Po nekaterih podatkih naj bi kontaktne leče uporabljalo 125 milijonov ljudi. Foto: EPA
Po nekaterih podatkih naj bi kontaktne leče uporabljalo 125 milijonov ljudi. Foto: EPA

Danes lahko ljudje nosijo leče tekom celega dneva
Že v 19. stoletju so se pojavile prve leče, vendar so hoteli popraviti napako v lomnosti očesa z navadnimi steklenimi pripomočki, ki so bili za nošenje zelo neudobni, je povedala prim. mag. Dragica Kosec z ljubljanske Očesne klinike. Večji del populacije jih je začel nositi v 60. letih prejšnjega stoletja. Najprej so bile steklene, nato iz umetnih materialov, vendar manj prepustne za kisik in posledično manj udobne za nošenje. "Danes imamo poltrde leče s skoraj 100-odstotno propustnostjo za kisik. Vzporedno so se začele razvijati tudi udobnejše mehke leče iz hidrogela. Najprej so jih lahko nosili le nekaj ur dnevno, pozneje več. Kasneje so se razvile leče iz silikon-hidrogela, ki so prinesle več kisika do očesa, zato so jih ljudje lahko nosili tekom celega dneva."

Danes so na voljo zaradi boljšega materiala tanjše leče, ki jih lahko uporabljate kot terapevtske leče v defektih roženice. Vsaka vstavljena leča v očesu je tujek, na katerega se oko sčasoma prilagodi. Na to vpliva dizajn leče, oblikovanost robov in debelina, ki je vedno tanjša, zato je draženje manjše. "Na začetku ljudje bolj čutijo poltrde leče, ker se morajo več premikati in morajo plavati. Bolj čutimo poltrde leče na začetku, ker se morajo več premikati in plavati. Mehke leče so večje in se manj premikajo, zato so udobnejše za nošenje. Po navadi se ljudje po mesecu dni na njih navadijo in niti ne vejo, da jih imajo v očesu," je pojasnila Koščeva.

Leče morate redno čistiti in pravilno shranjevati
Kontaktne leče ne sodijo v prašno okolje, problemi lahko nastanejo tudi pri ljudeh, ki delajo s kemikalijami. "Zavedati se moramo, da je leča položena direktno na oko in ima stik z očesom preko solznega filma. Če ne boste vestni pri ravnanju s kontaktnimi lečami, čiščenju in shranjevanju, pride lahko hitro do zapletov. Vsak mora biti dovolj kritičen do sebe in če ni vesten, je bolje, da se za leče ne odloči," je svetovala Koščeva. Vsak posameznik se mora odločiti, zakaj želi nositi leče, razmisliti o prednostih, svojih sposobnostih in možni pomoči drugih, ki mu bodo lahko pomagali pri varni nošnji leč.

Za uporabo leč ni starostnih omejitev, saj jih dajejo že dojenčkom, pri katerih je odstranjena siva mrena, zato da se vidna funkcija dobro razvije. Nosijo jih tudi starejši ljudje in tisti z okvarjeno roženico, katerim lahko terapevtska kontaktna leča omogoča manj težav in lažje gledanje.

Preden se odločite za leče, opravite pregled pri okulistu
Če že nosite očala, jih ne morete brez predhodnega pregleda pri okulistu zamenjati s kontaktnimi lečami, ker si mora ta ogledati in dobro oceniti stanje očesa. "Očala so stran od roženice in njihova vrednost je drugačna kot potem, ko je leča direktno na očesu. Višja kot je dioptrija, večja je razlika med vrednostjo, ki jo potrebujemo na kontaktnih lečah v primerjavi z očali. Nikakor ni prepis očalne leče tudi predpis kontaktne leče, to je lahko že zaradi dioptrije velika napaka, z medicinskega vidika pa moramo pogledati, kaj leča na očesu pomeni," je poudarila Koščeva. Kontaktne leče predpisujejo oftalmologi, po svetu pa tudi ustrezno izobraženi optometristi.

Spletna prodaja leč
Potrebni so redni kontrolni pregledi, saj ima vsaka leča svojo obliko, ukrivljenost, debelino, različne robove in tudi oči so različno oblikovane. "Če bodo ljudje kupovali leče na spletu samo na podlagi dioptrije, se lahko slej ko prej začnejo težave. V primeru nošenja leč je kontrola očesa še toliko bolj pomembna."

Pazite na higieno leč
Če vas oči pečejo, srbijo ali imate izcedek, skratka, kakršenkoli nelagoden občutek, morate lečo vzeti iz očesa. "Včasih je tujek lahko samo prašni delec v zraku, ki je prišel pod lečo. V tem primeru jo očistite in naslednji dan ne bi smeli imeti težav. Lahko pa gre za virusno infekcijo. Pazite, da ne uporabljate umazanih leč. Če imate kljub vnetju v očesu leče, pride lahko do hudih zapletov, tudi slepote," je opozorila Koščeva. Čeprav nosite leče, imejte v rezervi tudi očala, svetuje Koščeva. Ob prehladu ali drugih boleznih nošnja leč ni primerna.

Z gostjo prim. mag. Dragico Kosec se je v oddaji Svetovalni servis: Kontaktne leče pogovarjala Andreja Čokl. Oddajo lahko poslušate spodaj.