Po ugotovitvah ameriških znanstvenikov je 82 odstotkov maščob v kokosovem olju nasičenih. Foto: Reuters
Po ugotovitvah ameriških znanstvenikov je 82 odstotkov maščob v kokosovem olju nasičenih. Foto: Reuters
Transport kokosov v Indoneziji
Za liter hladno stiskanega kokosovega olja je potrebno okoli 20 srednje velikih oziroma en kilogram težkih zrelih kokosov. Foto: Reuters

Kokosovo olje je bogato z nasičenimi maščobami, ki povišujejo holesterol nizke gostote (LDL) oz. t. i. slabi holesterol, je ugotovila nevladna organizacija Ameriško srce (American Heart Association), poroča BBC.

Glede na nedavno raziskavo je v kokosovem olju 82 odstotkov maščob nasičenih, medtem ko je nasičenih maščob v maslu 63 odstotkov, v goveji masti 50 odstotkov ter v svinjski masti 39 odstotkov.

Kokosovo olje številni trgovci oglašujejo kot zdravo, saj naj bi maščobe v njem na človeški organizem delovale bolje kot druge nasičene maščobe, vendar znanstveniki opozarjajo, da za to ni relevantnih študij, poroča BBC.

Protislovni zdravstveni nasveti
Uživanje živalskih maščob, kot je svinjska mast, naj bi bilo za človeško telo načeloma slabše kot uživanje rastlinskih maščob, kot je oljčno olje. Ta teorija je osnovana glede na vsebnost nasičenih maščob oz., nadgrajena, na razmerju med nujnimi (esencialnimi) nenasičenimi maščobami; več ko je nasičenih maščob, slabši naj bi bil izdelek za uživanje.

Nasičene maščobe naj bi dvigovale raven slabega holesterola, ki lahko maši žile in zvišuje tveganje za srčne bolezni ter kapi.

Zagovorniki kokosovega olja sicer trdijo, da je zaradi mešanice različnih maščob to vendarle zdravo za uživanje, vendar Ameriško srce ugovarja, da za to ni relevantnih študij.

Zdrave alternative
Študija poudarja, da je zamenjava nasičenih maščob z bolj zdravimi alternativami enako učinkovita kot zdravila za nižanje holesterola - česar pa sicer ne potrjuje nekatere druge raziskave, ki poudarjajo predvsem pomen dednega nagnenja k nalaganju odvečnega hiolesterola na stene žil.

Človeški organizem vendarle potrebuje maščobe, saj te vsebujejo esencialne maščobne kisline, ki telesu pomagajo absorbirati vitamine A, D in E.

"Priporočamo zamenjavo nasičenih maščob z nenasičenimi v vsakodnevni prehrani - namesto masla uporabljamo olje in uživamo hrano, kot so avokado, mastne ribe, oreščki in semena, namesto z nenasičenimi maščobami bogatih živil, kot so torte, keksi, čokolade in mastno meso," meni Victoria Taylor iz organizacije Britansko srce (mimogrede, omenjeni "slabi" izdelki so prdevsem izdelki z zaradi načina obdelave povišano ravnjo transmaščob).

Slabi in dobri holesterol
Holesterol je vosku podobna snov, ki je ključna sestavina živalske celice. Iz njega v telesu nastanejo številne druge snovi, ki so nujne za življenje, med drugim tudi nekateri hormoni.
Holesterol nastane v jetrih, telo pa ga lahko dobi tudi s hrano, holesterol definira portal eZdravje, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Holesterol, ki vsebuje lipoprotein z nizko gostoto, naj bi bil slab, ker se lahko nabira v žilnih stenah ter pripomore k razvoju strdkov, zaradi katerih lahko pride do srčnega napada in/ali kapi.

Holesterol, ki vsebuje lipoprotein z visoko gostoto, naj bi bil dober, ker lipoproteine z nizko gostoto odplavi v jetra, ki jih razgradijo.