Foto:
Foto:
Krčne žile
Gibanje je zelo pomembno tudi za zdravje ožilja. Foto: EPA

Najpomembnejši dejavnik za pojav krčnih žil je dednost, saj te nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten, posledica tega pa so vidne žile na spodnjih okončinah.

Kadar ima eden izmed staršev varice, je možnost, da jih bodo imeli potomci, več kot 60-odstotna, če imata oba starša krčne žile, pa se verjetnost poveča nad 70 odstotkov.

Načeloma nastanka bolezni ven ne moremo preprečiti, lahko pa s spremenjenim načinom življenja učinkovito blažimo simptome in preprečimo napredovanje bolezni. Poleg dednosti, ki je poglavitni dejavnik tveganja, vplivajo na njihov nastanek še drugi razlogi: debelost, premalo gibanja, neprimeren položaj pri opravljanju vsakdanjega dela (nenehno stanje, sedenje) in nezdrav življenjski slog.
Kaj lahko storimo, da se jim izognemo?
Gibanje je ključnega pomena, od hoje, kolesarjenja do plavanja. Vsi ti športi pomagajo, saj spodbujajo pretok krvi. To velja na splošno za vse ljudi s krčnimi žilami - z jutranjo ali večerno telovadbo je treba spodbuditi moteni pretok krvi proti srcu. Kot dodaten ukrep je mogoče uporabiti t. i. kompresijsko zdravljenje z elastičnim povojem ali nogavico, ki nogo stisne in zmanjša pritisk v žilnem sistemu.

Strokovni nasveti
Kot pravi predstojnica Dermatovenerološke klinike v ljubljanskem kliničnem centru Tanja Planinšek Ručigaj, manjše, metličaste krčne žile, ki jih imenujemo tudi pajkaste (teleangiektazije), odpravljajo s svetlobnimi viri (laser, IPL, ELOS-tehnologija) ali s sklerozacijo (vbrizgavanjem sredstva v veno, ki v njej povzroči vnetje, to pa jo zlepi). Nekoliko večje vejne - retikularne - varice pa sklerozirajo ali s peno ali s tekočim sredstvom.

Pri največjih, debelnih, trunkusnih krčnih žilah pa so mogoči naslednji postopki: sklerozacija s peno (obvezno pod nadzorom UZ-ja), klasični operativni postopki za odstranjevanje varic ter novejši operativni endovenski postopki z radiofrekvenco in laserjem. Pri tem strokovnjakinja poudarja pomen obveznega nadzora ultrazvoka med postopkom. "Nekateri pri nas žal tega ne izvajajo tako, kar je strokovna napaka, ki lahko privede do hudih komplikacij)."

Najnovejša metoda je zapiranje varic z akrilatnim lepilom. "V vseh stadijih venskega popuščanja oziroma bolezni se priporoča uživanje venotonikov, tablet, ki na neki način 'učvrstijo' vensko steno, da je ta manj prepustna za vnetne celice," še dodaja specialistka.

Splošni nasveti: izogibanje toploti in redna rekreacija
Vsem, ki imajo težave z venami, zdravniki svetujejo izogibanje toploti, torej izogibanje vroči vodi, savni, sedenju na grelnih telesih ali sončenju na najhujši vročini. "Svetuje se kopanje v hladnejši vodi, recimo v morju, jezerih, rekah in olimpijskih bazenih," še pravi Tanja Planinšek Ručigaj.

Pomembna je tudi redna rekreacija. "Veliko hoje, vsaj dve uri na dan, ob dolgotrajnem stanju ali sedenju na mestu pa, da vsaj vsake pol ure vstanemo in se razhodimo. Ob sedenju - če je mogoče - pod noge podložimo pručko. Izvajajmo veliko stopalnih vaj (gibanje noge v gležnju navzgor in navzdol oziroma kroženje v gležnju)," podaja praktične nasvete.

Ob tem še poudarja, da mora biti vsaka vrsta zdravljenj varic obvezno spremljana s kompresijsko terapijo (povoji, redko lahko nogavice), da se kri iz zdravljene vene preusmeri nazaj v globoki sistem, ne pa da si utre pot v novo povrhnjo veno, ki je prav tako vidna.

Kaj pripomore k večji pojavnosti krčnih žil pri starejših osebah?
Tanja Planinšek Ručigaj še enkrat poudarja, da je nagnjenost k pojavu varic oz. krčnih žil dedna. Gre za dedno zasnovo strukture stene krčne žile, ki se pri nekaterih "postara", izgubi elastičnost prej kot pri drugih ljudeh. Nato pa z načinom življenja (dolgotrajno sedeče ali stoječe delo, posebno v prisilnih položajih), gretje nog, zaradi nedejavnosti mišic, ki potiskajo vensko kri navzgor proti srcu, pospešimo nastanek varic. Tudi hormonske spremembe v organizmu med menstruacijo, v nosečnosti, med dojenjem in ob uživanju premenopavzalne terapije pri ženskah pospešijo nastanek varic.

Sekundarno pa varice nastanejo po venski trombozi, zato tem bolnikom za preprečitev nastanka potrombotičnega sindroma (ko se pojavijo varice, spremembe na koži ali celo rana) svetuje, naj dolgotrajno uporabljajo medicinske kompresijske nogavice, vendar ne preventivne - bele (kot se to pri nas še vedno narobe dela; to to namreč le nogavice za preprečitev tromboze v ležečem položaju), ampak nogavice kompresijskega razreda II.

Lahko krčne žile dobijo tudi mlajši (npr. pri 30 letih)?
Čeprav velja, da se krčne žile pojavijo v poznejšem obdobju, pa to ni nujno. "Naše ambulante obiskujejo že od 11- do 12-letne deklice, pri katerih so krčne žile zelo razvejane pri sorodnikih in jih imajo v manjši meri že same," navaja primere Tanja Planinšek Ručigaj.