Z udeležbo na maratonu je Harriette v 16 letih za društvo zbrala že 90.000 dolarjev. Foto: EPA
Z udeležbo na maratonu je Harriette v 16 letih za društvo zbrala že 90.000 dolarjev. Foto: EPA

"O, počutim se krasno," je, potem ko je po sedmih urah in sedmih minutah pritekla v cilj maratona V San Diegu."Ne morem verjeti, kaj se dogaja. Saj sem samo pretekla še en maraton in kar ne morem verjeti, da sem deležna vse te pozornosti."

Prvič se je na 42 kilometrov in 195 metrov dolgo preizkušnjo odpravila pri 76. letu, ko se je maratona v okviru zbiranja sredstev v humanitarne namene udeležil eden od njenih prijateljev. Ker je sama dvakrat zbolela za rakom in ga premagala, se je odločila, da bo tekla za društvo bolnikov z levkemijo in limfomom. V 16 letih je za društvo zbrala že 90.000 dolarjev, je poročal USA Today.

V San Diegu je postavila tudi svetovni rekord v kategoriji 90 let ali več, prejšnji čas pa je izboljšala kar za dve uri in 45 minut. Po nekaterih podatkih je tudi druga najstarejša ženska v ameriški zgodovini, ki je pretekla maraton.

Zahtevno preizkušnjo je zmogla ob glasbeni podpori
Njen zadnji podvig je še posebej vreden občudovanja, ker je le nekaj tednov prej končala zdravljenje z obsevanjem, saj je zbolela za kožnim rakom. V zadnjih tednih je tako vsak dan telovadila le uro na sobnem eliptičnem kolesu, zadnji teden pa pretekla pet kilometrov. "Res nisem veliko trenirala," je povedala iskreno. Ob tem je povedala, da je prvi 18 kilometrov pretekla brez težav, potem pa se je začela spopadati s težavami. Da se ne bi dolgočasila in čutila utrujenosti, se je posvetila glasbenim skupinam, ki so nastopala na vsakem kilometru. "Ob poslušanju vseh tistih bendov in bobnov sem znova pospešila tempo," je razkrila svoje motivacijske ukrepe.

Ob tem je tekaška superbabica še napovedala, da to ni bil njen zadnji. "Edina težava pri teh letih je, da ne vem, če bom še tu. Toda če bom, potem mislim, da bom tekla bolje, kot zdaj, ko me zdravijo z obsevanjem. Če bom malo več trenirala, bi morala biti hitrejša."