Če opazite na koži nenavadne izpuščaje, potem se odpravite k zdravniku. Foto: BoBo
Če opazite na koži nenavadne izpuščaje, potem se odpravite k zdravniku. Foto: BoBo

Luskavica je zelo zahtevna bolezen, ki ima vpliv na različne vidike bolnikovega življenja. Kot pri vseh boleznih, sta ključno čim hitrejše odkritje bolezni in začetek zdravljenja.

Med simptomi luskavice, ki se lahko pojavljajo na različnih delih telesa, so rdečina, zadebelitev kože, ki je pokrita z luskami, tudi bolečine v sklepih. Pij ob tem poudarja, da je treba redno obiskovati dermatologa, tudi če ima bolnik že potrjeno diagnozo, saj se tako spremlja bolezen in pod strokovnim vodstvom po potrebi prilagaja zdravljenje.

V enaki meri lahko zbolijo moški in ženske, najpogosteje pa se pojavi med 15. in 35. letom starosti. Luskavica lahko pomeni veliko čustveno breme za bolnike in zmanjšuje kakovost njihovega življenja.

Luskavica je sicer kronična večplastna sistemska vnetna bolezen, ki ne prizadene le kože, saj se vnetje lahko pokaže tako na koži kot drugje. Ni nalezljiva, je pa zelo pogosta, saj je na svetu okoli 125 milijonov bolnikov z luskavico, v Sloveniji pa med 30.000 in 40.000.

Ob nenavadnih simptomih na koži čim prej k zdravniku
Predstojnik oddelka dermatovenerologije Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Pij Bogomir Marko zato v primeru dlje časa trajajočih nenavadnih sprememb na koži, ki so lahko simptomi luskavice, priporoča čim prejšnji pregled pri zdravniku.

Akcija osveščanja javnosti
Društvo psoriatikov Slovenije bo tudi letos v vseh večjih mestih organiziralo akcijo osveščanja javnosti. Predstavili bodo delovanje društva in njegovih podružnic ter predstavili knjigo Upanje obstaja, za boljše življenje z luskavico. Na stojnicah v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novi Gorici, Celju, Novem mestu, Kranju, Prevaljah, Ilirski Bistrici in v Murski Soboti bodo vpisovali tudi nove člane.

V Mariboru bodo lahko obiskovalci v črni kocki skušali spoznati, kako se počutijo bolniki, strokovnjak pa jih bo seznanil z dejstvi o bolezni in z možnostmi zdravljenja.

Okolica to bolezen zaradi videza pogosto tudi napačno dojema in bolniki so zaradi tega stigmatizirani, kar lahko oteži njihove stike z družbo, so še zapisali v društvu psoriatikov.