Nekatere sorte vrtnic so še posebej dovzetne za pojav pegavosti zlasti v deževnem obdobju, opozarja strokovnjak za vrtnice Matjaž Mastnak. Foto: BoBo
Nekatere sorte vrtnic so še posebej dovzetne za pojav pegavosti zlasti v deževnem obdobju, opozarja strokovnjak za vrtnice Matjaž Mastnak. Foto: BoBo
Roza, rožnata barva, vrtnica

Toda takšno sliko 'kraljice cvetja' lahko skazijo različne bolezni in škodljivci. O tem, kako obvarovati svoje vrtnice pred tovrstnimi nadlogami, je v Svetovalnem servisu govoril Matjaž Mastnak, strokovnjak za vrtnice iz Arboratuma Volčji Potok.

Črna listna pegavost
Nekatere sorte vrtnic so še posebej dovzetne za pojav pegavosti zlasti v deževnem obdobju. Na listih se pojavijo črne pege z resastim robom, ki se naglo širijo, napadeni listi pa rumenijo in odpadajo. Tako lahko vrtnice že sredi poletja ostanejo brez listja. "Če se je rastlina že okužila, je tisti trenutek ne moremo ozdraviti," pravi Mastnak, zato je potrebno preventivno škropljenje, da okrepimo zaščito rastline ali pa takoj, ko se pojavijo prve črne pege. Proti tej trdovratni bolezni se lahko borimo tudi z naravnim škropivom, pripravljenim iz 5-odstotnega kisa (ena velika žlica), zmešanega s tremi litri vode.

Rje na vrtnicah ali šipkova rja
Rje se pojavi najprej na spodnji strani listov in na drugih delih rastlin v obliki oranžnih mehurčkov. Z njihovim razvojem postanejo opazne tudi na zgornji strani listov kot oranžno-rjave pike. Ločimo kar devet vrst rij pri vrtnicah. Za razvoj bolezni so najugodnejše temperature med 18 in 20 °C ter večurna vlaga na listih. "Bolezen je lahko zelo destruktivna. Pri močnem napadu in občutljivi sorti lahko ostanete v tednu dni brez listov na vrtnici," je razložil poznavalec vrtnic in podal rešitev: "Možno je preventivno škropiti s katerim koli fungicidom, z bakrom ali s čim podobnim. Lahko pa poskusite z raznimi antibiotičnimi škropivi, a je treba preprosto preverjati, ali bodo delovala." Obenem dodaja, da je vrtnic, ki so občutljive na rjo, sorazmeroma malo.

Pepelasta plesen – pepelovka
Za vrtnično pepelovko so značilne okroglaste belo-sive prevleke, ki prerastejo liste, stebelca, cvetna stebla in popke. 'Pepelasta' prevleka se pojavi tako na zgornji kot na spodnji strani listov. Napadeni listi in poganjki se zvijajo in porjavijo ter sčasoma propadejo, popki pa se težko odprejo. Pepelovka najpogosteje izbruhne v suhem lepem vremenu, ko se hladne noči izmenjujejo z vročimi dnevi. Za svoj razvoj ne potrebuje vlage, saj za kalitev spor zadostuje že relativna zračna vlaga nad 50 odstotki.

Da vrtnice zaščitimo pred to uničujočo boleznijo, lahko uporabimo različna kemična sredstva, ki jih prodajajo v rastlinskih lekarnah, lahko pa se poslužimo preverjenega recepta izkušenega gojitelja vrtnic: "Potrebujete sodo bikarbono in mineralno olje za pomladansko škropljenje drevja. Namesto tega mineralnega olja se uporabljajo tudi razna olja, ki se pridelajo iz ogrščice. Na dva litra vode vzamete žlico jedilne sode in žlico mineralnega olja, zmešate in škropite preventivno enkrat na teden zjutraj. Škropimo vedno tako, da močimo zgornji in spodnji del listov. Praktično rastlino oblečemo v škropivo. Da se bolje oprime, lahko dodamo kapljo balzamnega mila."

Zlata minica
Cvetovi nekaterih sort vrtnic privabljajo hrošče, imenovane zlata minica. Za njih je značilna lesketajoča zelena oprava. Včasih se pojavijo v tako velikem številu, da z objedanjem zmaličijo podobo cvetov. "Proti hroščem se ne moremo boriti drugače, kot da jih obiramo," svetuje Mastnak in dodaja, da so pri zatiranju te zelene nadloge koristne tudi prosto spuščene kokoši, ki se hranijo z njimi. Kemično uničevanje po mnenju strokovnjaka ne pride v poštev, saj so hrošči preveliki. Odmerek, ki bi tako velike žuželke odpravil, bi bil za samo rastlino toksičen. Napadu zlatih minic so podvržene svetle sorte vrtnic: "Zlasti so priljubljene bele in rumene, medtem ko so rožnate in rdeče za njih praktično nezanimive."

Listni zavrtač
Listni zavrtači sodijo med najmanjše metulje. Najbolj so problematične njihove ličinke, saj z vrtanjem po listni sredici, s čimer se prehranjujejo, povzročajo odmiranje listov. Prisotnost tega listojedca nakazujejo beli rovi na listih. Ker so ličinke zaščitene z listno povrhnjico, je škropljenje z insekticidi pogosto neučinkovita metoda zatiranja. Poleg tega so po Mastnakovih besedah "zavrtači, ki gredo notri v stržen, preveliki, da bi jih z insekticidi kakorkoli ustavili. Kot edini učinkovit ukrep predlaga obrezovanje okuženih poganjkov.

Celotno oddajo lahko poslušate s klikom na spodnjo povezavo