Baziliko, drobnjak, peteršilj in druge občutljive začimbe lahko shranite v olje, vendar zaradi vpliva toplote in svetlobe raje pripravite pesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Baziliko, drobnjak, peteršilj in druge občutljive začimbe lahko shranite v olje, vendar zaradi vpliva toplote in svetlobe raje pripravite pesto. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Bazilika, kreša, peteršilj, drobnjak, melisa, koper in druge občutljive začimbe, kot so jih poimenovale avtorice knjige Ščepec ustvarjanja – Kako od začimb dobiti največ, je najbolje uporabljati sveže, saj imajo visok delež vode in majhen delež eteričnih olj. Jedem jih dodajte ob koncu kuhanja, ko se hrana ohladi vsaj na 70 °C.

Baziliko raje trgajte s prsti kot režite z nožem, ker tako manj poškodujete celice in bo bazilika dlje časa ostala zelena in ne bo zaradi antioksidantov, ki so občutljivi na zrak, počrnela. Pri drobnjaku boste ohranili dragocene snovi, če ga boste rezali s škarjicami. Ravno tako ga ne pustite dalj časa v vodi, saj bo izgubil vse zdravilne lastnosti. V hladilnik ga shranite tako, da ga ovijete v vlažno papirnato brisačo.

Baziliko, drobnjak, peteršilj in druge občutljive začimbe lahko shranite v olje, vendar zaradi vpliva toplote in svetlobe raje pripravite pesto. Shranite ga v kozarce in zalijte z raztopljeno kokosovo ali drugo maščobo oziroma dodajte olje. Avtorice knjige odsvetujejo tudi daljše kuhanje česna, kardamoma, mete, muškatnega oreščka in pelina.

Začimbe z močnejšimi aromami
Pekoči okus začimb omilite s toplotno obdelavo, saj na primer čebula, česen in hren po toplotni obdelavi postanejo sladke začimbe. Če je jed še vedno preveč pekoča, ji dodajte jogurt, smetano, tofu ali kaj drugega.

Jedem dodajte suhe lovorjeve liste, saj imajo lahko jedi ob dodatku svežih grenek okus. Ravno tako imajo posušeni listi lovorja več zdravilnih lastnosti. Nabirajte vedno starejše liste in ne mladih, tako kot to velja za majaron, origano, rožmarin in šetraj. Vse te začimbe so boljše suhe, saj imajo sveže lahko okus podoben milu. S sušenjem aromo okrepite, moteč okus pa izgine.

Naštete začimbe lahko dodate sveže jedem, ki jih pečete v pečici ali krušni peči, na primer origano za pico, rožmarin za pečenko ali krompir, ali tam, kjer so jedi v stiku z maščobo, kot na primer riba na žaru. Koriandrova semena za boljši okus na hitro prepražite v pečici, saj tako dobijo okus po lešnikih. Lahko jih dodate na površino peciv, k juham in zelenjavnim jedem.

Trpki okus začimb omilite s sušenjem, kar velja za lovorjeve liste, rožmarin, sivko in origano, ki šele s sušenjem razvijejo pravo aromo. Grenkobo pelina, encijana in artičokinih listov pa lahko omilite, če jih prelijete z mlačno ali mrzlo vodo.