-	Zelišča za domačo kuhinjo si lahko vzgojite sami. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
- Zelišča za domačo kuhinjo si lahko vzgojite sami. Foto: freedigitalphotos.net
Baziliko številni gojijo na domačih balkonih. Ko pripravljate omako za testenine, jo imate tako vedno pri roki. Foto: freedigitalphotos.net

Tudi v mestu si lahko ustvarite svojo zeleno oazo ter omilite enoličnost in robatost svoje neposredne okolice. Želja po pisani cvetlični gredi se vam lahko uresniči kar na balkonu! Preprosto kupite mešanico semen poletnih enoletnih cvetlic, ki bodo popestrile vaš dom čez poletje tja v pozno jesen.

Vrtna zelišča za vašo kuhinjo
V kuhinji so vrtna zelišča nepogrešljiva, saj so sveža veliko boljša od posušenih. Zelišča so idealne rastline za gojenje na majhnem prostoru in za ljudi, ki nimajo veliko prostega časa za obsežna dela na vrtu. Na okenskih policah lepo uspevajo bazilika, drobnjak, majaron, meta, peteršilj, timijan, spomladanska čebula in zelena solata.

Če jih želite uspešno posušiti, jih poberite dopoldne v sončnem in suhem dnevu in iz njih odstranite vse odmrle ali ovenele liste. Nato rastline povežite v majhne snopiče in jih za nekaj sekund potopite v vrelo vodo. Snopič popivnajte s kuhinjsko krpo, ovite z zelo tanko tkanino in ga obesite na suho, toplo in zračno mesto. Zelišča lahko tudi zamrznete.

Domače jagode
Okus prve jagode v sezoni je za vrtnarja vsekakor bolj vznemirljiv kakor prvo oglašanje kukavice. Gojite jih lahko tudi doma, v jagodnjaku. Jagode potrebujejo za razvoj cvetov zimski mraz in sončno toploto za rast in zorenje plodov. Kupite jih lahko tudi kot sadike, vzgojene v lončkih. Zrele lahko ponudite v obliki jagodne torte, marmelade in tiramisuja in tako razveselite sladokusce.

Bučke so zdrava in nizkokalorična hrana
Bučke so neverjetno rodovitna vrtnina in presenetijo skoraj vsakogar, ki se šele začenja ukvarjati s pridelovanjem vrtnin. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralov. Kremna bučna juha, polpeti ali polnjene bučke so odlična izbira za lahko poletno kosilo. Ker imajo zelo malo kalorij, so idealne za vse, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami.

Sejemo jih od marca do maja v približno 8 cm široke lončke. Ko mine nevarnost spomladanskih pozeb, sejance lahko prestavite na prosto. Plodove bučk je treba še mlade sproti odstranjevati, ker to spodbuja rastline k cvetenju.

Sistem patiogro
V tujini se je na tržišču pojavil sistem 'patiogro', ki vam zelenjavno tržnico pričara kar na terasi. Namenjen je gojenju rastlin na notranjih dvoriščih, balkonih in drugih majhnih prostorih. Zasnovan je na kovinskem okviru s tremi policami, na katere je mogoče postaviti precej široke setvene pladnje. Na njih je mogoče gojiti najrazličnejše vrtnine, od solatnic in zelišč do korenja in vrtnih jagod.

Vrtnarjenje v posodah je pogled v prihodnost. Je praktično, poceni in do okolja prijazno.