Države so pri farmacevtih nabavljale velike količine tamifluja, a strah pred pandemijo nove gripe  se je izkazal za pretiran. Foto: EPA
Države so pri farmacevtih nabavljale velike količine tamifluja, a strah pred pandemijo nove gripe se je izkazal za pretiran. Foto: EPA
Nova gripa
Leta 2009 so številni potniki na največjih letališčih nosili zaščitne maske. Foto: EPA
Tamiflu ni učinkovit?

Kot poročajo britanski mediji, je samo tamkajšnja vlada za ogromne količine nakupa in shranjevanje tamifluja porabila več kot 600 milijonov evrov (skoraj 500 milijonov funtov), v velikih količinah so zdravilo kupovale tudi druge države. Nič čudnega, da so se v času izbruha nove gripe, to je bilo leta 2009 in 2010, prihodki švicarskega farmacevtskega koncerna Roche, ki je tamiflu izdeloval, izjemno povečali.

Stranski učinki in duševne težave
A raziskava neprofitne organizacije The Cochrane Collaboration je zdaj pokazala, da tamiflu ni nikakršno "čudežno" zdravilo, saj le skrajša simptome gripe s sedmih dni na 6,3 dneva, zaradi njega pa se ni nič zmanjšalo število hospitaliziranih bolnikov. Na Japonskem je osem otrok, ki so jemali tamiflu, zaradi duševnih težav storilo samomor, kot stranski učinki so se pojavili tudi težave z ledvicami, bruhanje, slabost in glavobol. Mnogi jemalci tamifluja so se pritoževali nad nemirnostjo in depresijo, dodaja raziskava, ki omenja tudi, da je pri nekaterih ljudeh tamiflu preprečil, da bi njihova telesa prozvajala zadostno število protiteles, s katerimi bi se bojevali proti okužbi.

"To zdravilo so zdravniki kar po telefonu predpisali 1.000 ljudem na teden, a ni čisto nič učinkovitejše kot paracetamol oziroma druga zdravila proti gripi. Svojim pacientom ga ne bi predpisal," je dejal profesor z Oxforda Carl Henegen. Tom Jefferson, epidemiolog pri organizaciji The Cochrane Collaboration, pa je za britanski Telegraph dodal: "Ta stvar je celo strupena. Pri enem izmed 150 ljudi poveča tveganje za psihotična stanja, glavobole in ledvične težave."

Raziskovalci so poudarili, da so se zelo težko dokopali do podatkov podjetja Roche, saj so tam dolgo vztrajali, da gre za zaupne informacije. Odgovorni pri Rocheju zadnjim ugotovitvam sicer ostro nasprotujejo in vztrajajo, da je tamiflu zelo učinkovit, spodbijajo pa tudi "netočno in neprimerno" uporabo metodologije v raziskavi.

Države so začele tamiflu kupovati leta 2006 zaradi strahu pred razmahom ptičje gripe, leta 2009 pa so ga množično predpisovali v boju z novo gripo. Za običajno gripo ga večinoma niso predpisovali.

Tamiflu ni učinkovit?