Čebelji pik je za ljudi, ki so nanj alergični, lahko usoden. Foto: BoBo
Čebelji pik je za ljudi, ki so nanj alergični, lahko usoden. Foto: BoBo
Pik čebele je lahko tudi usoden

Čebele so v vročih poletnih dneh nemirnejše, paše ni, razdraži jih tudi vonj po potu, alkoholu ali ličilih, zato so tudi piki v tem času pogostejši. Po travnikih ne hodimo bosi, tudi panjem se ne približujmo brez navzočnosti čebelarjev, pravi Darko Kozlovič iz Obalnega čebelarskega društva Koper. "Čebelar mora poskrbeti, da so čebele oskrbljene z vodo, da so mirne, da ublažimo njihovo trpljenje v tej vročini," je pojasnil.

Na mestu, kjer nas čebela piči, se pojavi rdeča, srbeča oteklina, ki nato izgine. V primerih alergije pa je čebelji strup lahko nevaren.

Ob morebitni alergiji lahko v minuti sledi anafilaktični šok in to je lahko usodno za človeka. Še posebej nevaren je pik v usta, jezik, tudi vrat, ožilje. Če vidimo, da je človek alergičen, moramo nujno poklicati zdravniško pomoč.

V Čebelarski zvezi Slovenije si prizadevajo za pripravo zaščitnega seta prve pomoči ob hudih alergijskih reakcijah. Čebelar mora imeti ta set vedno pri sebi. Če ima več prevoznih enot, mora imeti v vsaki enoti en tak zaščitni set.

"Je pa zelo pomembno, da se vsak, ki ve, da je alergičen in da se giblje v bližini čebel, zaščiti sam, da ima neko zaščitno sredstvo pri sebi," še dodaja Kozlovič. Lanska sezona medu je bila za čebelarje izredno slaba. Kozlovič meni, da bo letošnja malenkost boljša, vendar še zdaleč ne povprečna, kot so sprva predvidevali.

Pik čebele je lahko tudi usoden