Pri zeleni lahko uporabite vse dele rastline, in sicer kot začimbo za različne juhe, omake ali priloge. Stebla lahko jeste tudi surova ali jih popečete kot ostalo zelenjavo. Gomolje pa lahko narežete, ustrezno zapakirate in shranite v zamrzovalnik ter uporabite pozimi. Foto: false
Pri zeleni lahko uporabite vse dele rastline, in sicer kot začimbo za različne juhe, omake ali priloge. Stebla lahko jeste tudi surova ali jih popečete kot ostalo zelenjavo. Gomolje pa lahko narežete, ustrezno zapakirate in shranite v zamrzovalnik ter uporabite pozimi. Foto: false

Najpogosteje jo uporabljamo za juhe, čeprav jo lahko v kulinariki pripravite na različne načine. Tako kot kumino, janež, peteršilj, luštrek in koper jo uvrščamo v družino kobulnic. Že pred 3000 leti so poznali tudi njene zdravilne učinke za ledvica in prebavila. Različni znanstveniki so skozi leta proučevali zdravilne lastnosti in ugotovili, da vsebuje veliko kalcija, vse vitamine skupine B in izdaten vir železa. Čeprav ima pozitivne učinke na zdravje, pa se je morate izogibati, če se pokažejo znaki alergije, saj je namreč tudi močan alergen.

Uporabna je cela rastlina
Pri zeleni lahko uporabite vse dele rastline, in sicer kot začimbo za različne juhe, omake ali priloge. Stebla lahko jeste tudi surova ali jih popečete kot ostalo zelenjavo. Gomolje pa lahko narežete, ustrezno zapakirate in shranite v zamrzovalnik ter uporabite pozimi. Zelena že sama po sebi vsebuje sol, zato lahko jedi manj solite. Tako kot luštrek in peteršilj je poznana kot ojačevalec okusa, kar še dodatno zmanjša potrebo po dodatnem soljenju, so zapisale avtorice priročnika Ščepec rešitve. Vsebuje tudi različna eterična olja, ki jih je največ v semenih.

Zelena je bogata s kalcijem, vitamini A, C in skupine B, folno kislino in železom
V ljudski medicini so jo pogosto uporabljali za odvajanje vode iz telesa, pri vnetju ledvic in mehurja, saj so z njo čistili pesek in blažili menstrualne težave. V listih in steblih zelene so eterična olja, ki se imenujejo terpeni, in ji dajejo zelo intenziven okus. To so eterična gorčična olja, ki v žrelu, želodcu, črevesju ter na sluznicah delujejo proti bakterijam, glivicam in virusom. Eterično olje in sok vplivata na zniževanje povišanega holesterola. Uporabljajo jo tudi za blažitev težav pri revmatskih obolenjih, razdraženosti, nervozi in histeriji.

V listih zelene je veliko kalcija, skoraj 12-krat več kot v gomolju, zato jo priporočajo bolnikom z osteoporozo. Zaradi vsebnosti grenčin in inzulinu podobnih hormonskih snovi dobro deluje na prebavni in živčni sistem, možgane ter nevtralizira presežek želodčne kisline.

Predvsem semena uporabljajo za dobro prebavo in težave z želodcem. Listi in gomolji vsebujejo vitamine skupine B, železo, vitamina A in C, beta karoten in folno kislino.

Znanstveniki pripisujejo zeleni celo zaviranje širjenja metastaz
Znanstveni izsledki kažejo, da ima pozitiven učinek na obnovo celic jeter in krepitev ledvic. Srbski znanstveniki pa so leta 2010 dokazali, da sok gomolja in listov zelene ščiti ped toksičnimi vplivi kemoterapije, so zapisali v priročniku Ščepec rešitve. Alkoholni izvleček semen zelene naj bi celo zaviral raka na jetrih, so v raziskavah ugotovili indijski znanstveniki.

Apigenin v zeleni pa zavira tudi širjenje metastaz melanoma, saj je močnejši antioksidant od vitamina C. Če imate težave z glavoboli, revmoa ali artritisom, pa strokovnjaki priporočajo uporabo semena, ki preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, varuje pred odpovedjo ledvic idr.

Največ alergenov vsebujejo semena in korenina
Z uživanjem zelene lahko odpravite velik alergij, če pa ste nanjo alergični, vam lahko ogrozi zdravje. Največ alergenov vsebujejo semena in korenina, medtem ko jih je v listih bistveno manj. Zeleni se morajo izogibati tudi nosečnice in bolniki z okvarami ali vnetjem ledvic, saj ni znano, kako zelena vpliva na delovanje zdravil. Ravno tako naj bodo previdni pri uporabi tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, saj lahko zelena okrepi učinek zdravil.

Gomolje zelene lahko spečete kot krompir
Proučevali so jo tudi španski znanstveniki, ki so ugotovili, da zelena izgubi največ antioksidativnih lastnosti s kuhanjem, in bistveno manj s cvrtjem, peko na žaru ali kuhanjem pod pritiskom. Zelo nasitni so gomolji zelene, ki imajo malo kalorij in veliko vlaknin. To je dobra novica za tiste, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram.

Najpogosteje zeleno uporabljamo za izboljšanje okusa juh. Če daste liste ali gomolje v pečico, bo okus bolj sladek in po strukturi podobna krompirju. Zato lahko gomolje narežete in spečete kot krompir, pa še soliti je ne bo treba ali zelo malo, saj ima zelena že sama po sebi slan okus, ki se pri peki še okrepi. Najmočnejšo aromo namreč razvije pri kuhi, zato ljudje pogosto mislijo, da je ne bi mogli pojesti več kot le kakšno vejico.

Za aromo jo dodajte v domač kruh ali pecivo
Zeleno lahko naribate in zmešate z majonezo ter dobite odličen namaz, ki mu lahko dodate peteršilj, čemaž ali drobnjak. Stebla zelene pa se dobro podajo tudi k omakam iz skute, oreščkov idr. Lističe in stebla zelene pa lahko dodate vsem enolončnicam in gostejšim juham. Dodate jo lahko tudi k mesu in zelenjavi ter v domač kruh ali pecivo.

Pri vzgoji pazite na sosede
Zelena ima rada vlago in veliko hranil, dobro raste zraven paradižnika, graha, fižola, zelja, pora in kumar. Slabše pa vam bo uspevala ob solati, koruzi in krompirju. Zelena je dvoletnica, ki prvo leto požene liste in korenino, naslednje leto pa votlo steblo s cvetovi. Gomoljno zeleno pospravite jeseni in jo uporabite v hladnejših dneh.

Shranjevanje za poznejšo uporabo
Rastlino lahko za poznejšo uporabo shranite na različne načine. Liste zelene lahko posušite, zmrznete ali iz njih naredite pesto, in sicer zeleno zmešate z oljčnim oljem in soljo. Gomolje lahko posušite in shranite v steklen kozarec. Lahko pa jo zmeljete skupaj z drugimi začimbami, kot so korenček, peteršilj, luštrek in druge začimbe ter zelenjava, dodate sol in zalijete z oljem ter shranite v manjše kozarce.