Bi se radi naučili tujega jezika zaradi svojega veselja ali pa mogoče nameravate potovati v tujino in bi se radi z domačini pogovarjali vsaj o osnovnih stvareh? Pobrskajte za tečaji na univerzah za tretje obdobje in jezikovnih šolah ter uresničite svoje želje. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Bi se radi naučili tujega jezika zaradi svojega veselja ali pa mogoče nameravate potovati v tujino in bi se radi z domačini pogovarjali vsaj o osnovnih stvareh? Pobrskajte za tečaji na univerzah za tretje obdobje in jezikovnih šolah ter uresničite svoje želje. Foto: freedigitalphotos.net

Langworthyjeva je z upokojeno profesorico spletnega oblikovanje Carolee Duckworth napisala knjigo z naslovom Vaše življenje in delo po upokojitvi (Your Life and Work After Retirement). "Naš cilj je pomagati pri iskanju ciljev za preostanek vašega življenja," pravi Duckworthyjeva.

Kot poroča USA Today, sta avtorici pripravili seznam sedmih načinov, kako preživeti obdobje po upokojitvi:

- uživanje: številni upokojenci se v svojih upokojenskih dneh ukvarjajo predvsem s svojimi hobiji in dneve preživljajo na ribolovu, golfu in vrtu.

- prostovoljstvo: številni se posvetijo prostovoljnemu delu in pomagajo prenašati svoje bogato znanje in izkušnje.

- potovanje: čas po upokojitvi je odličen čas za odkrivanje sveta, nekateri pa neodkritih koščkov ne obiščejo le za krajši čas, temveč tam ostanejo dlje časa. "Predlagam, da v krajih, ki so vam všeč, preživite vsaj teden dni, kar vam omogoča, da spoznate tudi domačine, in vidite še veliko več kot le muzeje."

- novo delo: nekateri se začnejo ukvarjati s popolnoma novimi aktivnostmi, kot so bile tiste, s katerimi so se ukvarjali večino življenja, od ustvarjanja nakita do izdelovanja izdelkov iz lesa.

- podjetništvo: nekateri ugotovijo, da imajo kot upokojenci neke potrebe, ki jih nikjer ne morejo uresničiti. Zakaj ne začeti novega posla in bi počeli ravno to?

- kreativnost: številni so morali med službo in opravljanjem dnevnih obveznosti pozabiti na osebne želje in potrebe. Zakaj ne bi svojih kreativnih idej uresničili: od slikanja, oblikovanja, glasbe, zdaj imate čas za nove ideje in rešitve. "Ena najlepših stvari v pokoju je, da znova poiščete kreativnost v sebi."

- vrnitev v študentske klopi: nikoli ni prepozno za osvajanje novega znanja, zato nekateri znova sedejo v študentske klopi in se učijo novih spretnosti, od tujih jezikov do novih ročnih spretnosti.

Premislite o tem, kaj si res želite početi, saj boste tako poskrbeli za dobro počutje, kar se bo poznalo tako pri vašem fizičnem kot psihičnem počutju.