Čas je za maline. Foto: EPA
Čas je za maline. Foto: EPA

Poznavalec in pridelovalec rastlin Jože Majes je v oddaji Svetovalni servis svetoval, da jih naberete toliko, kolikor jih boste porabili v enem letu, ko imajo rastline največ učinkovin, saj jih imajo z leti vse manj. V tem času lahko nabirate listje robid, breze, malin, v višjih legah tudi orehovo listje, ki ga v nižinah lahko nabirate do sredine maja. Rastline nabirajte, ko sonce posuši roso in je v zraku malo vlage oziroma dan ali dva za dežjem, sicer lahko nekatere počrnijo, na primer melisa, ozkolistni trpotec in kopriva.

Maja lahko nabirate tudi angeliko oziroma gozdni koren, ki ga prepoznate po zeleno-rdečem steblu in zelo močnih zalistnikih. Seme lahko uporabite za peko peciva, korenino pa za zdravljenje dihal in prebavil. Ko rastline posušite, jih zdrobite in shranite v dvoslojne vrečke, ki prepuščajo vlago in zaščitijo rastline pred zunanjo vlago. Tiste, ki bi lahko izgubljale čreslovine, na primer hrastovo listje, pa shranite v steklene kozarce.

Majes svetuje, da daste na dno kozarca prtiček, ki bo vpil morebitno vlago, ki je ostala v rastlinah, in preprečil plesen. Posušene rastline imajo največ zdravilnih učinkov v sebi prvo leto po nabiranju, v naslednjem letu že manj, tretje leto pa zelo malo, zato jih raje uporabite za kopeli. Za čiščenje telesa Majes priporoča mešanico KRRT, ki jo sestavljajo kopriva, regrat, rman in trpotec. Poleg osnovnih rastlin dodajajo še orehovo listje, preslico, islandski lišaj, črno deteljo in kordo benedikto, ki je zelo pomembna rastlina v tej mešanici.

V današnjem času, ko so se spremenile tudi prehranske navade, priporočajo, da naredite tritedensko očiščevalno kuro, tako da spijete liter čaja na dan. Tinkture lahko delate iz svežih ali suhih rastlin. Vedno daste 10 odstotkov suhe rastline in 90 odstotkov 45‒55-odstotnega etanola oziroma žganja ali naredite tinkturo iz 20 odstotkov sveže rastline in 80 odstotkov alkohola. Lahko pa pri določenih rastlinah, kot je ameriški slamnik, uporabite 70-odstotni alkohol, predlaga Majes. Tinkture so na osnovi alkohola in jih lahko uporabljate do tri leta.

Za urejanje krvnega tlaka lahko uporabite plešec in belo omelo, proti vrtoglavici pa je najučinkovitejši rožmarin, čeprav morate ugotoviti vzroke za nastale težave, zato je priporočljiv obisk zdravnika. Plešec lahko nabirate spomladi, poleti in jeseni, saj ima v različnih letnih časih različno vsebnost učinkovin, zato nekateri poznavalci predlagajo, da ga nabirate v vseh letnih časih in ga potem zmešate skupaj, da dobite pravo mešanico.

Oddajo Svetovalni servis lahko poslušate tukaj.