Lana Lonich je 600.000. obiskovalka v Postojnski jami letošnje leto. Foto: Arhiv Postojnska jama d. d.
Lana Lonich je 600.000. obiskovalka v Postojnski jami letošnje leto. Foto: Arhiv Postojnska jama d. d.
Postojnska jama
V enem izmed največjih slovenskih turističnih biserov bodo leto z več kot 600.000 obiskovalci končali prvič po letu 1990. Foto: BoBo

Magično mejo je s svojim obiskom prebila Lana Lonich iz Los Angelesa (rojena je v Zagrebu, po očetu pa je slovenskega rodu), ki je Postojnsko jamo obiskala že kot otrok, obisk pa se ji je tako vtisnil v spomin, da se je odločila pripeljati tudi družino.

Jamo si je tako ogledala z možem Yogijem in hčerko Aniko, po ogledu jame pa jih je na izhodu pričakal predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj, ki je gostjo presenetil z nagradami.

Od danes naprej si lahko v Postojnski jami ogledate žive jaslice, ki si jih je lani ogledalo 15.000 obiskovalcev.

Odlično leto 2014
V Postojnski jami sicer letošnje leto ocenjujejo kot izjemno uspešno. "Število obiskovalcev bo letos prvič po letu 1990 večje od 600.000, skupaj z drugimi znamenitostmi pa bo doseglo skoraj število 900.000," so sporočili iz podjetja. Veliko obiskovalcev pričakujejo tudi v prihodnjih dneh, ko bo jama že 25. gostila žive jaslice.

Postojnsko jamo še vedno obišče največ Italijanov, sledijo jim obiskovalci iz Južne Koreje, Nemčije, domači slovenski gostje, Japonske, Poljske, Izraela, Avstrije, Velike Britanije, ZDA, Madžarske, Nizozemske, Francije, Španije, Rusije, Hrvaške, Tajvana in Kitajske.

Po Batageljevih besedah je letos poraslo število obiskovalcev iz oddaljenih držav Daljnega vzhoda, Južna Koreja je po številu obiskovalcev celo na drugem mestu. Zavedajo se, da bo treba več narediti predvsem za to, da bi privabili več gostov iz sosednjih držav, ki do Postojne nimajo prav daleč.

"Velika težava Slovenije je tranzitni turizem. Obiskovalci iz oddaljenih dežel prihajajo na obisk Postojnske jame iz drugih držav, zato pri nas ne ustvarjajo prenočitev. Prav to je tisto, kar bi v prihodnje radi popravili," je še dejal Batagelj.