Cerar in Erjavec se na Dunaju pogovarjata tudi o arbitraži. Foto: BoBo
Cerar in Erjavec se na Dunaju pogovarjata tudi o arbitraži. Foto: BoBo

"Pojasnila sva vsak svoje stališče in se razšla," je dejal premier. Kot je pojasnil, obe državi vztrajata pri svojih stališčih. Dodal je, da arbitražni postopek teče dalje, da je treba počakati na odločitev arbitražnega sodišča, ki bo zavezujoča za obe strani.

Premier Cerar in zunanji minister Karl Erjavec sta slovensko stališče glede arbitražnega spora s Hrvaško predstavljala tudi v pogovorih z drugimi udeleženci današnje konference, na kateri so se ločeno sešli premierji in zunanji ministri držav Zahodnega Balkana.

"Poudarila sva, da je jasno, da je sporazum veljaven, da sodišče nadaljuje z delom in da pričakujemo, da bodo vse države podprle, da se sporazum izvaja do konca in bo sprejeta razsodba. Gre namreč za dogovorjeno pravno rešitev in prepričani smo, in mislim, da imamo pri tem veliko somišljenikov, da hrvaška odločitev v tem primeru ni prava oziroma sprejemljiva pot," je še dejal Cerar.

V izogib napetostim med obema stranema
Erjavec dodaja, da se je ob robu konference z več ministri pogovarjal o arbitražnem sporu s Hrvaško in zatrdil, da "vsi podpirajo nadaljnje delo arbitražnega sodišča in spoštovanje arbitražnega sporazuma". "Mislim, da gredo stvari v tisto smer, v katero želimo, da gredo," je dejal minister za slovenske medije.

Dodal je, da sogovorniki ne razumejo, zakaj Slovenija ne problematizira nelegalnosti posnetkov prisluhov slovenske agentke in arbitra, zaradi katerih je spor izbruhnil, a jim je pojasnil, da po arbitražnem sporazumu z izjavami ne smemo povzročati napetosti med stranema.