Mačke so načeloma bolj samotarske živali, zato ne potrebujejo družbe, če ste dalj časa zdoma. Foto: Radio Koper
Mačke so načeloma bolj samotarske živali, zato ne potrebujejo družbe, če ste dalj časa zdoma. Foto: Radio Koper
Mačka
Mačke v primerjavi z drugimi hišnimi ljubljenčki redko zbolijo. Foto: BoBo

Nekateri jih imajo zato, da se z njimi udeležujejo mačjih razstav, na podeželju pa so običajno na prostem in lovijo miši oziroma vse, kar jim pride pod kremplje. Tako za prve kot druge pa moramo lastniki ustrezno poskrbeti, da bodo zdrave in nam bodo v veselje. Odnos do mačk se je skozi leta spremenil, saj za njih vse bolj redno skrbimo, veliko pa so k temu prispevale tudi veterinarske službe.

Mačka mora imeti hrano in vodo
"Imamo več vrst mačk; to so mačke, ki živijo v stanovanju, in tiste, ki so na kmetijah, in opravljajo svoje osnovno poslanstvo, se pravi zaščita dobrin pred glodavci. Tu so še prostoživeče mačke, ki živijo po mestih in načeloma nimajo svojega gospodarja, vendar tudi tam poskrbijo za njih, in sicer s hranjenjem, sterilizacijo in kastracijo, ki jo izvajajo zavetišča, da se preveč ne razmnožijo. Mačke se počutijo najbolje, če so dobro preskrbljene s prehrano, saj tako nimajo težav z zdravstvenim stanjem. Hrana in voda sta dve osnovni življenjski dobrini, ki ju mora mačka imeti," je poudaril Marjan Kastelic, doktor veterinarske medicine, s katerim se je v Svetovalnem servisu pogovarjala Andreja Gradišar.

Mačke v primerjavi z drugimi hišnimi ljubljenčki redko zbolijo. V urbanem okolju morajo imeti ustrezno zdravstveno oskrbo, saj se bolezen lahko širi med mačkami in na ljudi. Najbolj znana je na primer mačja bolezen. Na koži se vam lahko pojavijo rdeči krogi, ki lahko povzročajo tudi izpadanje las, če se razširijo na področje glave, vendar je bolezen ozdravljiva.

Pomembna so preventivna cepljenja
Poskrbeti morate za zaščito pred zunanjimi in notranjimi paraziti, preventivna cepljenja, s katerimi preprečite izbruh bolezni med mačkami in preprečite prenos bolezni na ljudi ter omogočite mačkam, da lepo preživijo svoj del življenja.

"Pri mačkah so najpogostejši zajedavci, saj imajo mačke lahko gliste, trakulje, katerih vmesni gostitelj je lahko tudi človek. Od virusnih bolezni je poznana mačja kuga, okužba z mačjim rinotraheitisom, ki je pogostejši pri mladičih, ki imajo otečene in vnete oči ter smrkajo. Preventiva pa je seveda cepljenje, pri katerem že pri sami mački ustvarimo dovolj protiteles, da se bolezen z mame ne prenese na mladiče," je pojasnil Kastelic.

S kastracijo oziroma sterilizacijo mačk preprečite nenadzorovano razmnoževanje
Sezona mačjih mladičev je lahko preko celega leta, zato ima vaša muca lahko mladiče večkrat na leto. "Če se ukvarjate z rejo mačk morajo biti samci in samice redno pregledani, da se morebitne bolezni ne bi prenesle na mladiče, saj ob tem lahko pride do vnetja gornjih dihal, oči, nosa, kar ima lahko hude posledice. Večje težave so pri mačkah, ki se nenadzorovano parijo, to so mačke v naši okolici, na kmetijah ali v mestih. Pri tem je pomembno, da se poslužujemo kastracije in sterilizacije, ter se izognemo neželenim mladičem."

S kastracijo mačkov se zmanjšajo spolni hormoni, ki so odgovorni zato, da se mački veliko potepajo in iščejo samice, se pretepajo in ob tem pride do širjenja bolezni ter poškodb. Tudi pri sterilizaciji muc je manjša možnost prenosa bolezni in bolj se zadržujejo v okolici doma.

Opazujte svojega ljubljenčka in ob težavah obiščite veterinarja
Pogosta problematika pri mačkah so tudi ušesne garje. Lahko se okužijo že mladiči v leglu od svoje matere, kar prepoznamo po črnih rjavih naslagah v ušesih. Lahko pa se razvijejo tudi hraste. "Zdravimo jih s posebnimi kožnimi nanosi, to so posebne ampule, ki delujejo proti različnim zajedavcem, in sicer bolham, glistam in trakuljam ter tudi ušesnim garjam. Če so ušesa ob tem vneta, je potrebno dati tudi zdravilo za lokalno vnetje. Kot preventivo lahko dobite pri veterinarju ampule, ki jih mački nanesete na kožo," svetuje Kastelic."»Pazljivo tudi pri sredstvih za zajedavce, ki jih imate za psa, saj vsa niso primerna tudi za mačke," opozarja Kastelic. Nekatera so za mačke strupena, zato lahko pride do hudih zastrupitev ali pogina mačke. Zato se vedno pozanimajte o uporabi zdravila.

Mačke se dobro počutijo tudi brez družbe
Če imate več mačk skupaj, morate dobro poskrbeti za higieno in preventivo pri odpravljanju notranjih in zunanjih zajedavcev. Sicer so mačke načeloma bolj samotarske živali, zato ne potrebujejo družbe, če ste dalj časa zdoma. Mačke se lahko dobro razumejo, težko pa sprejmejo nove mačje člane k hiši, saj to razumejo kot neke vrste konkurenco. Sčasoma se pa tudi na to navadijo. Mačke hranite s kvalitetno mokro ali suho hrano, ki ima dovolj vitaminov in mineralov ter beljakovin. Zaščitite jih pred zajedavci ter jim zagotovite prostor, kamor se pozimi in poleti lahko umaknejo pred neugodnimi vremenskimi razmerami. In ne pozabite na svežo vodo. Kastelic odsvetuje hranjenje s kravjim mlekom, saj ga večina mačk ne prenese.