Simbioza Giba letos poteka tretjič. Foto: BoBo
Simbioza Giba letos poteka tretjič. Foto: BoBo

V projektu, v katerem sodelujejo tudi ministrstvo za zdravje, Olimpijski komite Slovenije, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza društev upokojencev Slovenije in številni ambasadorji projekta in pokrovitelji, bo cel teden na voljo pester nabor različnih aktivnosti: od košarke, teka, odbojke do nordijske hoje in balinanja.

Prijave potekajo na www.simbioza.eu ali telefonski številki 030 456 776. Organizatorji pričakujejo okoli 20.000 sodelujočih.

Kot je na slovesni otvoritvi akcije, ki združuje vrtce, osnovne in srednje šole, različna društva in klube ter druge ponudnike lokacij, dopoldne na OŠ Vič dejala vodja projekta Ana Pleško, je Simbioza Giba zgodba, ki povezuje Slovenijo. "Ni pomembno, ali se gibamo ali se računalniško izobražujemo ali pa enostavno, medgeneracijsko sodelujemo, to bo vedno naša Simbioza, Simbioza vseh nas."

Koordinator akcije na Fakulteti za šport Janez Vodičar je poudaril, da je za otroke in mladino gibanje izjemno pomembno z vidika gibalnih navad, za starejše pa ima gibanje še poseben pomen, saj v zrelih letih potrebujejo več gibanja, pri čemer pa je potrebno, da ga izvajamo na pravilen način. "Gibanje za zdravje, zdravje za gibanje je pomembno sporočilo, ki naj traja celo leto in naj se po tem tednu v oktobru nadaljuje skozi celotno leto," je opomnil Vodičar.

Projekt Simbioza je v preteklih letih najprej povezoval starejše in mlajše pri vstopanju v svet računalništva, zadnja tri leta pa poudarja izvajanje redne telesne vadbe, o pomenu katere se v javnosti veliko govori, še vedno pa praksa kaže, da se, predvsem starejši, gibajo premalo. "Ne samo zaradi pomembnega zmanjševanja zdravstvenih težav in boljšega fizičnega zdravja, temveč tudi zaradi vpliva na duševno zdravje, počutje in samozavest. Gibanje in zdrav način življenja sta neprecenljiv gradnik zdrave in samozavestne družbe, ki gleda v prihodnost," je dejal Miro Cerar, ki je prav tako podpornik projekcije.

"Gibanje mi pomeni svobodo. Gibanje je življenje. Sama se gibam, če se le da, vsak dan. Simbioza Giba je zelo pozitivna, ker je gibanje za vse generacije, druga točka je povezovanje generacij in tretja je prostovoljstvo. Pri Simbiozi Giba se združuje temeljne elemente, predvsem pa projekt povezuje družbo kot celoto," je povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Projekt je letos dobil tudi svojo himno, ki ji lahko prisluhnete na spodnji povezavi.