Zaradi depresije si po podatkih WHO-ja vsako leto življenje vzame skoraj 800.000 ljudi. Foto: BoBo
Zaradi depresije si po podatkih WHO-ja vsako leto življenje vzame skoraj 800.000 ljudi. Foto: BoBo

Anestetik ketamin se že več kot pol stoletja uporablja v medicini in veterini in se ga pogosto povezuje tudi z zlorabami na zabavah. Zdaj pa ga zdravniki in psihiatri vidijo kot zdravilo, ki bi lahko povsem spremenilo življenje ljudem s kronično depresijo, piše Guardian.

"Čeprav bo potrebnih še veliko več raziskav, bi ketamin lahko pomenil spremembo v paradigmi zdravljenja," je dejal profesor Allan Young s kolidža Royal College of Psychiatrists. Z njim se strinja tudi višji predavatelj na King's Collegeu James Stone, ki je poudaril, da sodeč po raziskavah ketamin omili samomorilske misli v manj kot uri.

Zakaj je ketamin tako učinkovit, nihče ne ve. Depresija je namreč motnja v delovanju možganov, kjer gre za preveliko povezanost dela možganov, odgovornega za čustveno uravnavanje, z drugimi deli možganov. Predvidevajo, da ketamin zmanjšuje to povezanost.

Vendar je trenutno v raziskavo vključen le 101 bolnik, od katerih jih 40 odstotkov kaže stabilno okrevanje po terapiji s ketaminom. Da bi zdravljenje lahko postalo širše dostopno, pa bo potrebnih več raziskav in denarja, saj je vzpostavljanje raziskovalnih centrov drago. Zato strokovnjaki pozivajo britansko vlado, naj poveča financiranje raziskav, saj se v nasprotnem primeru bojijo, da bi se zdravstveni potencial ketamina lahko izgubil.