Sadje in zelenjava ter voda in nesladkan čaj naj bodo sestavni del prehrane že od majhnih nog. Foto: BoBo
Sadje in zelenjava ter voda in nesladkan čaj naj bodo sestavni del prehrane že od majhnih nog. Foto: BoBo
Otroke lahko vključite tudi v različne dejavnosti na vrtu. Foto: Gregor Jančič

Če je bilo še pred nekaj desetletji predebelih otrok zelo malo, je danes povsem drugače. Kot so pokazali junija objavljeni podatki Inštituta za varovanje zdravja RS, je bilo lani čezmerno prehranjenih kar 27,10 odstotka dečkov in kar 23,70 odstotka deklic v starosti od šest do 19 let. In odstotek se je v zadnjih 20 letih močno povečal.

Še bolj skrb vzbujajoč je podatek, da so slovenski mladostniki na prvem mestu v Evropi po količini popitih pijač z dodanim sladkorjem, je pokazala raziskava Svetovne zdravstvene organizacije, objavljena v letu 2012. Na splošno so prehranjevalne navade številnih mladostnikov nezdrave, predvsem ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. "Sadje in zelenjavo vsak dan v skladu s priporočili uživa nekaj manj kot petina mladostnikov, nikoli pa pet odstotkov mladostnikov," je pokazala raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2010.

V Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije so pripravili nekatere predloge, ki bi lahko prispevali k zmanjšanju števila otrok in mladostnikov s čezmerno telesno težo. Kot so zapisali, je čezmerna telesna teža v otroštvu povezana s povečanim tveganjem za različna obolenja v odrasli dobi, kot so sladkorna bolezen, rak, povišan krvni tlak in srčno-žilne bolezni.

Kako lahko pomagate? Zmanjšajte in postopno ukinite vse sladke pijače, na mizi naj bo vedno voda ali nesladkan čaj. Enako velja s čokolado in drugimi sladkarijami: zamenjajte jih s sadjem in recimo rozinami ali oreščki.

Kot predloge so med drugim zapisali, naj se na vseh stopnjah šolanja tedensko zagotavljajo vsaj tri ure obvezne, dovolj intenzivne in kakovostno vodene športne vadbe. Ker le dveurna zmerna telesna dejavnost zagotavlja pozitiven telesni in gibalni razvoj otrok, predlagajo, naj šole zagotovijo najmanj eno uro športnih dejavnosti na dan, starši in civilna športna sfera pa prav tako uro na dan.

Šport, šport, šport
Svetujejo tudi, da se poveča delež otrok in mladostnikov, vključenih v šolske in zunajšolske interesne športne programe, ne glede na socialno stanje v družini. V prostorske načrte občin pa je treba umestiti pogoje za varno, dejavno mobilnost za pešce in kolesarje, pa tudi površine, namenjene brezplačni rekreativni dejavnosti prebivalstva.

Predlagajo tudi več vsebin s področja zdravega življenjskega sloga in prehranjevanja, ozaveščanje o koristih rednega gibanja in zdrave prehrane pa bi bilo treba vključiti tudi v vsebino šole za starše.

Povsod avtomati, polni nezdravih pijač in prigrizkov
Potrebni so tudi ukrepi za zmanjšanje dostopa otrok in mladostnikov do nezdrave hrane z visoko vsebnostjo sladkorja, soli in zdravju škodljivih maščob - tako s prepovedjo oglaševanja nezdrave hrane otrokom in mladostnikom, prepovedjo prodaje nezdrave hrane prek avtomatov v zdravstvenih domovih in bolnišnicah kot tudi z nadzorom nad kakovostjo šolske prehrane. Prav tako je treba povečati dostopnost do pitne vode na javnih mestih in v ustanovah.

Sicer pa je njihova pobuda usmerjena tudi h kadrovski in finančni podpori vsem izvajalcem zdravstvene dejavnosti, ki obravnavajo čezmerno prehranjene in debele otroke ter mladostnike, pa tudi k finančni podpori izvajalcem preventivne dejavnosti za preprečevanje pojava čezmerne telesne teže in debelosti.

Predloge ukrepov so sprejeli na strokovnem srečanju, ki ga je društvo za zdravje srca in ožilja v okviru evropskega projekta EuroHeart II pripravilo v novembru. Zdaj bodo predloge posredovali mreži nevladnih organizacij s področja zdravja 25x25, ta pa naj bi jih nato poslala pristojnim institucijam.