V zelo mrzlem vremenu in nizkih temperaturah, ki jih spremlja veter, na NIJZ-ju svetujejo, da se zunaj zadržujete krajši čas. Foto: EPA
V zelo mrzlem vremenu in nizkih temperaturah, ki jih spremlja veter, na NIJZ-ju svetujejo, da se zunaj zadržujete krajši čas. Foto: EPA

Telo med naporom porablja energijo, ki jo potrebuje za vzdrževanje telesne temperature, zato pretiran napor v mrazu lahko povzroči zdravstvene težave.

Najbolj ogroženi so bolniki, otroci in starejši ter ljudje z nizkim ekonomsko-socialnim statusom, kot so brezdomci, brezposelni, ki bivajo v slabo ogrevanih in pogosto vlažnih stanovanjih, ter delavci na prostem. Zaradi neustreznih bivalnih pogojev, slabega zdravstvenega stanja in posledično šibkega imunskega sistema pride v mrzlih dneh lahko do podhladitev, padcev, obolenj dihal, poslabšanja srčno-žilnih bolezni in omrzlin.

Prostori naj bodo pozimi dobro ogrevani
V zelo mrzlem vremenu in nizkih temperaturah, ki jih spremlja veter, na NIJZ-ju svetujejo, da se zunaj zadržujete krajši čas. To velja tudi za starše majhnih otrok, da otroci niso dolgo izpostavljeni mrazu in vetru. Ravno tako oseb, ki ne morejo same poskrbeti zase, ne puščajte samih v mrazu ali parkiranem avtomobilu. Poskrbite, da bodo prostori primerno zračeni in ogrevani, zato preverjajte temperaturo v stanovanju, še posebej, če ste starejši od 65 let. Zaradi ogrevanja z drvmi, plinom, premogom in pri odprtih kuriščih, kjer je možno uhajanje plinov v prostor, Ana Hojs z NIJZ-ja svetuje uporabo alarmnih naprav, ki vas bodo pravočasno opozorile o previsokih koncentracijah ogljikovega monoksida.

Nosite večplastna oblačila in nepremočljivo obutev
"Za vse zimske aktivnosti in opravke v mrzlem vremenu se toplo oblecite in obujte. Telesno temperaturo boste učinkoviteje ohranjali z večplastnimi oblačili. Toplejša so oblačila iz volne, svile in nekaterih umetnih materialov. Povrhu pa oblecite oblačila, ki ne prepuščajo vetra. Predvsem pa poskrbite, da bodo oblačila suha, saj vlažna hitreje ohladijo telo," je svetovala Hojsova. Pozimi telo porabi za vzdrževanje telesne temperature več energije, zato uživajte dovolj tople tekočine in hrane. Previdno s pitjem alkoholnih pijač, saj lahko zaradi tega ne občutite mraza in pride do podhladitve.

Zimske aktivnosti prilagodite počutju in vremenskim razmeram
Gibanje je pomembno v vseh letnih časih, vendar naj bo pozimi zmerno. "Telo med naporom porablja energijo, ki jo potrebuje za vzdrževanje telesne temperature, zato pretiran napor v mrazu lahko povzroči zdravstvene težave," je pojasnila Hojsova. Če se zdravite zaradi kroničnih obolenj, astme, povišanega krvnega tlaka, pljučne bolezni, se naporom raje izognite. Sicer pa delo pozimi opravljajte počasi in poskrbite, da vas ne bo zeblo. Pozorni bodite na ledene površine, kjer vam lahko zdrsne, zato okolico posujte s soljo in peskom.

Če se odpravite na izlet, pred tem preverite vremensko napoved, ravno tako vzemite s seboj nekatera zdravila (na primer pri astmi), svetujejo na NIJZ-ju. Predvsem pa se spomnite na tiste, ki so sami in brez svojcev ter jim v mrzlih zimskih dneh priskočite na pomoč v kakršni koli obliki.

Telo med naporom porablja energijo, ki jo potrebuje za vzdrževanje telesne temperature, zato pretiran napor v mrazu lahko povzroči zdravstvene težave.