Zaradi pomanjkanja časa za vzdrževanje grobov se svojci, še posebej v oddaljenih krajih, odločajo za trajnejše zasaditve. Foto: Fotoarhiv Arboretuma Volčji Potok
Zaradi pomanjkanja časa za vzdrževanje grobov se svojci, še posebej v oddaljenih krajih, odločajo za trajnejše zasaditve. Foto: Fotoarhiv Arboretuma Volčji Potok
false
Primer ureditve. Foto: Fotoarhiv Arboretuma Volčji Potok
false
Strokovnjaki iz Arboretuma Volčji Potok za cvetoče zasaditve priporočajo mačehe, ki so cenovno najbolj ugodne, pri rezanem cvetju pa dajejo starejši prednost nageljnom in krizantemam, ki so nekakšen spomin na pretekle dni. Foto: MMC RTV SLO
Cvetje
Če bodo barve izbrane harmonično, bo grob deloval kot zaključena celota, kljub različnim elementom, kot so aranžmaji, šopki in zasaditve. Foto: BoBo
false
Del površine groba svojci še vedno namenijo sezonskim enoletnicam, medtem ko drugi del zasadijo z drevnino. Foto: Fotoarhiv Arboretuma Volčji Potok

V dneh pred 1. novembrom je gneča na pokopališčih običajno največja, saj želi vsak imeti urejeno gredico, toda za grobove je treba skrbeti celo leto.

V enem delu groba pa se zasaditve običajno spreminjajo glede na letni čas. Strokovnjaki iz Arboretuma Volčji Potok opozarjajo na to, da skupaj posadite rastline s podobnimi zahtevami, pri urejanju grobov pa upoštevajte barvno usklajenost. V zadnjih letih je na grobovih vse več trajnejših zasaditev.

Zaradi pomanjkanja časa za vzdrževanje grobov se svojci, še posebej v oddaljenih krajih, odločajo za trajnejše zasaditve. Iz tujine se k nam počasi širi zasajevanje grobov, ki ga doslej nismo bili vajeni. Gosta zelena 'odeja', ki prekrije celotno gomilo ali pa njen večji del, medtem ko se preostali del zasadi s sezonskim cvetjem, opozarjajo strokovnjaki. Vedno manj je marmornih okvirjev in plošč z izjemo nagrobnikov. Osnovne poteze zasaditve določimo z zasaditvijo drevnine, tako da izberemo počasi rastoče in na nizkih deblih cepljene iglavce ali oblikovane na deblih, pri katerih velikost krošnje ohranjamo v želenem okviru groba. Tu so še pritalne in plazeče grmovnice, ki jih z enim ali dvema obrezovanjema ohranjate v želeni razrasti.

Najprimernejši borovci za zasaditev grobov so sorte rušja (Pinus mugo 'Benjamin') in črnega bora (P. nigra 'Bambino' in P. nigra 'Brepo'), najprimernejše brini pa sorte plazečega brina (Juniperus horizontalis 'Icee Blue'), poleglega brina (J. procumbens 'Nana') in modrosrebrnega brina (J. squamata 'Blue Star'). Med cipresami priporočajo, da se odločite za japonsko pacipreso (Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis'), izmed ceder za himalajsko cedro (Cedrus deodara 'Feelin Blue' ali 'Gollden Horizon'), izmed klekov pa za ameriški klek (Thuja occidentalis 'Mirjam' ali 'Danica'). Med smrekami je v vrtnarijah najpogosteje naprodaj stožčasta smreka (Picea glauca 'Conica').

Izogibajte se zasaditvam listopadnih dreves
Listopadna drevesa niso najbolj primerna, saj listje odpada tudi na sosednje grobove, drevesa pa ga odvržejo ravno oktobra. V tem času je večina grobov že urejenih, tako da sosedje ne bodo ravno z odobravanjem sprejeli dodatnega dela. Odpadajo sicer tudi iglice, a pri pokrovnih drevesih je to manj opazno, predvsem pa zamejeno z velikostjo krošnje. Pri sajenju trajnic stremite k temu, da bo na grobu vedno kaj zanimivega in se bodo rastline med sabo dopolnjevale ter skupaj ustvarjale harmonično celoto.

Na grobovih tudi okrasna zelenjava
Del površine groba svojci še vedno namenijo sezonskim enoletnicam, medtem ko drugi del zasadijo z drevnino. Na grob lahko postavite tudi posodo in v njej menjate zasaditev. Izbor rastlin morate prilagoditi legi oziroma izpostavljenosti groba in potrebi rastlin po redni oskrbi.

Vsekakor pa se pri izboru rastlin gleda predvsem na to, da ne prerastejo okvirov groba, tako v višino kot širino. Okrasne vrste oziroma sorte zelenjave so v zadnjem času našle svoje mesto tudi na grobovih. Kalanhoje so do nedavnega veljale za sobne rastline. V zadnjih letih so vse pogosteje posajene na grobovih, v poletnem času, seveda. Prija jim sonce in zelo so odporne proti suši.

Na večjih grobovih bodite izvirni, na manjših ne pretiravajte z zasaditvijo
Večji grobovi dopuščajo večjo svobodo, saj na večji površini laže 'stkete zgodbo', vseeno pa morate paziti na estetiko. Na večjih grobovih lahko vključite poteze iz prodnikov, kip, vendar vedno v sozvočju celote. Na manjših grobovih se je najbolje držati načela 'manj je več', npr. eno vodilno rastlino oziroma vrsto, ki se jo kombinira s spremljajočimi.

Na grobovih brez gredice, kjer je samo plošča ali pesek oziroma je prostor samo za žaro, si lahko pomagate z nasadom v posodi. To omogoča, da lahko kadarkoli spremenite videz groba. Če imate radi sveže cvetje, lahko menjate tudi cvetlične aranžmaje ali šopke.

Pri ekstremnih zamislih se posvetujte z vzdrževalcem pokopališča
Vsekakor se morajo najemniki grobov najprej držati splošnih pravil izbranega pokopališča, če so ta objavljena. Glede posebnih želja se lahko obrnejo na vzdrževalca, saj se bodo tako najlaže prepričali o sprejemljivosti ali nesprejemljivosti zamisli. Na primer, na Dunaju mora biti vsaj tretjina površine groba zasajenega s trajnimi, vednozelenimi rastlinami. Najemniki grobov izberejo včasih neustrezne rastline, na primer hitrorastoče drevesne vrste, ki prerastejo svoj prostor in niti z ekološkega vidika niso primerne za grob. Če na žgoče sonce posadite rastlino, ki uspeva na senčni legi in jo morate pogosto zalivati, vam bo hitro propadla.

Na grobove zasadite trajnice s počasno rastjo
Pri trajnih zasaditvah se odločite za izbor drevnin z nizko oziroma počasnejšo rastjo ter trajnice. Izbor trajnic je zelo raznolik, od blazinasto rastočih rastlin, ki sčasoma prekrijejo površino (grobeljnik, avbrecija, igličasta plamenka, pečnik, skrečnik, materina dušica, pitomec, kamnokreč, nageljček …) do rastlin, katerih listi so z barvo in strukturo lep okras tudi pred cvetenjem in po njem (praprot, teloh, iskrivka, tiarela, zimzelen …), pa vse do okrasnih trav, ki pokažejo vso svojo lepoto šele v drugi polovici poletja.

Slaba stran spomladi cvetočih blazinastih trajnic je pogosto ta, da so preostali del leta videti dolgočasne, zato jih je smiselno saditi v kombinaciji s trajnicami, ki pozno ozelenijo (da niso moteče, ko cvetijo sosede) in njihovi listi poleti skrijejo njihov pomanjkljiv videz. Ljubiteljem gora lahko na grob zasadite gojene različice gorskega cvetja. Gorsko cvetje v nižinah hitro propade, zato si pomagate z nadomestki; namesto gorskega posadimo panonski svišč, namesto velikonočnice kosmatinec in podobno.

Rastline za ozelenitev površin
Če se odločite za zasaditev groba z le eno rastlinsko vrsto, zgledi iz tujine priporočajo zasaditev bršljana z manjšimi oziroma pisanimi listi, panešpljico, plazečo trdolesko, debelačko, plazeči brin. Pušpan je postal pri nas problematičen zaradi bolezni in škodljivcev, ki so v zadnjih letih uničili že veliko primerkov, svetujemo, da se stranke zanj ne odločijo.

Med trajnice zasadite sezonske cvetoče rastline
Med trajnice lahko jeseni posadite cvetoče mačehe in jesensko vreso, zelenko, pernecijo … Z mislijo na cvetočo pomlad pa spomladansko reso, marjetice ali spominčice. Vsekakor pa bo pomlad na grobu zgodnejša in bolj pisana, če posadite čebulice drobnocvetnih narcis, zgodnjih tulipanov, žafranov, jaric …

Zasaditev naj bo čim bolj naravna
Pri izbiri rastlin se držite pravila, da v ozadje sadite višje, v ospredje pa nižje rastline. Tako deluje zasaditev bolj naravno in smiselno. Glede barv je več svobode, saj grobovi niso tako veliki, vsekakor pa izbirajte barvno skladne kombinacije, po želji lahko tudi kontrastne. Svetle in močne barve so navidezno bliže, temnejše in umirjene pa oddaljene.

Cvetje izbirajte tako, da bo čim dlje časa v vazi
Tudi ob obletnicah in praznikih ljudje izbirajo cvetje po svojem okusu. Za nekoga je najlepši nagelj, za drugega je obvezna krizantema, tretjemu je bliže bolj prefinjen izbor, kot so vrtnice in eksotično cvetje. Glejte tudi na to, da cvetje v vazi ali aranžmaju ne bo samo kakšen dan ali dva lepo, potem bo pa ovenelo. V jesenskem času vas lahko že presenetijo nizke temperature, ki uničijo cvetje. Če cvetje na praznično jutro osmodi slana, bo še tako bogat šopek deloval klavrno, zato se ljudje še vedno najpogosteje odločijo za preizkušene kombinacije.

Ne postavljajte na grob cvetja v plastičnih posodah
Če je grob dovolj velik in se namerno pusti prostor za npr. krizantemo v plastični posodi, je to najbolje zakopati v zemljo, ko pa cvetje premine, jo odstranite in nadomestite z jesensko-zimsko zasaditvijo, aranžmajem ali venčkom, predlagajo strokovnjaki. Morda pa na to mesto postavite kakšen drug element, ki krasi grob preostali del leta in je skladen z zasaditvijo groba. Najmanj primerno je postavljanje cvetja na grob v plastični posodi, ki je ovito kar v nakupovalno vrečko. S tem morda preprečite nastajanje madežev na kamnu oziroma marmorju, toda to ni estetsko. Če lončne krizanteme prinašate na grob vsako leto, se je smiselno odločiti za nakup okrasne posode, ki prepreči nastajanje madežev in skrije plastično posodo. Grob bo zato zagotovo lepši, strošek za nakup posode pa je enkraten.

Grob uredite na začetku ali sredi oktobra
Grob uredite dva do tri tedne pred 1. novembrom, da delo opravite brez naglice. Pogosto se zgodi, da je prej še pretoplo, čeprav so npr. mačehe že v prodaji. V pretoplem vremenu se mačehe hitro pretegnejo in v prazničnih dneh niso več tako lepe, kot bi želeli. Izogibajte se sajenju zadnji trenutek, saj lahko ravno na tisti dan dežuje ali piha mrzel veter. V lepem vremenu opravljeno delo je zagotovo prijetnejše, svetujejo strokovnjaki.

Pazite na barvno usklajenost vseh elementov
S kombiniranjem mačeh z različno velikimi cvetovi vnesete v zasaditev še dodatno razgibanost, tako da je to dobrodošla popestritev, še posebno, če gre za kombiniranje enakih odtenkov. Lahko pa se poigrate z različnimi velikostmi in barvami ter s tem spremenite globino zasaditve. Že nekoč so na grobove sadili najlepše cvetje, čeprav barvni izbor ni bil tako raznolik kot danes. Vrtnarji vsako leto presenetijo s čim novim, vsekakor pa je izbor barv stvar osebne odločitve. Nekaterim ustrezajo živahne barve, spet drugim umirjene, nevpadljive.

Da ne bo delovala ureditev groba popolnoma brez okusa in kaotično, strokovnjaki iz Arboretuma priporočajo barvno usklajenost vseh elementov. Če bodo barve izbrane harmonično, bo grob deloval kot zaključena celota, kljub različnim elementom, kot so aranžmaji, šopki in zasaditve.

Mačehe so cenovno najbolj ugodne
Danes ima veliko ljudi težave s finančnimi omejitvami, zato cvetličarji za cvetoče zasaditve grobov priporočajo mačehe, ki so cenovno najbolj ugodne. Pri rezanem cvetju dajejo starejši prednost nageljnom in krizantemam, ki so nekakšen spomin na pretekle dni. Mlajši imajo pogosto predsodke do teh rastlin, vendar se tudi to že spreminja, opažajo v Arboretumu Volčji Potok.