Cilj je povezati generacije v športu in pokazati, kako je medgeneracijsko sodelovanje najprimernejše za premagovanje socialne izključenosti starejših ter rušenje stereotipov glede staranja pri mladih. Glavno geslo akcije je
Cilj je povezati generacije v športu in pokazati, kako je medgeneracijsko sodelovanje najprimernejše za premagovanje socialne izključenosti starejših ter rušenje stereotipov glede staranja pri mladih. Glavno geslo akcije je "Gibanje je življenje in življenje je gibanje", kjer poudarjamo vseživljenjsko učenje vsak dan za vse generacije. Foto: Simbioza giba

Namen akcije je spodbuditi zdrav življenjski slog pri mladih ter aktivno preživljanje časa in povezovanja z lokalno skupnostjo – mladi povabijo starejše h gibanju, kjer so prav vse vadbe primerne za medgeneracijsko gibanje, prav tako pa je cilj, da ostanejo starejši aktivni - tudi športnorekreacijsko prav vsak dan v svojem lokalnem okolju.

Kot so sporočili iz Simbioze, ki organizira projekt, so letošnja novost video tutoriali, ki bodo na voljo čez celo leto in vsebujejo praktične vsakodnevne vadbe in namige, ki jih lahko izvajamo doma, tudi sede. Vse materiale najdete na www.simbiozagiba.com.

Vseslovenska športna medgeneracijska akcija poteka med 15. in 22. oktobrom, vse vadbe so brezplačne. Lokacije in programe najdete na www.simbioza.eu.

Projekt so uradno odprli na slovesnosti v Domu starejših občanov Črnomelj, kjer so se povezali z lokalnim vrtcem Čardak, povabili mlade gibalce ter skupaj zaplesali in potelovadili ob harmoniki. Nekaj utrinkov si lahko ogledate spodaj.