Gibanje, gibanje, gibanje, svetuje strokovnjaki. Foto: BoBo
Gibanje, gibanje, gibanje, svetuje strokovnjaki. Foto: BoBo

Glavni dejavniki tveganja za pojav bolezni so pomanjkanje telesne dejavnosti, debelost, kajenje, depresija, visok pritisk in nizka stopnja izobrazbe. Ena izmed prejšnjih raziskav, narejena leta 2011, je sicer ocenjevala, da bi lahko z bolj zdravim življenjskim slogom preprečili kar polovico primerov, a so strokovnjaki v zadnjo raziskavo vključili več dejavnikov tveganja in posledično dobili drugačne izsledke. Glavna značilnost te bolezni je še vedno to, da se pojavlja pri starejših.

Z zmanjšanjem prej naštetih dejavnikov tveganja za deset odstotkov bi lahko do leta 2050 preprečili devet milijonov novih primerov. Strokovnjaki sicer predvidevajo, da bo do takrat alzheimerjeva bolezen prizadela že 106 milijonov ljudi po svetu, kar je trikrat več kot leta 2010.

Kot pravijo strokovnjaki, sicer še vedno niso popolnoma ugotovili, kako so dejavniki tveganja povezani z nastankom bolezni.

Telesna nedejavnost najnevarnejši dejavnik
Poudarjajo, da je najnevarnejši dejavnik tveganja pomanjkanje telesne dejavnosti, kar lahko poveča tveganje tudi za različne oblike raka in srčno-žilnih bolezni. Gibanje namreč zmanjša čezmerno težo, krvni tlak in raven sladkorja. Kot navajajo v študiji, je tako v ZDA kot tudi v Evropi neaktivna kar tretjina odraslih.