Pisan niz paprik. Foto: MMC RTV SLO
Pisan niz paprik. Foto: MMC RTV SLO

V sušnih obdobjih jo morate zalivati, saj rabi veliko vlage, ki jo zadržite tudi z zastirko iz slame ali pokošene trave. Sicer je odporna rastlina, vendar bodite pozorni na uši, bele mušice, resarje in po potrebi dodajte kalcij.

Nekatere sorte sladke paprike pobirate zelene, druge lahko pustite, da postanejo rdeče ali rumene. Shranjujte jih v kleteh s temperaturo med 12−15 °C in sveže bodo ostale do dva tedna. Čilije gojite kot sladke paprike, vendar v primerjavi s slednjimi ti bolje prenašajo visoke temperature. Med zorenjem postaja pekoči okus zaradi semen in stržena v rastlini še izrazitejši. Čilije lahko posušite, zdrobite in shranite kot začimbo. Feferone – sladke ali pekoče – gojite kot druge paprike, le da ti rabijo več vode, zato jih morate v sušnih mesecih zalivati, drugače vam bodo rastline ovenele in posledično boste ostali brez plodov.

Poletne solate brez paprike malodane ni!
Sladka paprika je nepogrešljiva v različnih poletnih solatah, najpogosteje pa jo jemo skupaj s paradižnikom in čebulo. Dodate lahko tudi različne testenine, riž, kumarice, koruzo, fižol, bučke, skratka, paprika gre zraven skoraj povsod. Odlično popestri okus mesnim jedem, rižotam, golažem, omakam, skratka, privoščite si jo med sezono, ko ima največ hranilnih snovi. Pozimi pa gredo še kako v slast vložene, pa naj bodo klasične kisle paprike ali pečene s česnom in drugimi začimbami.

Jeste jo lahko torej v vseh letnih časih in na različne načine.

Palačinke z zeleno in rdečo papriko

Za 4 osebe potrebujete:

Testo

75 g bele moke

25 g ovsene moke

1 jajce

300 ml mleka

ščepec soli

olje za pečenje

Belo moko s soljo presejete v skledo in dodate ovseno. V vdolbinico dajte jajce in polovico mleka, da dobite gladko zmes, ter dolijte še drugo polovico mleka. Maso pustite počivati 20 minut. Nato specite palačinke.

Nadev

1 jajčevec

1 strok česna

2 bučki

1 zelena paprika

1 rdeča paprika

75 ml jušne osnove

200 g paradižnika

1 žlička koruznega škroba

sol in črni poper

Jajčevec, bučki in paradižnik narežite na koščke, papriki na tanke rezance. V večjo ponev dajte strt česen, papriki, bučki, jušno osnovo in paradižnik. Kuhajte 10 minut in občasno premešajte. Na koncu dodate še jajčevec in kuhate še 15 minut. Zadnji dve minuti vmešate podmet, in sicer zmešate škrob z dvema žličkama vode.

Nadevate palačinke in za prilogo ponudite zeleno solato.