• Toni Cahunek, filmski ustvarjalec (3. februar 2014 ob 10:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  Toni CahunekV ponedeljek, 3. februarja, je ob 12.00 v MMC-jevi spletni klepetalnici gostoval Toni Cahunek, avtor dokumentarnega filma Svet stav.

  Film bo premiero doživel v sredo, 5. februarja ob 20.00, v Kinu Šiška, kjer bo po projekciji sledil pogovor režiserja z nekaterimi akterji v filmu. Svet stav bo kasneje predvajan tudi na TV Slovenija, ki je sodeloval pri produkciji filma.

  Športne stave so dobičkonosen posel, s katerim se ukvarjajo milijoni. Ilegalne in zasebne spletne stavnice so povzročile revolucijo v prirejanju stav in pritegnile stavce iz vsega sveta. Veliki zaslužki so premamili tudi kriminalne organizacije – stavne sindikate, ki služijo s prirejanjem izidov in stavnih trgov ter postajajo največje zlo modernega športa. Vedno več je primerov, športov in držav, kjer so preiskave že prinesle obsodbe, tudi v Sloveniji smo obravnavali nedovoljeno prirejanje stav in prirejanje izidov zaradi zaslužkov na stavnicah.

  Cahunek se je v filmu pogovarjal s številnimi teniškimi igralci (Gael Monfils, Richard Gasquet, Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Aljaž Bedene), večino ključnih akterjev iz slovenskega nogometa, enim največjih poznavalcev prirejanja športnih izidov Declanom Hillom in številnimi drugimi.


  <Moderator> Pozdravljeni v klepetalnici. Toni Cahunek je že za tipkovnico in - lahko začnemo.

  <ledeni netopir> Čestitke, ker vohljaš po tej tematiki. Kaj te je privedlo?

  <Toni Cahunek> hvala, začelo se je s prispevkom za Tednik, ko sem dojel, da vseh ugotovitev ne bom zmogel spraviti v 8 minutni prispevek... potem se je vse samo stopnjevalo, sledili so vedno novi primeri prirejanja izidov, tudi mene je zamikalo stavno področje in sledilo je dve leti raziskovanja in snemanja.

  <tzui> Zakaj so v trailerju pri nameščanju iger prikazani posnetki prvega preboja hokejistov med elito? Kolilkor vem, je šlo tukaj lahko kvečjemu za prodajanje tekme zaradi izida in nagrade - prvi nastop na SP-ju elite. Najprej naj bi Britanci zmenili s Kazahstanci, nato pa še naši z Estonci, če seveda verjaemo v toerije zarote. Sam sem bil tisti dan na obeh tekmah v Tivoliju in močno dvomim v to. Kakšna izjava, indic, mogoče celo dokaz za to povezavo?

  <Toni Cahunek> Potreboval sem prikazati primer ločitve med dogovarjanjem in prirejanjem. V dotičnem primeru je šlo za odličen primer dogovarjanja, kjer se je zaradi želenega izida izmenjalo veliko denarja, stavnice pa pri tem niso oškodovali. Zagotovo zmaga 16:0 ni bila priborjena v čisti tekmi, toliko te moram razočarati, več pa v filmu.

  <vanja> čao, sošolec.tuj tuj tuj za premiero! Vanja

  <Toni Cahunek> hvala, sošolka. tudi tebi čestitke za številne premiere v zadnjem času.

  <Francln> Zdravo. Že nekaj časa me zanima kako oziroma kdo so tisti ki na večjih stavnicah postavljajo kvote za live bete. Morda veste kako to deluje glede na to da je včasih ob istem času zelo veliko tekem, kvote pa se hitro spreminjajo. Hvala za odgovor. Lp

  <Toni Cahunek> kvote se postavljajo sistemsko, glede na začetna predvidevanja in odstopanja od njih - na podlagi matematične enačbe, ki upošteva vsak dogodek na tekmi.. vsekakor deluje gibanje kvot samostojno, administrator posreduje le kadar pride do velikih odstopanj.. Je pa kot zanimivost, velik del grafične podobe za live-bet na večini stavnic narejen v Sloveniji.

  <Etienko> Mene zanima,kdaj bo kdo naši vladi dokazal,da je več različnih stavnic bolj dobičkonosnih za državno blagajno kot monopolistična Športna loterija? Na ta način z monopolom kontrareakcijsko posledično škodujejo ljudem,namesto da bi jim z zbranim denarjem pomagali,ker tu se namreč vrtijo nepredstavljive vsote denarja....kakšen je tvoj pogled na tole? Je monopol res tako dober? Hrvati,austrijci,nemci,angleži....vsi imajo ogromno stavnic...hvala

  <aleš> Zakaj ima Športna Loterija monopol v Sloveniji?

  <Toni Cahunek> hm, zapletena tema... definitivno se strinjam glede dejstva, da monopol ne koristi stavcem, čeprav trenutno lahko stavimo na tujih stavnicah in si izplačujemo zaslužke brez davka. Najbrž bo nekoč, ko bo področje bolj urejeno, to spremenjeno na slabše. Hkrati sedanja ureditev poleg nekaterih lastnikov in koncesionarjev odgovarja tudi nekaterim športom in zvezam, sam to vprašanje jemljem kot bitko "smučarjev" in "nogometašev" pri kateri se bo vprašanje konkurenčnosti trga prej ali slej obrnilo v prid večjim spletnim stavnicam

  <Toni Cahunek> Ker jim ga dovoljuje Zakon o igrah na srečo. Tu bi več krivde pripisal Ministrstvu za finance kot sami ŠL - njim tudi ne paše, da delujejo v državi z eno najvišjih obdavčitev za športne stave.

  <Marx> živjo. Zanimiva tematika, vendar mene zanima še ena stran stavnic. In sicer, koliko je kaj podkupovanja pri nastavljalcih mej oz. pač zaposlenih na stavnicah. Osebno se mi zdi, da bi bil to veliko boljši posel in tudi težje bi bilo takšne povezave odkrit. In seveda kakšne so plače teh ljudi, konec koncev ne vem zakaj bi sam šel delat za stavnico in analizirat tekme, če lahko sam z analiziranjem in stavljanjem služim več 10tisoč mesečno =)

  <Toni Cahunek> t.i. "odds compilerji" so dobro plačani, pogosto dobro preverjeni, vzeti iz bazena uspešnih stavcev in pri večini stavnic niso problematični. V povezavi s tvojim predvidevanjem bi rekel, da so legalne stavnice odlične za pranje denarja in da število teh na Balkanu zagotovo nekaj pomeni - predstavljaj si kako lepo je kriminalcu, ki mora denar od prodaje orožja, drog ipd. spraviti v legalen obtok in pri tem uporabi prijateljevo stavnico, ki za pol ure slučajno namesti napačne kvote... In to se dogaja zelo pogosto, tako da težava niso postavljalci kvot ampak lastniki stavnic.

  <aleš> Mene pa zanima če bi kdo želel odpret stavnico v Sloveniji? Ali bi to sploh bilo možno? Kakšen kapital je potreben za to?

  <Toni Cahunek>

  <Toni Cahunek> To ni možno, ker lahko igre na srečo kamor spadajo športne stave organiziraš le s koncesijo, torej državnim dovoljenjem. Ampak Zakon o igrah na srečo pravi, da bo podeljena le ena koncesija za prirejanje športnih stav in tu ima seveda loterijska stavnica ŠL poseben status.


  <miki> Mene pa zanima, ali se sploh da dobiti kako službo pri e-stavah. Nikoli nikjer nisem zasledil nobenega razpisa

  <Toni Cahunek> dobro vprašanje, najbrž imajo kar zaostren način zaposlovanja, a najbolje, da poskusiš...

  <bet365> Vse več je oglaševanja na webu glede pravilnega rezultata različnih športnih dogodkov. Ali ti ljudje res dobijo namige, ki jih nato prodajajo naprej ali gre za potegavščino?

  <Toni Cahunek> Povečini gre za potegavščino, saj te "dojave" služijo stavnim sindikatom, da lažje prikrijejo svoje aktivnosti na stavnem trgu. Recimo, da se dogovoriš z ekipo A za poraz, seveda boš skušal čim več zaslužiti - razširiš novico, da je v ekipi B glavni igralec poškodovan, da imajo finančne težave, da potujejo na tekmo z mladinci... in kvota bo izjemno narasla, hkrati bo lažje skriti vplačila pred Sportradarjem in podobnimi sistemi, ki iščejo nepravilnosti na stavnem trgu. Dojave so torej pogosto protiinformacije, prav neumno je verjeti, da se do prirejene tekme lahko dokoplješ na socialnih omrežjih za par evrov.

  <miran72ms> a je kakšna spletna stran ki napovedujejo pravilne rezultate

  <Toni Cahunek> napoveduje jih ogromno, pravilno napove pa bore malo. Vsekakor verjamem, da je najbolje poslušati sebe ter slediti svojih sistemom in metodam.

  <Aladin> Obstajajo ljudje, ki (pre)živjijo od stav? Z legalnim pristopom.

  <Toni Cahunek> zelo malo, najbrž 2% vseh stavcev če rečem na pamet. In ti se običajno skrivajo v skromnosti in uspešno stavijo doma, večina tistih, ki jih vidiš pri stavnem početju in hvaljenju pa ni v plusu - tudi ko rečejo, da so na pozitivni ničli, običajno lažejo. vsekakor je težko zaslužiti, ob maržah in trihik stavnic je potrebno imeti ogromno finančne discipline, športnega znanja, preverjen stavni sistem in tudi malo sreče.. to je po mojem mnenju težko dosegljiva kombinacija za stavni uspeh

  <profi stavec> Pozdravljen Toni! Zanima me če se tudi sam resno ukvarjaš z stavami in če se, kako dolgo se in kako si uspešen na dolgi rok? :)

  <janko> Toni, ali ti igraš stave? In če jih, katere športe najbolj stavljaš in ali imaš profit?

  <Pile> ali tudi sam staviš in če je odgovor pozitiven, na kaj največ staviš ter kakšne vsote?

  <Toni Cahunek> ja, v zadnjih dveh letih sem seveda tudi sam pričel najprej spremljati redne stavce, nato staviti tudi sam.. početje, ki te hitro premami, zlahka zasvoji, mi ji precej bolj všeč sedaj ko ga jemljem kot zabavo.. smilijo se mi tisti, ki s stavami pogojujejo svojo eksistenco, saj si ob vsej nervozi ne znam predstavljati kakšno breme zna to biti, sam pa imam mesečni limit, tako da vem koliko lahko potrošim na stave. Sicer pa stavim izključno v živo in na tekme, za katere sumim da so prirejene, obožujem tenis in rusko nogometno ligo.

  <čupa> Tvoj najvišji zaslužek na stavi in koliko si največ izgubil? :) Lp

  <Toni Cahunek> nikoli nisem stavil več kot 3 pare tako da nisem posegal po visokih zaslužkih, vseeno največ mislim da je bilo okoli 800 evrov med OI. sem pa v preteklosti imel precej težav z ihtavimi stavami, torej sem bil sposoben zaslužek enega meseca zapraviti v enem dnevu in tedaj je šlo ogromno denarja.. Sedaj imam varovalo, dnevni in mesečni limit, priporočam.

  <,j> Pozdrav. Ali misliš, da bo kdo raziskal včerajšnjo farso Union olimpije, ko so žoge očitno letele kamorkoli samo proti košu ne?

  <Toni Cahunek> ne, žal... košarka me boli, ker je "moj" šport in ker vidim kaj vse se dogaja. Tudi v Evroligi, ki jo komentiram, sem letos ničkolikokrat izgubil živce ob očitni slabi igri Olympiacosa in Panathinaikosa v prvih polčasih, v ligi ABA se letos dogajajo grozne reči, število preobratov (ena ekipa vodi ob polčasu, druga zmaga) je neverjetno.. Upam da se ljudje zbudijo in začnejo obsojati tovrstne primere, ko pride do tako očitno namernih napak mora javnost reagirati. Ampak problem je ker finančnega toka, kjer je bil vplačan debnar na stavo ne bo moč nikoli odkriti - je predobro skrit nekje na neki azijski ilegalni stavnici, liga ABA pa je po mojem mnenju res ustvarjena z nameniom manipuliranja na stavah. In tu sumim, da so vpleteni sodniki in vodstvo lige.

  <ydsa4> A si odkril Pavlinovo (domnevno) stavnico?

  <Toni Cahunek> uf, Miran je eden treh ljudi, ki jih v dveh letih prepričevanja nisem uspel dobiti pred kamero. O njegovi stavnici ne bi preveč govoril, sem pa po njegovem podjetju za stavno svetovanje poimenoval film.

  <kekchevina> Zdravo, koliko je v Sloveniji ilegalnih stavnic ?

  <Toni Cahunek> mislim da malo, ker ni ravno veliko zainteresiranih zanjo. Po pogovoru z vpletenimi je bila največja razkrita in mislim da so tu legalne stavnice v povezavi z organi pregona po vsej Evropi naredili ogromno dela. Mislim da ilegalnih stavnic pri nas več ni, oziroma gre bolj za posrednike, ki denar vplačajo na ilegalnih stavnicah v Aziji in V Evropi.

  <Bkie> O madona... Sam delam za eno izmed najvecjih evropskih stavnic kot odds compiler in risk manager in moram reci, da je v teh odgovorih toliko rac, da glava pece. Toni, glede na moje dolgoletne profesionalne izkusnje z "druge" strani, postavljam diagnozo, da si dolgorocno izgubar in da zato vidis prirejene tekme povsod. Pogostost prirejanja sportnih rezultatov je veliko veliko manjsa, kot mnogi izgubarji mislijo. Profesionalni stavci se bodo ob tem samo smejali, ker to dobro vedo... Ko stave ne grejo, vsak postane sumnjicav.

  <Toni Cahunek> dober argument legalnih stavnic, ki seveda želijo obdržati stranke in jim nikakor ne paše razkriti kako so tudi same povezane s prirejanjem izidom. Povezave med legalnimi stavnicami v Evropi in ilegalnimi stavnimi sindikati so jasne, največjim legalnim stavnicam odgovarja gonja zoper ilegalni stavni trg, saj se na ta način znebijo precej večje konkurence - moramo vedeti, da je 80% stav vplačanih na ilegalnem trgu. Mi je pa jasno, da je vsakdo, ki opozori na nepravilnost v športu hitro deležen kritik s strani stavnic.

  <gape> ali ste bili v času vašega raziskovanja deležni kakšnih ustrahovanj in groženj ?

  <delnand> ali si pri raziskovanju te teme naletel na kakšne odpore ali pritiske s strani stavnic?

  <Toni Cahunek> grožnje so prišle takoj na začetku, ko sem dobil klic, da mi bodo polomili noge... kasneje se je vse umirilo in razen težav z nekaterimi izjavami je bilo vse ok, sem pa naletel na odpor stavnic, težko sem posnel izjavo v ŠL, na poti v Avstrijo so mi odpovedali izjavo pri betathome, seznam neodzivnih spletnih stavnic pa je izjemno dolg.. Ko želiš govoriti o prirejanju jih tema več ne zanima

  <kekchevina> cahunek, meni je z live bettingom uspelo v enem dnevu priti z 50 evrov do 4500 :) Potem sem dal 4 tisoč na roddicka pri kvoti 1,2 in je izgubil proti gabashvilliju. Par let nazaj :))

  <Toni Cahunek> ja to so zgodbe stavcev, se zgodi.. najbrž si boš dogodek in oba tenisača zapomnil za vse življenje :)

  <Moderator> Klepet počasi končujemo. Gostu bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

  <Moderator> Klepet počasi končujemo. Gostu bomo zastavili le še nekaj vprašanj.

  <Timzladen> Imajo kaj od tega tudi igralci, ali so večinoma žrtve?

  <Toni Cahunek> večinoma so žrtve, včasih, ko se že tako ali tako žrtve, pa imajo tudi kaj od tega.

  <grgach> kateri šport v sloveniji je po tvojem mnenju najbolj na udaru kar se tiče stav in prirejanja? sam imam izkušnje z rokometnimi tekmami kjer sem kar nekajkrat naletel na zelo dvomljive rezultate...

  <Toni Cahunek> rokomet, nogomet, košarka in odbojka so najbolj na udaru. Se mi pa zdi, da se žal to dogaja povsod, v vseh športih in tekmovanjih

  <lzhiftkuiz> Je sploh kak večji šport, da ni povezan z prirejanjem izidov?

  <Toni Cahunek> ne bi si upal trditi, morda ima konjeništvo svoje prednosti, ampak ga premalo poznam...

  <jure1212> ali se tekme prirejajo tudi v svetovnih ligah kot so NBA in podobne?

  <Toni Cahunek> seveda, v NBA imaš že primer obsojenega sodnika. Sicer ima vsaka ekipa v ligi NBA tudi odgovornega za odnose s stavnicami - če pride LeBron prehlajen na trening, mora to prva izvedeti stavnica.

  <Billy Joe> Toni,pozdravljeni! Mene pa zanima, ali je vaš dokumentarec moral iti skozi kakšne "filtre" preden so vam dali zeleno luč? hvala!

  <Toni Cahunek> ne še, v sredo bo premierno prikazovanje, kjer ni težav.. verjamem da tudi na RTVju ne bo težav, ko bo film šel v predvajanje

  <lotoigrač> VAŠE MNENJE O LOTO ŽREBANJIMA. MISLITE DA POŠTENO DELAJO .

  <Toni Cahunek> najbrž, ne vem, z lotom se nisem ukvarjal, to je precej bolj v polju iger na srečo in mislim da je tudi težje prirejati izžrebane številke

  <...> Kolikšni so dobički v povprečju na eni prirejeni npr. ABA ligi tekmi?

  <Toni Cahunek> na tekmi SNL naj bi se s stavami na ilegalni stavnici zaslužilo nekaj sto tisoč evrov... najbrž je cifra za tekmo lige ABA podobna, pri čemer vpleteni posamezniki dobijo okoli 5-10 tisoč evrov.

  <reteaj> ali se prirejene tekme v omenjenih ligah dogajajo vsak krog? vsak drugi krog? kako pogosto se to dogaja?

  <Toni Cahunek> najbrž ni pravila. po pogovoru z nekaterimi strokovnjaki je težava, ker so skorumpirana celotna tekmovanja, torej je v 1.SNL vsako kolo ena tekma prirejena.. včasih, sploh v 36.kolu pa mislim da je številka precej večja..

  <novakj> katera tekma ti je najbolj ostala v spominu?

  <Toni Cahunek> tenis kuznetsov : russell, prvi je vodil 6:0, 4:0 in izgubil... Šlo je za 13 obračun dobrih prijateljev

  <Moderator> Toniju se najlepše zahvaljujemo za klepet, prav tako vam, MMC-jevi uporabniki. Toni, kdaj menite, da bomo dokumentarec videli na TV SLO?

  <Toni Cahunek> upam da čimprej, vsekakor pa držim pesti, da pred SP v nogometu in košarki. hvala za številna zanimiva vprašanja in še enkrat povabilo v sredo ob 20h v Kino Šiška  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "