Temperature bodo znova presegle 30 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Temperature bodo znova presegle 30 stopinj Celzija. Foto: BoBo
Pričakujemo najbolj vroče dneve letošnjega poletja

Agencija za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da bo predvsem po nižinah Primorske v ponedeljek in v prihodnjih dneh velika toplotna obremenitev. Temperatura bo dosegala okoli 34, na Vipavskem in Goriškem pa okoli 36 stopinj Celzija.

Na Arsu so tudi zapisali, da bo vročina v prihodnjih dneh večinoma "zmerna". V večjem delu Slovenije se bo najvišja temperatura povzpela na 30 do 34 °C. "Zaradi šibke burje bo najbolj vroče na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se bo lahko segrelo tudi do okoli 36 °C. Zaradi pregrevanja bodo vedno višje tudi jutranje temperature. Predvsem v mestnih središčih in na Primorskem bo tako velika toplotna obremenitev, tudi najnižja jutranja temperatura bo okoli 20 °C," so navedli.

Osvežitev za nekaj stopinj bo Slovenijo dosegla v četrtek ali pa v petek. Tudi v tem vročem obdobju lahko, predvsem v gorskem svetu, pozno popoldne ali zvečer nastane kakšna vročinska nevihta.

Na Arsu so tudi poudarili, da v letošnjem poletju za zdaj daljšega vročega obdobja še nismo imeli in kriterij za vročinski val še nikjer ni bil izpolnjen. Najvišja izmerjena temperatura v Sloveniji do konca preteklega tedna še ni presegla 33 °C, se pa je nekajkrat povzpela nad 30 °C.

Višek vročine, kot je to razmeroma pogosto, bo morda nastopil avgusta. Tako je bilo recimo lani, v poletjih 2011–2013 in tudi v rekordno vročem poletju 2003.

Opozorila pred vplivi vročine
Zaradi napovedi prvega vročinskega vala Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva (starejši in otroci, bolniki, osebe s socialno-ekonomskimi problemi, osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja …). Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Pričakujemo najbolj vroče dneve letošnjega poletja