V tradicionalni indijski medicini se kurkuma že tisočletja med drugim uporablja tudi za zdravljenje rakastih obolenj. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
V tradicionalni indijski medicini se kurkuma že tisočletja med drugim uporablja tudi za zdravljenje rakastih obolenj. Foto: freedigitalphotos.net

Tako kažejo ugotovitve dunajskih raziskovalcev, ki so dognali, da je s pomočjo nanotehnologije kurkumin mogoče pripraviti do tega, da se spopade z rakavimi celicami. Kurkumin so zapakirali v drobcene delčke maščobe, s čimer je ta bolje dosegel rakave celice, te pa so posledično postale nenevarne, kažejo ugotovitve, objavljene v Journal of Nanobiotechnology.

Kurkumin je glavna sestavina kurkume
Kurkumin pridobivajo iz kurkume oz. je njena ključna sestavina, zdravstvena stroka pa ga ceni, ker rakavim celicam preprečuje nebrzdano rast, njihovo širjenje po telesu in tvorjenje metastaz. Kurkuminu to uspeva z blokado določenih signalnih poti, so razkrili znanstveniki z oddelka za nanotehnologijo univerze za naravoslovje in tehniko na Dunaju. Kurkumin deluje protivnetno in je antioksidant, pomaga lahko tudi ublažiti simptome osteoartritisa in revmoartritisa, pozitivno pa deluje tudi na jetra in žolčnik, zato je njegova uporaba močno priporočljiva.

Zaradi slabe topnosti v vodi, kar posledično omejuje njegovo uporabo, so znanstveniki kurkumin zapakirali v drobcene delčke maščobe, s čimer je postal 10.000-krat bolj biološko razpoložljiv.

Te "kurkuemulzome" po trditvah dunajskih znanstvenikov na primer zelo hitro sprejmejo jetrne celice. Ker se maščobno jedro teh delcev le deloma raztopi, se kurkumin sprošča več časa, kar bi dolgoročno lahko povzročilo večjo učinkovitost.