ZZZS bo vsaka dva meseca uvedel novo skupino terapevtskih zdravil. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS bo vsaka dva meseca uvedel novo skupino terapevtskih zdravil. Foto: MMC RTV SLO

Po grobih ocenah bi s tem v obveznem in prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju privarčevali med 16 in 18 milijoni evrov. Za vsako terapevtsko skupino zdravil ZZZS določi najvišjo priznano vrednost zdravila, ki se v celoti krije iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zdravilu, ki ima zaradi svojih farmacevtskih ali terapevtskih lastnosti dodano vrednost, pa se najvišja priznana vrednost tudi dvigne.

Bolnik, ki v lekarni ne bo želel doplačati predpisanega zdravila, se bo moral vrniti k svojemu zdravniku po drugo zdravilo. Zamenjava v lekarni namreč ni mogoča.

Nasprotniki terapevtskih skupin: ukrep je škodljiv za zdravje ljudi
Uvajanju terapevtskih skupin nasprotujejo predvsem v Nacionalni mreži nevladnih organizacij s področja javnega zdravja 25x25, ki združuje približno 40 društev bolnikov. Po njihovem mnenju bo ukrep škodljiv za zdravje ljudi, saj bo poslabšal dobre rezultate, ki jih je Slovenija že dosegla pri zmanjševanju števila primerov nekaterih bolezni.

Prvo terapevtsko skupino zdravil, skupino t. i. zaviralcev izločanja želodčne kisline, je ZZZS uvedel z začetkom oktobra. Na ZZZS napovedujejo, da bodo postopoma, na vsaka dva meseca, uvedli terapevtske skupine zdravil še za druga zdravila.