Ko želite živilo znova uporabiti, ga čim hitreje pogrejte, medtem ko morate juhe, omake in druge jedi na žlico prevreti. Foto: BoBo
Ko želite živilo znova uporabiti, ga čim hitreje pogrejte, medtem ko morate juhe, omake in druge jedi na žlico prevreti. Foto: BoBo

Za varno uporabo živil je pomembno, da jih primerno toplotno obdelate, saj ravno z ustrezno temperaturo uničite škodljive mikroorganizme, na primer bakterije in njihove presnovke (toksini, virusi, paraziti). Po barvi in teksturi boste težko ugotovili, ali ste živilo obdelali na dovolj visoki temperaturi ali ne, zato v gostinstvu uporabljajo termometre.

Ne kuhajte na zalogo
Na NIJZ svetujejo, da skuhate toliko, kot veste, da boste pojedli. Najboljše je, da uživate sveže pripravljene jedi. Če jih pripravljate vnaprej, naj bodo ustrezno shranjena, saj se v živilih, ki jih pustite stati na toplem, mikroorganizmi zelo hitro razvijajo, opozarjajo na NIJZ.

Živila za shranjevanje čim prej ohladite
Če vam hrana ostane in je ne želite zavreči, jo hitro ohladite, to pomeni v približno dveh urah na 20 stopinj Celzija, in shranite v pokritih posodah v hladilnik ali zamrzovalnik. Živila lahko ohlajate tudi pod mrzlo vodo ali v korito z vodo postavite posodo in dodajte nekaj kock ledu. V zimskih mesecih lahko posode s hrano postavite tudi na balkon. Za hitrejše ohlajanje razdelite večje količine hrane na manjše porcije. Ohlajanje živil morate izvesti čim hitreje zato, da preprečite razvoj nevarnih mikroorganizmov. Na embalažo živil, ki jo shranite v zamrzovalnik, napišite datum. Priporočajo tudi redno spremljanje in preverjanje temperature v hladilnikih in zamrzovalnikih.

Čas pogrevanja naj bo čim krajši
Ko želite živilo znova uporabiti, ga čim hitreje pogrejte, medtem ko morate juhe, omake in druge jedi na žlico prevreti. Mikroorganizmi se namreč najhitreje razvijajo pri temperaturi 5‒63 ºC. Pogreto hrano čim prej zaužijte in je ne pogrevajte več, svetujejo na strokovnjaki na NIJZ, saj ponovno pogrevanje, ohlajevanje in zmrzovanje pomeni tveganje za zdravje. Živila lahko tudi po toplotni obdelavi onesnažite z mikroorganizmi, zato morate poskrbeti za ustrezno osebno higieno, čist pribor, umivanje rok idr. Če je na primer surovo meso dlje časa shranjeno na sobni temperaturi (več kot dve uri), se v njem namnožijo mikroorganizmi, ki lahko tvorijo toksine (strupe). Med njimi so nekateri zelo odporni tudi na visoko temperaturo, zato so lahko živila tudi po kuhanju ali peki še vedno nevarna za zdravje.