organi uveljavljajo suverenost tudi nad tem delom morja ter nagajajo ladjam, ki bi plule v Koper. To pomeni, da se lahko marsikatera ladja raje preusmeri v druga pristanišča.

<moderator> Klepet je končan. Gostu hvala za sodelovanje, vam pa za vprašanja. Pridružite se nam spet ob 15. uri, ko boste lahko klepetali s komikom Vidom Valičem.

<Andrej Sisko> Hvala vsem skupaj za vaša vprašanja. Vseslilo me je sodelovati z vami v spletnem pogovoru na MMC, sicer pa pozivam vse državljane Republike slovenije, da se referenduma udeležite v čimvečjem številu, izkoristite svojo ustavno pravico in dolžnost ter glasujete PROTI temu škodljivemu sporazumu. Osti jarej!


Vir: RTV Slovenija
http://www.rtvslo.si

© RTV SLOVENIJA | 1999 - | Vse pravice pridran
>

" "