Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Požar podrast
Gašenje podrasti. Fotografija je nastala lansko poletje. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Pogorišče
Takšni požari se lahko hitro razširijo na velike površine. Foto: BoBo/Borut Živulović

V zadnjih dneh je število požarov v naravnem okolju zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje, predvsem na Gorenjskem, na širšem območju Ljubljane, Celja in Postojne, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Takšno stanje pričakujejo do prvih obilnejših padavin.

Teh ni na vidiku. V sredo bo rahlo deževalo na zahodu države, napoveduje agencija za okolje, kasnejši potek vremena pa je še zelo negotov.

Uprava za zaščito in reševanja zaradi trenutnih razmer svetuje previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju, še posebej pri dejavnostih, ki lahko povzročijo požar. Opozarja tudi, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano.

26 travniških požarov le v soboto
Gasilci so imeli v soboto največ dela na ljubljanski izpostavi uprave za zaščito in reševanje, kjer so našteli kar deset travniških požarov, od tega tri na Kočevskem. Prvi je ožgal 400 kvadratnih metrov, drugi 1.500, tretji – za podjetjem Dinos v Kočevju – se je lotil kar šestih hektarjev in ožgal sedem dreves. V Ribnici sta zagoreli trava ter podrast pri železniški progi, v Mengšu suho grmovje ob vrtičkih. Ob avtocesti proti Črni vasi so iskre ujeli nelegalno odloženi kosovni odpadki.

Poleg ljubljanske izpostave so imeli še precej dela na novomeški. Največji požar so zapisali na Straški cesti v Novem mestu, kjer so goreli trava, podrast in smrekova drevesa na 30.000 kvadratnih metrih. Vzrok bodo raziskali policisti. Pri naselju Sela pri Zajčjem vrhu so na 5.000 kvadrantih metrih goreli suha trava ter podrast. Pod naseljem Sadinja vas so zublji zajeli suho travo, grmičevje in podrast na dveh hektarjih površine.

Na Celjskem sta v dveh požarih, ob strugi reke Savinje v kraju Brnica ter pri Konovski cesti v Velenju, zagorela podrast in vejevje.

Požar je uničil okoli sto kvadratnih metrov trstičja na relaciji Šmarje-Dragonja v piranski občini. Na kranjskem je suha trava zagorela na Hrušici, na mariborskem pa je v naselju Svečane v občini Šentilj gorela trava in odpadno vejevje na površini 1.700 kvadratnih metrov.

Novogoriško: pri kraju Čepovan je občanu pri požiganju trave in grmičevja ogenj ušel izpod nadzora ter se razširil na 300 kvadratnih metrov. Trava je na pol hektarja gorela v bližini kraja Kamno v občini Tolmin.

Suhi Kras je pripeljal do večjega pogorišča pri naselju Kopriva v sežanski občini, kjer sta goreli trava in podrast na površini 2.500 kvadratnih metrov. Tudi ta požar so pogasili.

Uprava je opozorila tudi na štiri požare v stanovanjskih objektih, ki so se vsi zgodili zaradi neprimerno vzdrževanih dimnikov. Vžgale so se saje.