Stare kurilne naprave in promet najbolj dodatno prispevajo k onesnaženju. Foto: Pixabay
Stare kurilne naprave in promet najbolj dodatno prispevajo k onesnaženju. Foto: Pixabay

V Zagorju ob Savi so lani namerili 51 preseganj, sledita mu Maribor in Murska Sobota, so sporočili z agencije za okolje (Arso). Največ preseganj je Arso izmeril v jesensko-zimskih mesecih. Najbolj pa so zrak dodatno onesnaževali kurilne naprave na trda goriva in promet.

V Celju imajo od leta 2013 sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka. Po besedah predstavnika za stike z javnostmi celjske občine Gregorja Globočnika ukrepe za zmanjševanje rabe energije izvajajo na področju ogrevanja stavb in zamenjave zastarelih kurilnih naprav, kar posledično pomeni tudi zmanjševanje izpustov zaradi ogrevanja stavb.

Občina poleg tega gospodinjstvom subvencionira zamenjavo kurilnih naprav. Ukrepi za zmanjševanje izpustov iz prometa pa gredo predvsem v smeri gradnje infrastrukture, ki bo omogočala učinkovitejšo trajnostno mobilnost, je pojasnil. Sočasno se izdeluje Celostna prometna strategija Celja z akcijskim načrtom ukrepov, ki bo omogočal učinkovitejšo trajnostno mobilnost. Pred mestni svet bo prišla v aprilu.