Desetine požarov na prostem kljub prepovedi požiganja v naravi
Obilnejšega deževja ni na vidiku
Objavljeno: 19. marec 2017 ob 12:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ogenj
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Požar podrast
Gašenje podrasti. Fotografija je nastala lansko poletje. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Pogorišče
Takšni požari se lahko hitro razširijo na velike površine. Foto: BoBo/Borut Živulović

Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. Samo v soboto so gasilci našteli 26 travniških požarov.

V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje, predvsem na Gorenjskem, na širšem območju Ljubljane, Celja in Postojne, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Takšno stanje pričakujejo do prvih obilnejših padavin.

Teh ni na vidiku. V sredo bo rahlo deževalo na zahodu države, napoveduje agencija za okolje, kasnejši potek vremena pa je še zelo negotov.

Uprava za zaščito in reševanja zaradi trenutnih razmer svetuje previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju, še posebej pri dejavnostih, ki lahko povzročijo požar. Opozarja tudi, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

26 travniških požarov le v soboto
Gasilci so imeli v soboto največ dela na ljubljanski izpostavi uprave za zaščito in reševanje, kjer so našteli kar deset travniških požarov, od tega tri na Kočevskem. Prvi je ožgal 400 kvadratnih metrov, drugi 1.500, tretji – za podjetjem Dinos v Kočevju – se je lotil kar šestih hektarjev in ožgal sedem dreves. V Ribnici sta zagoreli trava ter podrast pri železniški progi, v Mengšu suho grmovje ob vrtičkih. Ob avtocesti proti Črni vasi so iskre ujeli nelegalno odloženi kosovni odpadki.

Poleg ljubljanske izpostave so imeli še precej dela na novomeški. Največji požar so zapisali na Straški cesti v Novem mestu, kjer so goreli trava, podrast in smrekova drevesa na 30.000 kvadratnih metrih. Vzrok bodo raziskali policisti. Pri naselju Sela pri Zajčjem vrhu so na 5.000 kvadrantih metrih goreli suha trava ter podrast. Pod naseljem Sadinja vas so zublji zajeli suho travo, grmičevje in podrast na dveh hektarjih površine.

Na Celjskem sta v dveh požarih, ob strugi reke Savinje v kraju Brnica ter pri Konovski cesti v Velenju, zagorela podrast in vejevje.

Požar je uničil okoli sto kvadratnih metrov trstičja na relaciji Šmarje-Dragonja v piranski občini. Na kranjskem je suha trava zagorela na Hrušici, na mariborskem pa je v naselju Svečane v občini Šentilj gorela trava in odpadno vejevje na površini 1.700 kvadratnih metrov.

Novogoriško: pri kraju Čepovan je občanu pri požiganju trave in grmičevja ogenj ušel izpod nadzora ter se razširil na 300 kvadratnih metrov. Trava je na pol hektarja gorela v bližini kraja Kamno v občini Tolmin.

Suhi Kras je pripeljal do večjega pogorišča pri naselju Kopriva v sežanski občini, kjer sta goreli trava in podrast na površini 2.500 kvadratnih metrov. Tudi ta požar so pogasili.

Uprava je opozorila tudi na štiri požare v stanovanjskih objektih, ki so se vsi zgodili zaradi neprimerno vzdrževanih dimnikov. Vžgale so se saje.

Al. Ma.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
aktivist
# 19.03.2017 ob 13:23
@Skippy

Glede na ta tisočletja človeštva še nikoli ni bilo v tako velikem številu, gozd pa ni bil bolj obljuden kot je danes. In tudi kurilo se še ni toliko kot danes
gesan
# 19.03.2017 ob 12:57
Daljše obdobje suhega in toplejšega vremena povzroča ugodne razmere za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju v večjem delu države. Samo v soboto so gasilci našteli 26 travniških požarov.
........................................
Okoli nas se je včeraj kurilo kot, da bi drugega ne znali počet.
Ljudem je res težko dopovedat karkoli razumnega!
Sploh kmetom, med katerimi je ogromno gasilcev, ki se tega zgoraj ne zavedajo.

Ne razumem tudi, od kod ljudje in zakaj zahtevajo, da bo njihov luft čistejši.
Sami ga pa strupijo s sežiganjem premalo posušenega rastlinja...

Sicer pa, večraj sem slučajno videl biciklistično dirko po italiji in an enem prelazu so "navijači" uprizorili pravo bakljado.
Nisem vedel, da je športnikom takšno dimno plinasto stanje v dobro.
Jaz sem mislil, da so oni na robu izkoristka kisika v telesu. Potem pa njihovi "navijači" za lastno zabavo...

In kdo je to štekal?
Skoraj nihče!

Tolko se človek zaveda kaj počne!
vnk
# 19.03.2017 ob 13:36
Zadnjič sem se sprehajal ob lokalni reki in opazil ogenj ob poti, zraven kup suhe trave, grmovja, na drugi strani griča mladina igrala košarko, ljudje hodili mimo, noben nič ne trzal. Šel gledat, nobenega zraven, poklical gasilce in so prišli pogasit. 50 metrov naprej še en ogenj, dosti višji, direkt v grmovju postavljen. Ljudje so idioti.
zofija1
# 19.03.2017 ob 19:37
kdor kuri takrat, ko to ni dovoljeno, naj plača gasilce in še kazen.
vnk
# 19.03.2017 ob 15:04
pipijoco, kuri zaradi mene, ampak pri tem upoštevaj zakon in varnost. To da pa nekateri pustijo ogenj goreti brez nadzora, je pa neodgovorno. Verjetno ti doma ne zakuriš dvorišča za hišo, potem pa se odpelješ v nakupovalni center po nakupih, a ne?
hexen
# 19.03.2017 ob 14:54
Vsako deblo, vsaka vejica, vsak list sčasoma razpade v izvrstno humusno prst. Ne razumem, zakaj ljudje kurijo, sploh če imajo dovolj prostora za kompost.
hexen
# 19.03.2017 ob 16:17
pipijoco
# 19.03.2017 ob 14:17
Haha, jst sem za to, da se vam ekologom in varuhom narave v roke porine kosilnica na nitko, pa boste čistil tole zarast čez vikend. Zih bo več haska od vas kot pa zdaj, ko brezglavo tolčete po tipkovnici.


To ti ena koza 123 uredi, nitko pa raje uporabiš za čiščenje medzobnih oblog.
Mefisto
# 19.03.2017 ob 15:29
Slovenija, pač.

Če z izpušnim plinom na tehničnem pregledu ni vse v redu, me bodo zajeb. do onemoglosti, da ne omenjam vseh ekoloških dajatev, medtem ko kmetavzar (ne kmet) na sosednjem zemljišču veselo kuri les, listje in še malo plastike za povrh (ker je težko nesti v 10 m oddaljen smetnjak) ter zasmradi celo dolino.
mmeeddoo
# 20.03.2017 ob 13:21
Dokler se kuri naraven material, ne vidim nobenega problema. Sploh, če se pogovarjamo o mestu ali večji vasi, kjer tako ni nobenega čistega zraka.

Če komu smrdi, naj zapre okno - tako kot ga moram jaz, ko sosedje popravljajo avtomobile in kosilnice, navijajo motorke ali skuterje, ko imajo žurko ali kreganje ali ko mimo pripelje muzejski ali dizel vlak - tako, da prerilo itak sušimo v sušilcu.

Naša družina pa se zvečer lepo posede okoli ognja in nam je prav fino.
No angel
# 19.03.2017 ob 16:24
Pri nas na obrobju Ljubljane je tudi grozljivka. Zdaj se začne,traja pa celo poletje,tudi v najhuši vročini. Kurijo pa praktično vse,tudi plastiko. Ne vem zakaj imamo zabojnike za take odpadke...Zraven pa še vse pošpricano z gnojnico,da ja ne moreš prezračit prostorov. Ljudje niso normalni,očitno jim nos več ne služi. Dežja pa nikjer na obzorji...ko pa spere pa gremo znova od začetka,da ja ni svežega zraka.
lx200
# 19.03.2017 ob 13:26
@gesan

Se popolnoma strinjam s tabo! Kurjenje na prostem bi morali po mojem popolnoma prepovedat. Včeraj so pri nas kurili veje in listje kot nori in je bila cela vas v dimu. Sramotno.

Kar se pa tiče kmetov, ki kurijo in so pri gasilcih. Oni so pri gasilcih samo še zato da so nekje v društvu
FolkloraS
# 19.03.2017 ob 22:16
Ko kurijo travo in grmičevje uničijo naravo.
pipijoco
# 19.03.2017 ob 14:17
Haha, jst sem za to, da se vam ekologom in varuhom narave v roke porine kosilnica na nitko, pa boste čistil tole zarast čez vikend. Zih bo več haska od vas kot pa zdaj, ko brezglavo tolčete po tipkovnici.
Skippy
# 19.03.2017 ob 13:20
Tisočletja že človek kuri v naravi (plus kurjenja, ki ga uprizori narava sama), sedaj pa so naenkrat totalni problemi ... dajte no.