• Tomo Križnar, humanitarni aktivist (20. december 2010 ob 12:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Tomo Križnar v Darfurju leta 2006V ponedeljek, 20. decembra,  ob 12. uri bo gost spletne klepetalnice MMC-ja slovenski aktivist in popotnik Tomo Križnar.

  Križnar se je pred kratkim vrnil iz nemirne sudanske pokrajine Darfur, kamor je znova prinesel miniaturne kamere in naprav za pošiljanje posnetkov na splet s pomočjo satelita. Poceni kamere so prestrašile pripadnike sudanske vojske in njenih milic, saj se bojijo, da bi se posnetki njihovih zločinov pojavili v javnosti. V teh dneh Križnar predstavlja svojo knjigo "Nafta in voda", ki jo je izdal v samozaložbi in izkupiček od prodaje namenil humanitarni dejavnosti. V knjigi je opisal svoje desetletno prizadevanje za pravice staroselcev v Nubskih gorah in v Darfurju.

  Našega gosta boste lahko povprašali o trenutnih razmerah v Darfurju, o prihajajočem referendumu za odcepitev Južnega Sudana, o njegovih potovanjih in številnih knjigah, kjer je popisal svojo humanitarno dejavnost. Vabljeni.


  <moderator> Pozdravljeni! Ob 12. uri se nam bo v spletni klepetalnici pridružil Tomo Križnar, ki se je pred kratkim vrnil iz Darfurja. Vprašanja že lahko zastavljate!

  <klik> Sudanski predsednik Al Bašir je napovedal, da bo spoštoval odločitev na referendumu. Zakaj vseeno mnogi napovedujejo, da bo prišlo do vojne?

  <Tomo Kriznar> zato ker je Beshir eden od gospodarjev vojn v Sudanu. Tisti, ki raziskujemo razmere in imamo izkušnje iz vojn v Sudanu mu ne verjamemo. To kar lahko prepreči vojno je kritična mera pozornosti svetovne javnosti in kritični pritisk tudi na ostale gospodarje.

  <janez> Darfurski uporniki in sudanska vlada se že nekaj časa pogajajo o miru. Kakšen napredek je bil do sedaj dosežen v teh pogajanjih?

  <Tomo Kriznar> Nikakršen!!!! Suleiman Jamous, humanitarni koordinator upornikov, ki se v Dohi že en mesec pogaja, je v petek ponoči sporočil, da se vrača v Slovenijo. Mediatorji miru niso uspeli. Delegate so pitali kot prašiče in jih razvajali v posteljah sob brez razgleda. To je strategija blefa!!!

  <greg> Zadnje čase ni več kaj dosti slišati o Darfurju? Kakšno je trenutno stanje? Se razmere končno umirjajo?

  <Tomo Kriznar> Res ni skoraj nič slišati a to zato ker so vsi svetovni mediji zainteresirani, da vi, ki ustvarjate javno mnenje nič ne veste kaj se v resnici dogaja. To kar se dogaja razkosavanje Sudana in prilaščanje sudanskih naravnih bogastev. Jasno, da bandtiti nočejo, da vidite kaj počnejo. O vojni v Darfurju bodo Američani ponovno poročali, ko jim uspe Kitajcem izpuliti Južni Sudan ... Do takrat sudanska arabska vojna nemoteno lahko napada upornike in tri milijone beguncev še naprej muči v taboriščih brez vsake perspektive. Sram nas naj bo vse, ki imamo možnost kričati, pa ne!!!!

  <izi> Pozdravljeni! Kako so ljudje v Darfurju sprejeli vaše kamere, kako jim kamere koristijo?

  <Tomo Kriznar> Naših dvesto kamer z računalniki, satelitskimi telefoni in napravami za povezovanje na splet prek satelitov po besedah Suleimana Jamousa učinkujejo bolj kot 20.000 vojakov Afriške unije in OZN. Suleiman Jamous poroča, da tam kjer se džandžavidi in vladni vojaki boje, da so naše oči ni več posilstev. Namesto boga, ki nič ne vidi, mi zdaj lahko vse vidimo. Bog ni popoln in mu je treba napeljati živce. Vsa božja kreacija ni popolna - med Sahelom in Evropo in ostalimi kontinenti je treba napeljati živce, ki bodo omogočali ostalemu telesu človeštva čutiti bolečino širjenja transaminaz, še še predno bo rak požrl tudi naše otroke. Ne jejte potice za praznike - saj ste jo že lani. Letos nekaj naredite. Podprite naše oživčevanje planeta. Pejte na www.hope.si

  <Jan> Na kakšen način na dogajanje v Darfurju vplivajo kitajski gospodarski interesi?

  <Tomo Kriznar> Totalno! Darfurski uporniki niso predvideli da bo Kitajska pridobivala na moči tako hitro in s tako silo podprla sudansko vladajočo arabsko vojaško hunto. Zato ne morejo nič doseči. Zato so civilni prebivalstvo prepuščeni nam, tujcem. Zato smo odgovorni zanje. Zato moramo služiti kot "Živi ščit". Zato nas bo zgodovina tiste, ki to vemo sodila. Vi zdaj to veste od nas, ki poročamo. Zato bo tudi vam sojeno. Pridite vsi jutri v torek ob 12.00 v Kino Dvor na Okroglo mizo z Brankom Sobanom in Boštjanom Videmškom. Z združenimi močmi vam bomo skušali predstaviti kaj se dogaja.

  <marek> Čestitam za vaše napore in tveganje za rešitev za Darfur. Kako se vam še uspe varno in neovirano gibati po Sudanu?

  <Tomo Kriznar> Z pomočjo upornikov. Sam ne moreš nikamor.

  <evaevi> Pozdravljeni, z izjemnim spoštovanjem do vašega dela vas sprašujem: kakšen bi lahko bil prispevek nas običajnih ljudi. Kaj spregledujemo, ker ničesar razen sočutja ne storimo, pa bi morda lahko doprinesli dobrega?

  <Tomo Kriznar> Vaš prispevek je lahko pozornost. Ne glejte proč ko gospodarji vojn pripravljajo novo vojno ob referendumu o odcepitvi Južnega Sudana. Če bodo gospodarji čutili, da vam ni vseeno, če bodo zaznavali, da boste vsaj protestirali ob nadaljinih pobojih milijonov nedolžnih staroselskih Dink, Nuerov, Šiloukov, Nub, Furov, Ingassan in ostalih več kot sto afriških plemen na, ki imajo to srečo ali nesrečo, da žive na črni puhlici ob Nilu in nahajališčih najbolj kvalitetne nafte - za katero se bijeta Kitajska in Amerika (Evropa vključena), si ne bodo upali čisto vse. Spregledujemo, da z svojo ignoranco, apatijo, kolektivno depresijo najboljj surovim dovoljujemo, da kot rak žrejo najbolj nedolžne celice na telesu človeštva. Spregledujemo, da bomo sami prišli na vrsto v velikem žrtju. Spregledujemo, da bomo požrli sami sebe. Fuj otrokožerci!!!

  <Jan> Zdi se, da ZDA niso do sedaj naredile še nobenega resnega koraka v smeri reševanja konflikta v Darfurju. Zakaj? Kakšen interes se skriva v ozadju?

  <Tomo Kriznar> Leta 1978 je ameriška firma Chewron v kraju Bentu južno od Nubskih gorah odkrila nafto. Leta 1982 so bili vsi od 21 člana Chewronove ekipe pobiti v napadu neznanih morilcev. Sudanska oblast je obtožila nage divjake na Jugu Sudana, južni pa Aranbce na Severu. Leta 1983 se je Jug uprl. Američani so podpirali Jug, pa tudi Sever vse do miru, ki so ga vsilili po 21 letih 2005. Vmes so Kitajci uspeli s pogodbami z sudansko vlado po katerih teče na Kitajsko po 80 procentov nafte. Američani so objavili plan, po katerem hočejo dvignti dobave nafte z Afrike s 15 na 30 procentov. Kitajcem je treba izpuliti teh petnajst procentov. To bo mogoče, če se Jug 9.januarja odcepi.

  <moderator> Klepet se žal bliža koncu, gospodu Križnarju bomo zastavili le še dve vprašanji.

  <gok> Kako prebivalci severnega Sudana, razen politikov, gledajo na rojake z juga? Jim privoščijo samostojno državo?

  <Tomo Kriznar> Afričani so za Arabce na Severu "gorile, ki včasih znajo malo arabsko". Severni so vso zgodovino lovili južne za sužnje. Tudi otroci na Jugu trdijo, da z lovci na sužnje ne morejo več živeti v skupni državi. Jug se bo 9.januarja zagotovo odcepil. Sever tega zaradi nafte, ki bo šla z Jugom - ne bo pustil. Meje po zadnjem sporazumu iz leta 2005, ki je končal 21 letno vojno, niso jasno definirane. Provicne Abyeji, Nubske gore v Južnem Kordofanu in Ingassana gričevje v Plavem Nilu na bojni liniji med Severom in Jugom so vkopane in čakajo napad. Julie Flint, najbolj znana aktivistka in novinarka čaka z Nubami kot živi ščit. Mija Farrow gre na tromejo kjer je pripravljena LRA. Sam grem v Jebel Marro, na najteže dostopni vulkan z največjim jezerom pitne vode pod seboj, kjer bom poskusil dobaviti video kamere in napravo za povezavo na internet prek satelitov. To vojno lahko ustavimo. Prosim bodite pozorni! Ne dajte se zapeljat!!! Ne vdajte se korporporativnemu kriminalu ....

  <matija> Pozdravljeni Tomo! Prvo bi se vam rad zahvalil za vaš pogum in velikosrčnost v vašem življenju. Zanima me vaše mnenje o tem, kaj bodo storile velesile po referendumu v januarju? Po vsej verjetnosti si želijo enoten Sudan, ali se motim? Bo južni del dobil podporo mednarodne skupnosti? Slavoj Žižek za Al Jazeero razlaga o koncu kapitalizma v svetu, kot o pohodu skozi temo, kjer na koncu vidi luč... Sam upam, da bo teme čim prej konec. Tudi vi mislite, da je za rešitev tretjega sveta potreben propad zdajšne politične ureditve? Lp Matija

  <Tomo Kriznar> Ni več časa. Prosim pridite vsi ki vas to zanima na srečanje z Boštjanom Videmškom, Brankom Sobanom in Tomom Križnarjem jutri, v torek ob 12.00 v ljubljanski kino Dvor. Pokažite, da nismo sami ...

  <moderator> Klepet je končan, hvala za sodelovanje, pridružite se nam v MMC-jevi spletni klepetalnici tudi prihodnjič!

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "