V poletni in urgentni ambulanti v Luciji so do zdaj našteli že več kot 1.350 obravnav pacientov, od tega je bilo kar 200 nujnih intervencij na terenu (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO
V poletni in urgentni ambulanti v Luciji so do zdaj našteli že več kot 1.350 obravnav pacientov, od tega je bilo kar 200 nujnih intervencij na terenu (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO
Kljub nenehnemu opozarjanju na ustrezno ravnanje ob visokih temperaturah zraka Kraljeva ugotavlja, da ljudje še vedno premalo resno jemljejo pomembnost preventivnih ukrepov. Foto: Reuters

Struktura obravnavanih pacientov se je v primerjavi s preteklimi leti nekoliko spremenila, prav tako zahtevnost obravnav. Zato je na mestu tudi vprašanje, koliko časa še bodo zdržali v zdajšnjih, že nekoliko pretesnih prostorih.

V poletni in urgentni ambulanti v Luciji so do zdaj našteli že več kot 1.350 obravnav pacientov, od tega je bilo kar 200 nujnih intervencij na terenu.

Glede na to, da se višek sezone še približuje, utegnejo ob koncu, na začetku septembra, imeti štirikrat več primerov kot pred leti, ugotavlja vodja ambulante zdravnica Zlatka Kralj: "Zdaj smo navajeni improvizacij. Prej smo improvizirali le na terenu, zdaj pa smo prisiljeni improvizirati tudi v hiši. Tako imamo včasih vse prostore v ambulanti zasedene in še paciente na hodniku." Ambulanta deluje od 7.00 zjutraj do polnoči, velikokrat delajo še dlje. "Tukaj so vnetja ušes, vnetja mehurja, poškodbe, poslabšanje kroničnih bolezni, iztirjen krvni tlak, precej pa je teh res težkih intervencij na terenu."

Med pacienti prevladujejo domačini in domači turisti. Med tujimi je letos nekoliko manj Rusov, znova, kot pred leti, je največ Nemcev, Avstrijcev in Italijanov. Vsi skupaj sicer izhajajo iz 21 različnih držav po svetu. "Jih tudi vprašamo, kje letujejo, in ugotavljamo, da je veliko slovenskih turistov na Hrvaškem, ki niti ne pomislijo, da bi šli tam k zdravniku, ampak se raje pripeljejo sem. Danes smo jih na primer imeli več iz Novigrada, Umaga, celo iz Pulja pridejo."

Kljub nenehnemu opozarjanju na ustrezno ravnanje ob visokih temperaturah zraka Kraljeva ugotavlja, da ljudje še vedno premalo resno jemljejo pomembnost preventivnih ukrepov. Tako so na primer pred dnevi oskrbeli dojenčka, ki je zaradi dehidriranosti nehal dihati. Starša pa sta se začudena odzvala, da sta ga vendar na plaži ves dan imela v senci.