Že ime pove, da je za pomoč pri vseh pljučnih težavah. Je najmočnejša rožica za zdravljenje pljučnih bolezni. Foto: Dobro jutro
Že ime pove, da je za pomoč pri vseh pljučnih težavah. Je najmočnejša rožica za zdravljenje pljučnih bolezni. Foto: Dobro jutro

Zraste tudi do 30 cm visoko. Prepoznali ga boste po temnozelenih listih z belimi lisami in barvnih cvetovih, ki so modri, rdeči in vijolični. Rastlino nabirate med cvetenjem in jo posušite tako, da jo povežete v šopke in obesite. Za čaje je uporabna zel brez korenine.

S pljučnikom so zdravili pljučne bolezni
Pater Simon Ašič piše, da pljučnik vsebuje kremenčevo kislino, sluz in kalcijeve soli, zato močno vpliva na pljuča in druge organe, zlasti dihala. Včasih so ga uporabljajo za zdravljenje pljučnih bolezni, danes ga je nadomestil penicilin. Nekdaj je veljalo, da je pljučnik rešil pljuča, ko ni nič več pomagalo. Verjetno bi se tudi število pljučnih bolnikov zmanjšalo, če bi ljudje poznali njegovo uporabo in ga v času cvetenja več nabirali.

Poleg bolezni dihal si z njim lajšate tudi težave s prebavili in mehurjem
Pljučnikov čaj si pripravite, ko zbolite za pljučnico, gripo, bronhitisom ali pri kašlju z izmečkom. Zdravi tudi vnetje grla in hripavost, če ga grgrate. Ni učinkovit samo pri boleznih dihal, ampak tudi pri težavah s hemoroidi in pospešenem izločanju seča, vpliva na mehur in morebitne kamne. Blaži tudi vnetja sluznice v želodcu in prebavilih, v ustih in žrelu ter zdravi drisko in grižo.

Pri bolezenskih znakih ga pijte trikrat na dan
Če se pojavi katera od zgoraj omenjenih bolezni, si trikrat na dan pripravite po eno skodelico čaja. Sicer pa lahko listje pljučnika pripravite kot prilogo namesto špinače ali v solati.

Naredite lahko tudi čajne mešanice, in sicer zmešate pljučnik in enako količino ozkolistnega tropotca, lahko pa namesto tropotca uporabite koprivo in preslico.

Na podeželju ga kmetje uporabljajo tudi pri prehladu goveda, konj in ovc, tako da krmi dodajajo prah iz listov.

B. L.