• Vesna Šalamun, zdravnica, ki se ukvarja z neplodnostjo (7. november 2011 ob 11:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  V ponedeljek, 7. novembra, bo ob 11. uri gostja spletne klepetalnice zdravnica Vesna Šalamun. Govorili bomo o težavah z neplodnostjo.

  Neplodnost je postala resna težava modernih družb. Prav zato v novembru poteka kampanja pod geslom »Bom kdaj mama? / Bom kdaj oče?«, ki jo organizirajo Zavod Med.Over.Net in neprofitne organizacije. Z njo želijo ozavestiti javnost o pereči ter za posameznika in par izredno težki življenjski preizkušnji.

  Zaradi hitrega življenjskega stila ljudje manj skrbijo za zdravje, s tem pa se tudi pozneje prepoznavajo težave. Neplodnost je po mnenju pobudnikov akcije še vedno tabutema, saj gre za bolezen, ki jo pari delijo v najožjem in najbolj intimnem krogu. Pogosto imajo občutek, da se je to zgodilo samo njim.

  A podatki kažejo, da ima vsak šesti par v Sloveniji težave z neplodnostjo. Kako jih prepoznati, kaj se lahko naredi s preventivo in kako se soočiti z morebitnimi težavami, lahko povprašate našo gostjo.


  <moderator> Pozdravljeni v spletni klepetalnici MMC-ja. Ob 11. uri se nam bo pridružila zdravnica Vesna Šalamun, s katero se bomo pogovarjali o neplodnosti. Vprašanja že lahko zastavljate!

  <moderator> Gostja je že z nami, zato bomo začeli s klepetom.

  <olga> Pozdravljeni! Kdaj me lahko začne skrbeti, da je z mano kaj narobe, da ne morem imeti otrok? Koliko časa se je potrebno "truditi", da potem če ne uspe, lahko rečemo, da imamo težavo?

  <Vesna Salamun> Ponavadi svetujemo, da imate redne spolne odnose (2- 3/teden), ki so nezaščiteni, eno leto. V tem času zanosi sponatano (t.j. po naravni poti) 90% parov. Če vam po enem letu ne uspe, vam svetujemo pregled pri ginekologu. V primeru, da ste starejši od 38 let ali imate neredne menstruacijske cikluse oz. kake druge težave, pa se posvetujte z ginekologom že po pol leta. LP

  <1šiš1> Komu najprej povemo za težave pri spočetju - osebnemu zdravniku, ginekologu ali gremo kar takoj v specialistično ambulanto? LP

  <Vesna Salamun> Najprej se posvetujete z osebnim ginekologom, ki vas bo pregledal in naredil uz pregled rodil. Če bo odkril kaj posebnega (patološkega, kar bi lahko povzročalo neplodnost), vas bo napotil k ginekologom, ki se ukvarjajo z neplodnostjo. Na Kliničnem centru je to Klinični oddelek za reprodukcijo. Ob tem pa je potrebno poudariti, da gre pri neplodnosti za par, torej je potrebno pregledati tudi seme moškega, na kar vas bo najverjetneje že napotil os. ginekolog, če ne, pa vas bomo napotili mi. LP

  <jutranji> Pozdravljeni. Kaj lahko poveste o tabuizaciji moške neplodnosti. Baje da je v Sloveniji v taki ali drugačni obliki kar 30%. Je to res posledica snovi s katerimi smo vedno več v stiku (plastika, ...)?

  <Šumi> Kaj vse povzroča neplodnost? Je res, da je pri moških to tudi mobilni telefon, ki ga nosijo v žepu? Koliko pa so škodljivi računalniki in njihovo sevanje?

  <Vesna Salamun> jutranji: moška neplodnost je v Sloveniji povsem enaka kot je v svetu, kar pomeni, da se pojavlja v 30% kot vzrok neplodnosti para. V naslednjih 30% najdemo vzrok pri ženskah, v 30% pa je vzrok kombinacija ženske in moške neplodnosti. Velja pa, da se vedno bolj se poudarja vpliv dejavnikov okolja, npr: vpliv delovnega okolja (šoferji, delavci v industriji s pesticidi, barvili, laki,...), ki ga najdemo v razvitem svetu.

  <Vesna Salamun> Šumi: kot sem že povedala pri jutranjem, velja, da so dejavniki okolja pomembni, vendar pa še ni dokazanega in potrjenega vpliva telefonov na moško neplodnost. Morda so bolj " nevarni" aktivni prenosni računalniki na moških nogah, ki oddajajo toploto.


  <summer1> Zanima me kako kontracepcijske tabletke vplivajo na neplodnost. Sama jih jemljem od 17 leta, sedaj sem stara 20. pogosto razmišljam, da bi jih prenehala jemati, vendar ne vidim dobre alternative za zaščito.

  <hji89> Pozdravljeni, v kratkem nameravam prenehati s kontracepcijo in me zanima, kaj lahko sama storim za to, da bi lažje zanosila?

  <Vesna Salamun> Summer1: kontracepcijske tablete ne vplivajo na plodnost. Zaradi skrbi, da bodo delovale negativno na vašo plodnost, ne prenehajte z jemanjem. Tabletke so namreč sestavljene iz hormonov, ki so zelo zelo podobni našim hormonom, samo v malo drugačnih količinah so. Tudi t.i. pauz, ki so jih včasih ginekologi priporočali po večletnem jemanju tabletk, več ne priporočamo, ker so tabletke dovolj varne. lp hji89: svetujem vam jemanje folne kisline (t. j. vitamin, ki sodeluje pri razvoju otrokovega živčnega sistema) 3 mesece pred zanositvijo in nato med nosečnostjo. Pomaga čim bolj zdrav način življenja (brez kajenja, zdrava prehrana, zmerna telesna aktivnost). Svetujemo 3 mesece premora po prenehanju jemanja tabletk, šele nato zanosite. Srečno !

  <25kravic> Pozdravljeni, prosim, če odgovorite na vprašanje: koliko časa v Sloveniji traja od ugotovitve težav z zanositvijo do umetne oploditve? Hvala.

  <Vesna Salamun> Odgovor na to vprašanje je težak, ker je čakalna doba odvisna je od centra, v katerem se zdravite. Vendar bi rada poudarila, da umetna oploditev ni edino zdravljenje neplodnosti. Na našem oddelku se trudimo zdraviti neplodnost celostno, kar pomeni, da poskušamo vzrok najprej odkriti in ga popraviti (tudi operativno, če je to potrebno), šele nato pristopimo k umetni oploditvi kot skrajni rešitvi. Čakalna doba za samo umetno oploditev od že narejene kompletne diagnostike pa je na Kliničnem oddelku za reprodukcijo (Ljubljana) od 1-3 mesecev. LP

  <kt34> Pozdravljeni. Zanima me, če je možno kje preveriti, če si dejansko ploden? In kako dejansko "vzdrževati" plodnost? Je to samo šport, zdrava prehrana, ali je tu še kaj drugega? Lp.

  <Vesna Salamun> za moške je zadeva dokaj enostavna (vendar kljub vsemu orientacijska): pregled semena, t. i spermiogram ( več na http://www.reprodukcija.si/preiskave/analiza-semena-spermiogram/); pri ženskah je zadeva nekoliko težja, vendar velja, da je ženska, pri kateri sta ginekološki pregled in uz preiskava rodil normalna ter ima redne menstrualne cikluse najverjetneje plodna. Če pa do zanositve vseeno ne pride, pa iščemo vzroke z malo bolj specifičnimi preiskavami. Seveda pa naredite največ zase z zdravim žiljenskim slogom. Eden pomembnejših omejitvenih dejavnikov, na katerega pa ne moremo vplivati (niti vi in niti mi) je starost (posebej pri ženskah). Po 35 letu začne njena plodna sposobnost pešati, po 40 pa je že zelo šibka. Pri moškem začne plodnost zelo zelo počasi pešati po 45, tako, da so dejansko na boljšem :) LP

  <deklicaa20> pozdravljena!! mi dva spartnerjem se trudiva že skor slabo leto pa ni nič vsaki mesec novo razočaranje:// začela sem piti čaj rdečo krvomočnico imate kaj izkušenj z njo da res pomaga ? seveda jo ne pijem redno... ta mesec mi pa menstracija zmauja 1 teden... drgač pa jo imam redno že 4 mesece.. ali je možno da mi je uspelo?? test je sevada pred 14 dnevi pokazal negativno ..lp.

  <deklicaa20> ali res rdeča krvomočnica pomaga pri zanositvi??

  <Vesna Salamun> Ali čaj krvomočnice pomaga, vam pa kot zdravnik zahodnjaške medicine žal ne morem odgovoriti. Nekatere naše bolnice ga sicer pijejo in mi jim ga niti ne odsvetujemo, vendar sami verjamemo v bolj raziskane učinkovine, ki jih predpisujemo v ta namen. Glede testa nosečnosti pa vam svetujem, da ga naredite še enkrat, saj je bil tisti pred 14 dnevi narejen prezgodaj. Nosečnostni test pokaže pravi rezultat šele po izostanku nosečnosti. Srečno!

  <levan> Spoštovana, v lanskem letu sem v 32 letu starosti zanosila in ob pregledu mi je ginekologinja ''napovedala'' lepo nosečnosti. Ob pregledu v 12 tednu je bilo ugotovljeno, da je zarodek odmrl in je bila potrebna abrazija. Moje vprašanje je ali je mogoče, glede na to, da torej od lanskega novembra skušam zanositi in imam spolne odnose trikrat tedensko, da imam pregrado v maternici? Se to na diagostiki vidi ali je potreben poseben pregled?

  <Vesna Salamun> Pregrada maternice lahko povroča splav, tako, da vam svetujem, da se izpelje diagnostika v to smer. Za ugotovitev pregrade je potreben čisto navadni UZ pregled, vendar mora biti narejen v drugem delu ciklusa. Če se izkaže za neuporabnega, pa lahko naredimo tudi ambulantna HSC. Več o pregradi si lahko preberete na: http://www.reprodukcija.si/neplodnost/pregrada-maternice/. Zagotovo pa obstajajo še drugi razlogi za splave, npr. genetske motnje... Naj vas potolažim: splavi niti niso tako redka zadeva. Pri nas vidimo krvavitve v zgodnji nosečnosti, ki se nato v 1/2 primerov zaklučijo s splavom, kar pri vsaki peti nosečnici. Ponavadi so nato naslednje nosečnosti normalne in uspešne.

  <ar1981> Kot otroku se mi ni spustilo eno modo. To so mi ugotovili šele pri 10 letih. Z operativnim posegom so potem to uredili. Nekje sem prebral, da je to modo sedaj "mrtvo". Ali lahko z enim aktivnim modom še vedno imam otroke oz. kako se lahko to preveri ali drugo modo funkcionira pravilno?

  <Vesna Salamun> Retinirano modo, ki je izpostavljeno telesni temperaturi dalj časa (kot je bilo to pri vas), lahko da ima moteno proizvodnjo semenčic oz. da do proizvodnje sploh ne pride. Če je bilo drugo modo normalno spuščeno, najverjetneje deluje normalno. Svetujem vam, da se naročite na pregled semena in boste izvedeli, kakšna je njegova kvaliteta. Ob tem bi bilo dobro, da vas pregleda še androlog, da se bosta malo bolj natančneje pomenila. lp

  <Goxy> Pozdravljen dr. Šalamun, zanima me ali so test semenčic, ki so dostopni v lekarnah zanesljivi in v kolikor jih je več, katerega vi priporočate?

  <Vesna Salamun> Gre za preproste, orientacijske teste, ki nam, strokovnjakom, ne povedo dovolj. Če imate težave z neplodnostjo, je bolje, da se obrnete na vašega osebnega zdravnika, ki vam bo izdal napotnico za spermiogram. Tako bomo dobili dovolj natančno informacijo o kvaliteti vašega semena in vam bomo lahko zaneslieje svetovali. LP

  <Tatata> Pozdravljeni! Imam policistične jajčnike in neredne menstruacije. Rada bi zanosila čim bolj naravno, saj so mi kontracepcijske (hormonske) tablete nekaj let zelo škodile (počutje, težave z limfami, povečanje telesne teže). Kakšno hrano priporočate?

  <linnca> Pozdravljeni. Zanima me, s katero hrano se da povečati plodnost.

  <Vesna Salamun> Pri policističnih jajčnikih velja, da ženska ne zanosi, ker v takem stanju ne prihaja do ovulacij. Ugotovljeno je, da se ovulacije izboljšajo s padcem telesne teže pri policističnih jajčnikih. Če ste morda nekoliko pretežka (kar je ponavadi v sklopu policističnih jajčnikov), vam svetujem, da shujšate za 10%. Če pa imate normalno telesno težo, potem v bistu ni neke čudežne prehrane, s katero bi lahko izboljšali plodnost. Najbolj si lahko pomagate z zdravim načinom življenja! Tatata: velja podobno, žal "čudežne" prehrane, ki bi pomagala ni, pomaga zdrav življenjski slog. Srečno obema!

  <Slovenec> Je to res, da cepivo Gardasil, ki ga vbrizgavajo osnovnošolkam zaradi možnosti raka na materničnem vratu (HPV), povzroča neplodnost? Zakaj ne poveste javno, da se skuša s temi cepivi zmanjšati svetovno populacijo?

  <Vesna Salamun> Znanstvenih dokazov, da bi cepivo vplivalo na plodnost žensk ni, so pa znanstveni dokazi, ki potrjujejo pozitiven vpliv cepljenja žensk na zniževanje incidence raka na materničnem vratu. V bistu s cepivom ohranjamo svetovno populacijo (ker bo vse manj žensk umiralo zaradi raka na materničnem vratu). LP

  <maniak> ali kajenje škoduje plodnosti?

  <klum> Ali imajo pri preventivi glede neplodnosti kakno vlogo antiokdisanti? In če - kakšno?

  <lučka> je res, da sredstva, ki jih uporabljajo za gojenje koruze in ki z lahkoto pridejo v podtalnico (in pitno vodo), povzročajo neplodnost moških?

  <Edward> Ali obstaja povezava med sodobno kozmetiko in njenimi sestavinami (npr. parabeni) ter neplodnostjo?

  <Vesna Salamun> maniak: da. Kajenje vpliva na kvaliteto semenčic in tudi na kvaliteto jajčnih celic. klum: dejstvo je, da oksidativni stres škoduje. Obstaja mnogo študij (posebej pri moških), ki se ukvarjajo z vplivom antioksidantov na kvaliteto semena : nekatere potrjujejo pozitiven vpliv antioksidantov na kvaliteto semena, nekatere pa tega ne potrjujejo. Glede na to, da tudi znanstveniki niso čisto dogovorjeni, je tudi meni težko podati neko oceno v taki klepetalnici. lučka in edward: obema enak odgovor. Težko je znanstveno dokazati posamezen vpliv določene snovi na tako kompleksno stanje kot je neplodnost. Zato še posebej poudarjam, da boste naredili zase največ, če boste poskušali ustvariti družino mladi (ker je starost ženske še vedno najbolj dokazljiv dejavnik, ki vpliva na plodnost, medtem, ko pa nam za ostale dejavnike ni uspelo dokazati). LP

  <majana> Ga. Šalamun. Pred 4 leti sem imela laparoskopijo in histreroskopijo (odstranitev pregrade). Po pol leta po operaciji nama je z možem uspelo, da sva po 3.letih končno zanosila. Sedaj se že dve leti trudiva, a ni uspeha. Mož je pred prvo zanositvijo opravil spermiogram in rezultat je bil, da ni najboljši. Kaj predlagate, ko nama sedaj v 2.letih še ni uspelo?

  <majana> Pa še nekaj: ves čas pred, med in po nosečnosti imam težave z vnetji, boleč trebuh. Tega se ne morem rešiti. Včasih je nativni test bakt.vnetje, drugič gliv.vnetje, trejič samo povečan bel tok

  <Vesna Salamun> majana: svetujem vam, da se vrnete h ginekologu, ki vas je že zdravil, da vas ponovno pregleda in da opravi eventuelne potrebne preiskave . Vsekakor pa bi bilo potrebno ponoviti tudi možev spermiogram. Glede na drugo vprašanje pa vam tako na daljavo težko odgovorim, tako, da je res najbolje, da se vrnete h ginekologu. Srečno!

  <jst> Pravijo, da mnogim parom ne uspe zanositi, ker si tega tako močno želijo in na to vpliva "psiha". Kako izklopiti to psiho in željo po otroku?

  <Vesna Salamun> razumem pare in njihovo željo po otroku. Hkrati pa vem, da so tudi naši pregledi in postopki predvsem psihično naporni, kar zadevo še poslabša. Mislim, da je pri tem najbolj pomemben kvaliteten odnos med moškim in žensko. Ponavadi svetujemo paru, naj se sprosti, naj poskuša zadevo jemati nekoliko bolj preprosto, svetujemo kak oddih.. V bistu pa velika večina sloni na paru, ki mora sam odkriti, kje je psihološki problem in kako ga je najlažje odpraviti. V zelo ekstremnih situacijah pa imamo pri nas organizirano tudi psihološko pomoč. Da je psiha pomembna, pa doživljamo velikokrat, ko vidimo par, ki obupa in nato že naslednji mesec zanosi spontano. LP

  <moderator> Klepet smo zaključili. Najlepša hvala gostji za obisk in vam za obilico poslanih vprašanj. Žal nam je za objavo vseh zmanjkalo časa. Želimo vam lep dan!  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "