Paul, Sandy, Colin in Sue med zimskim raziskovanjem Ljubljane in Bleda. Foto: Radio Slovenija/Nadja Petauer
Paul, Sandy, Colin in Sue med zimskim raziskovanjem Ljubljane in Bleda. Foto: Radio Slovenija/Nadja Petauer

"Na Bledu sva že bila, dva ali trikrat, in vedno sva si želela, da bi ga videla tudi pozimi, ko gore prekriva sneg. Ker ima Paul rojstni dan februarja, sem pomislila, zakaj pa ne zdaj, in ga presenetila," je pojasnila Sandy. Četverico je na poti po Sloveniji ujela novinarka 1. programa Radia Slovenija Nadja Petauer.

In kako človek izpelje takšno presenečenje? "S taksijem, ki pelje naravnost na letališče (smeh). Naročila sva taksi in najprej je pobral naju, potem pa je pobral še Sandy in Paula," pojasnjuje Sue. "Paul je najprej mislil, da gresta na pot sama, a ko je sedel v taksi, je na zadnjih sedežih zagledal naju. Odpeljali smo se na letališče in šele tam je izvedel, da gremo v Ljubljano oziroma na Bled."

Kako se je odzval Paul? "Videl sem, da nekam grem. Rečeno mi je bilo, naj spakiram topla oblačila in vzamem veliko denarja. Vendarle pa sem bil zelo presenečen, ko sem izvedel, kam smo namenjeni. Če povem po pravici, sem sumil, da gremo nekam v Sredozemlje."

Sandyjini starši so bili na Bledu že pred 25 leti in vedno so ji govorili, kako lepo je. "Zato sem ga želela obiskati sama. Prvič sva ga tako obiskali s Sue, ki je takrat delala v Švici."

Tudi sicer zelo radi obiskujejo jezera in gore, a Bled je njihov najljubši. Z zanimanjem so opazovali trening veslačev, do Blejskega otoka pa so se potem napotili z ladjico. Sandy so v spominu najbolj ostale stopnice, z zvonom pa niso pozvonili, temveč so si nekaj zaželeli, ko so zvonili drugi.

Collin je, v nasprotju z drugimi tremi, prvič v Sloveniji. Prvi vtisi? "Vašo državo povezujejo z Vzhodno Evropo. Zanimata me predvsem zgodba o razpadu Jugoslavije in arhitektura. Moram priznati, da je Slovenija drugačna od držav Vzhodne Evrope, ni tako moderna, je pa Ljubljana veliko večja, kot sem pričakoval." Zadovoljni so z železnicami - v Ljubljano so se z vlakom odpravili na enodnevni izlet - glede letališča pa pravijo, da mu njegova majhnost daje toplino.

Navdušeni nad znanjem angleščine
Polni hvale so tudi do slovenskih vin in hrane, ne manjka pa jim tudi komplimentov za Slovence, ki se jim zdijo zelo prijazni. "Odkar smo tu, smo srečali samo enega sitnega človeka, bil je natakar. Bil je kar šok, ker ste sicer vsi nasmejani. Je pa govoril izvrstno angleščino."

Celotnemu prispeveku lahko prisluhnete na spodnji povezavi.