Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Prehrana - Arhiv

Br'stovska Špargljada tudi z nasveti za nabiranje špargljev in pripravo špargljevih jedi

Sezona je tu Br'stovska Špargljada tudi z nasveti za nabiranje špargljev in pripravo špargljevih jedi

7.4.2024

Tradicionalno gastronomsko-turistična prireditev Br'stovska Špargljada prinaša čezmejno voden kolesarski izlet in Špargljev pohod, pa tudi pokušino jedi iz svežih divjih kraških špargljev, katerih sezona je tu, napotke za njihovo nabiranje in pripravo.

Test zveze potrošnikov: Najboljši je sveže ribani hren, med omakami največ hrena vsebuje majonezna

Kulinarika Test zveze potrošnikov: Najboljši je sveže ribani hren, med omakami največ hrena vsebuje majonezna

27.3.2024

Zveza potrošnikov Slovenije je pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki pod drobnogled vzela hren in hrenove omake. Za najbolj pristen okus hrena, ki je vir vitamina C, in vnos zdravju pomembnih hranil je najboljša izbira ribani hren, pravijo.

Vse manj je dobrih gostiln ali zakaj nihče ne opeva jote in golaža?

Kulinarika Vse manj je dobrih gostiln ali zakaj nihče ne opeva jote in golaža?

17.3.2024

Kje ste si privoščili nedeljsko kosilo? Doma? Morda v kateri od slovenskih gostiln, ki ponujajo domače ali tradicionalne jedi? Verjetno ste imeli težave z njihovim iskanjem, saj je tradicionalnih slovenskih gostiln vse manj.

Ultraprocesirana hrana povezana s srčnimi obolenji, rakom, duševnimi težavami

Zdravje Ultraprocesirana hrana povezana s srčnimi obolenji, rakom, duševnimi težavami

29.2.2024

Ultraprocesirana hrana je neposredno povezana z 32 škodljivimi posledicami za zdravje, vključno s srčnimi obolenji, rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, škodljivimi posledicami za duševno zdravje in prezgodnjo smrtjo, je pokazala največja raziskava do zdaj.

Poročilo: V evropskem sadju in zelenjavi velik porast pesticidov PFAS

Kmetijstvo Poročilo: V evropskem sadju in zelenjavi velik porast pesticidov PFAS

27.2.2024

Količina sadja in zelenjave, v katerih so odkrili pesticide PFAS, se je med letoma 2011 in 2021 potrojila, v najnovejšem poročilu ugotavlja nevladna organizacija PAN Europe. Pri sadju so zaznali 220-odstotno, pri zelenjavi pa 274-odstotno rast.

Na BIC-u Ljubljana pripravili najboljša krofa Slovenije

Naj krof 2024 Na BIC-u Ljubljana pripravili najboljša krofa Slovenije

7.2.2024

Četrto leto zapored so iskali najboljše krofe v Sloveniji. V obeh kategorijah, klasični in inovativni krof, sta se najbolje odrezali Lea Sterle in Stela Špoljar, slaščičarki na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

Žveglič: Kmetje bomo pri prilagajanju na podnebne spremembe potrebovali pomoč svetovne znanosti

Intervju Žveglič: Kmetje bomo pri prilagajanju na podnebne spremembe potrebovali pomoč svetovne znanosti

6.2.2024

Nekritičen uvoz pridelkov, predvsem iz Ukrajine v Evropsko unijo, dela pravo zmedo na evropskem trgu, opozarja prvi mož Kmetijsko-gozdarske zbornice, Roman Žveglič. Zdaj se bodo prvič sestali z novo kmetijsko ministrico in upajo, da jim bo prisluhnila.

Goriški radič ali sukenski regut tudi v polpetih, štrukljih in celo šamrolah

Kulinarika Goriški radič ali sukenski regut tudi v polpetih, štrukljih in celo šamrolah

30.1.2024

Na solkanskih poljih že več kot stoletje raste goriški radič. Tamkajšnji gostinci si želijo, da bi postal še bolj prepoznaven in da bi se našlo tudi več pridelovalcev.

V Poljanski dolini si prizadevajo za vpis drobnjakovih štrukljev na Unescov seznam

Kulinarika V Poljanski dolini si prizadevajo za vpis drobnjakovih štrukljev na Unescov seznam

11.1.2024

Na dvorcu Visoko se je začel mesec drobnjakovih štrukljev v juhi oziroma po domače na žup. Te želijo organizatorji predstaviti širši javnosti, jim dati večjo veljavo in začeti dejavnosti za njihov vpis na Unescov seznam.

NIJZ svetuje zmerno uživanje prazničnih jedi in pijač

Jedača in pijača NIJZ svetuje zmerno uživanje prazničnih jedi in pijač

23.12.2023

Slovenski prazniki so že pregovorno vezani na praznično obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. NIJZ svetuje, da smo pri mizi čim bolj zmerni, praznične jedi je namreč mogoče spremeniti v bolj uravnotežen obrok.

Hranilno sestavo živil s pomočjo aplikacije VešKajJeš preverja več kot 50 tisoč uporabnikov

Zdravje Hranilno sestavo živil s pomočjo aplikacije VešKajJeš preverja več kot 50 tisoč uporabnikov

14.12.2023

Aplikacijo VešKajJeš, kjer so dostopni nutricionistični podatki o več kot 45.000 živilskih izdelkih, po podatkih Zveze potrošnikov uporablja približno 57.000 ljudi. Da bi njeno uporabo približali še širšemu krogu ljudi, redno pripravljajo tudi delavnice.

Slovo najbolj znanega hrvaškega vinarja, ki je Napo postavil na vinski zemljevid

Miljenko "Mike" Grgich Slovo najbolj znanega hrvaškega vinarja, ki je Napo postavil na vinski zemljevid

14.12.2023

V starosti 100 let je umrl najbolj znani hrvaški vinar, Miljenko (Mike) Grgich, čigar vina pijejo ameriški predsedniki in ki je zaslužen za to, da so se ZDA oz. dolina Napa uvrstile na svetovni vinski zemljevid.

Nam najbližje restavracije s 3 Michelinovimi zvezdicami – kaj ponujajo, koliko stanejo?

Kulinarika Nam najbližje restavracije s 3 Michelinovimi zvezdicami – kaj ponujajo, koliko stanejo?

29.9.2023

Hiša Franko je s tremi Michelinovimi zvezdicami postala prva restavracija s takim priznanjem na vzhodu Evrope, je pa tudi ena redkih treh zvezdic v širši regiji. Kje so preostale, kaj ponujajo in koliko boste odšteli za degustacijski meni v njih?

Simbol Prava izbira gostincem, ki ponujajo bolj zdravo hrano

Kulinarika Simbol Prava izbira gostincem, ki ponujajo bolj zdravo hrano

5.9.2023

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v partnerstvu s Turistično gostinsko zbornico Slovenije oblikovali simbol Prava izbira, ki potrošnikom pomaga pri izbiri bolj zdrave gostinske ponudbe.

Bodo zaradi podnebnih sprememb izginili prosecco in nekatera druga vina?

Kulinarika Bodo zaradi podnebnih sprememb izginili prosecco in nekatera druga vina?

4.9.2023

Strokovnjaki opozarjajo, da bi zaradi podnebnih sprememb lahko izginila nekatera najbolj priljubljena vina v Evropi, med drugim tudi prosecco.

Na Bogračfestu v Lendavi se je pomerilo kar 100 ekip, slavili kuharji z Goričkega

Kulinarika Na Bogračfestu v Lendavi se je pomerilo kar 100 ekip, slavili kuharji z Goričkega

27.8.2023

Ob razglasitvi najboljšega bograča zadnje vroče avgustovske sobote so tekle solze sreče. V Lendavi so namreč sklenili tradicionalni Bogračfest 2023, tekmovanje v kuhanju bograča, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji.

Aspartam označen kot mogoča rakotvorna snov, a do zdaj priporočena količina ostaja varna za uživanje

Prehrana Aspartam označen kot mogoča rakotvorna snov, a do zdaj priporočena količina ostaja varna za uživanje

14.7.2023

Medtem ko je Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) v prvi izjavi glede aspartama sporočila, da je "mogoča rakotvorna snov", druga skupina Svetovne zdravstvene organizacije ocenjuje, da sladilo ostaja varno za uživanje v že dogovorjenih količinah.

Segrevanje oljčnega olja ni škodljivo, vendar je najbolje, da ga uporabljamo za hladne jedi

Miti v prehrani Segrevanje oljčnega olja ni škodljivo, vendar je najbolje, da ga uporabljamo za hladne jedi

11.7.2023

Oljčno olje se ne sme segrevati, ker naj bi ob tem v njem nastajale škodljive transmaščobne kisline, je eden izmed pogostih prehranskih mitov. To ne drži, res pa ga je priporočljivo uporabljati za hladne jedi, pravijo na Inštitutu za nutricionistiko.

Varna hrana: koristni nasveti o prehranskih dopolnilih, pretečenem roku in alergenih

Prehrana Varna hrana: koristni nasveti o prehranskih dopolnilih, pretečenem roku in alergenih

20.6.2023

Številne organizacije so združile moči in Evropejcem pripravile nabor nasvetov, kako izbrati varno hrano. Dobro je poznati pomen roka trajanja pri različnih tipih živil, pomen prehranskih dopolnil in ustrezno označenih alergenov.

Dnevi divjih špargljev so tu, prihaja tudi Šparglijada

Dobra sezona Dnevi divjih špargljev so tu, prihaja tudi Šparglijada

31.3.2023

Letos naj bi zraslo veliko divjih špargljev. V Izoli se tako začenjajo Dnevi divjih špargljev, ki bodo polni raznolikih dobrot iz te rastline, prav tako bo 2. aprila v Brestovici pri Komnu že 16. rekreativna in kulinarična prireditev Šparglijada.

Stran 1 od 15
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov