48. Tabor slovenskih pevskih zborov s petjem napolnil Šentvid pri Stični
Več kot 100 pevskih zborov in 1.500 pevcev
Objavljeno: 18. junij 2017 ob 13:42
Šentvid pri Stični - MMC RTV SLO, STA

Stična
Malo po 13. uri je v en glas zapelo več kot 1.500 pevcev. Foto: Jože Žura

Na osrednji nedeljski prireditvi 48. Tabora slovenskih pevskih zborov je ob 13. uri v okviru več kot 100 pevskih zborov skupaj zapelo več kot 1.500 pevcev. Navzočih je tudi devet slovenskih pevskih zborov iz tujine.

Pred osrednjo nedeljsko prireditvijo se je ob 12. uri v Šentvidu pri Stični zvrstila povorka sodelujočih pevskih zborov, mešanih, ženskih in moških. Sledil je slavnostni nagovor direktorja republiškega javnega sklada za kulturne dejavnosti Marka Repnika, ob 13.15 pa je skupaj zapelo več kot 1.500 pevcev.

V dobro uro trajajočem sporedu so sodelujoči pevski zbori odpeli 20 pesmi - nekaj brez spremljave oziroma a capella, nekaj ob spremljavi Policijskega orkestra RS pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in eno pesem ob spremljavi orgličarja.

Kot je navedel predsednik upravnega odbora tabora pevskih zborov Jernej Lampret, jih bo prireditev, v katero je vloženo veliko prostovoljnega dela, stala približno 20.000 evrov, ki jih bodo zbrali s pomočjo občine Ivančna Gorica in donatorjev. Pri organizaciji jim pomaga tudi Osnovna šola Ferda Vesela.

Pod geslom: Veselje je pri nas
Po njegovih besedah je pomen tabora, ki se ga je do zdaj skupaj udeležilo več kot 150.000 pevcev, zaradi ohranjanja izročila slovenske pesmi, zborovskega petja in njune popularizacije za Slovence izjemen. Hkrati gre za največjo strokovno spremljano prireditev slovenskega ljubiteljskega petja, ki vse bolj prevzema državni značaj.

Predsednik programske komisije tabora Stane Peček je na nedavni novinarski konferenci povedal, da so prireditev letos posvetili slovenski ljudski pesmi na temo vojske in veseljačenja ob vinu, sicer pa bo tabor potekal pod geslom Veselje je pri nas.

Nedeljski del prireditve so si zamislili kot neprekinjeno spevoigro tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev. Te bodo razdelili v dva sklopa, ki se, kot je dejal Peček, dotikata največjih slovenskih travm, vojne in pijančevanja.

VIDEO
48. Tabor slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični 2017 »Vese...
G. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
nonparel
# 18.06.2017 ob 14:17
Bi se jim sam pridružil, pa me žal mati narava ni obdarila s pevskim talentom. Zato pa uživam ko jih preko TV gledam in poslušam..... no, pa še malo zraven sam zabrundam, saj me nihče ne sliši, žena je namreč odšla malo k sosedi na obisk.
matjaz1983
# 18.06.2017 ob 14:14
Spoštovani novinarji in novinarke naše nacionalne RTV hiše. Kot vsako leto, ste tudi letos napisali da se pevski tabor dogaja v Stični, kar pa ni res. Po 48. letih pevskih taborov, bi sedaj pa lahko že enkrat napisali pravilno, ta dogodek je v ŠENTVIDU pri Stični. Hvala lepa in upam da popravite v naslovu.
matjaz1983
# 18.06.2017 ob 14:19
Hvala lepa RTV Slovenija :)
alesi1
# 18.06.2017 ob 14:15
Vse lepo in prav, pozdravljam prenos tudi take prireditve, ampak...
Prenašate tole "upokojensko" jamranje, ko je pa v Mariboru vsako leto na sporedu bistveno boljše petje, vsako drugo celo vrhunsko mednarodno tekmovanje pa pridete samo povohat z eno kamero.
Malo se zamislite o taki politiki.
u qratz
# 18.06.2017 ob 17:24
slep je kdor se s petjem vkvarja..