Rožmarin raste v sredozemskem prostoru, ob morju. Da pridejo njegove učinkovine do izraza, potrebuje za rast veliko sonca in toplote. Foto: EPA
Rožmarin raste v sredozemskem prostoru, ob morju. Da pridejo njegove učinkovine do izraza, potrebuje za rast veliko sonca in toplote. Foto: EPA
Če ste nagle jeze, rahlih živcev in imate težave s spanjem, vas bo skodelica rožmarinovega čaja zagotovo pomirila. Foto: BoBo

Rožmarin so že v antični Grčiji povezovali z ljubeznijo, saj so verjeli, da njegov vonj osvobaja duha, zato lahko ljubezen neovirano prepoji telo. V nekaterih kulturah še danes z rožmarinovo vejico krasijo mladoporočence in goste na svatbi. Nekdaj so ga polagali tudi v krsto in zibko, saj so verjeli, da bo tako prihod in odhod duše obdan z ljubeznijo. Njegov vonj naj bi deloval pozitivno in širil med ljudi dobro, zato ga že tisočletja uporabljajo v zdravilstvu, kozmetiki in kulinariki.

Rožmarin dobro uspeva v toplejših krajih
Rožmarin raste v sredozemskem prostoru, ob morju. Cvetovi so modre oziroma vijolične barve, lahko tudi bele. Zelo cenjen je bil v samostanih, saj ni bilo vrta, na katerem ga ne bi gojili. Mraza ne prenaša dobro, zato ga imejte raje v loncu in ga čez zimo samo prestavite v prostor, kjer mu nizke temperature ne morejo do živega. Da pridejo njegove učinkovine do izraza, potrebuje za rast veliko sonca in toplote.

Čaj ali rožmarinovo olje za boljše počutje
Že zgodaj so ugotovili, da ima rožmarin številne zdravilne in blagodejne učinke, saj pomirja krče, spodbuja apetit, ubija klice, pospešuje prekrvavitev. Če ste nagle jeze, rahlih živcev in imate težave s spanjem, vas bo skodelica rožmarinovega čaja zagotovo pomirila. Že nekaj časa je znan po tem, da izboljšuje spomin. Rožmarinovo olje izboljša krvni obtok in pomaga pri težavah z nizkim pritiskom ter mrzlih rokah in nogah. Po jutranjem prhanju si z njim natrite stopala ali spijte čaj in imeli boste energijo za cel dan. Grenčine in čreslovine spodbujajo delovanje jeter in žolčnika ter podpirajo delovanje želodca in črevesja. Uživajte ga pri prebavnih motnjah, vetrovih ali blažjih prebavnih krčih. Rožmarin je diuretik, zato ga uporabljajo tudi pri revmi in putiki. V kozmetiki ga najdemo v šamponih, saj izboljšuje prekrvavljenost lasišča, pomaga proti prhljaju in deluje protivnetno. Uporabljajo ga tudi proti komarjem, moljem in bolham.

Flavoni in karnozolna kislina so odlični antioksidanti, kar je že dalj časa znano v prehranski industriji. Uporabljamo ga za celjenje ran in odpravljanje ustnih vnetij. Po naporni telesni vadbi ali če imate težave z revmatičnimi obolenji, se natrite z rožmarinovim oljem, ki ga lahko pripravite tudi sami. Rožmarin prelijete s hladnim oljčnim oljem in postavite za šest tednov na sonce. Nato precedite in shranite v temnih steklenicah.

Zdravilne učinke raziskujejo na več univerzah po svetu
Številne sodobne raziskave so pokazale, da ima rožmarin številne zdravilne učinke. Vpliva na dobro počutje, zdravljenje rakavih obolenj, srčno-žilnih bolezni, alergij in bolezni možganov. Zavira nastanek kroničnih vnetij, rakavih tvorb, artritisa, multiple skleroze. Če imate težave z luskavico ali izpadanjem las, se lahko zatečete po pomoč k rožmarinu. Znanstveniki so še ugotovili, da imajo rožmarin in njegove sestavine potencial za preprečevanje in zdravljenje bronhitisa, astme, senenega nahoda, kašlja, želodčnih razjed itd.

Karvakrol in rožmarinska kislina preprečujeta odlaganje maščob na stene arterij in preprečujeta njihovo zožitev, zato lahko rečemo, da rožmarin ščiti srce. Kanadski znanstveniki so dokazali, da alkoholni izvleček deluje zaviralno na rast tumornih celic pri raku dojke in levkemiji. Vdihavanje eteričnega olja rožmarina pa vpliva na zmanjšanje stresnega hormona kortizola, ravno tako izboljša dihanje in gibalne sposobnosti.

Karnozolska kislina izboljšuje spomin in zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen
Kot smo že omenili in znanstveniki so v več raziskavah tudi dokazali, karnozolska kislina izboljšuje spominske funkcije ter s tem znižuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen. Rožmarin je dobro deloval tudi pri zatiranju plesni Aspergillus niger in Candide albicans. Ob vsakodnevni uporabi rožmarinovega olja je kandida izginila pri ljudeh v od 2 do 4 dneh.

Podobne lastnosti imajo še kumina, koriander, kurkuma in česen, saj veljajo za močne nevtralizatorje toksinov in karcinogenih snovi v hrani. Učinkuje tudi proti bakterijam, ki uničujejo meso, poleg nageljnovih žbic, cimeta in pimenta.

Rožmarin vsebuje več kot deset antioksidativnih snovi, najpomembnejša sta karnozol in karnozolna kislina, ki so ju znanstveniki opazili v listih, ki so bili nabrani spomladi, zato začimbe nabirajte spomladi, saj takrat ponujajo največ, svetujejo strokovnjaki v knjigi Ščepec rešitve.

Z nobeno stvarjo ni dobro pretiravati
Čeprav ima rožmarin vrsto zdravilnih učinkov, z njim ne pretiravajte, še zlasti ne tisti, ki imate visok krvni pritisk, jemljete zdravila za redčenje krvi ali epilepsijo. Uživanje prevelikih odmerkov lahko povzroči vnetje želodčne ali črevesne sluznice ali motnje v delovanju ledvic. Pozorni bodite tudi tisti, ki imate diabetes ali srčno popuščanje. Vsi ti nezaželeni učinki veljajo bolj za uporabo eteričnega olja, saj s pitjem čajev in uporabo v kulinariki te odmerke zaradi močnega in izrazitega okusa zelo težko presežemo.

Nepogrešljiv pri pripravi morskih jedi
Zeleni listki popestrijo okus jedi s paradižnikom, pri katerih uporabljate tudi olivno olje. Nikakor pa ne pozabite dodati vejico rožmarina pri pripravi mastnih jedi in rib. Odličen je tudi s pečenim krompirjem in v kruhu. Posušene rožmarinove liste strite, sveže pa nasekljajte, lahko pa odlomite celo vejico in jo dodate k jedem, vendar ne prej kot pet minut, preden odstavite jed z ognja, saj ob predolgem kuhanju postane grenek. Šopek vejic lahko namočite tudi v vino in pustite en teden, saj je tovrstno vino veljalo včasih za zelo krepčilno. Za pripravo čaja liste poparite in pustite petnajst minut ter zaužijete pred obrokom.

Rožmarin ni zahteven, saj potrebuje le svetlobo in toploto, zato je najbolje, da ga pozdravi že jutranje sonce. Če ga želite imeti na vrtu, ga pred zimo lahko obvarujete s kopreno, vendar se zna zgoditi, da ga boste mogli ob hudem mrazu saditi ponovno. Enostavneje je, da ga posadite v lonec in ga pred zimo samo umaknete v zavetje. Za nabiranje je najboljši čas pomladi oziroma zgodaj poleti. Vejice posušimo, osmukamo in hranimo v zaprtih kozarcih.

Če vam okus in vonj rožmarina prijata, ga brez skrbi uporabljajte v kulinariki kot dodatek k jedem, za jutranjo osvežitev pa si pripravite čaj, saj ima veliko zdravilnih učinkov. Najbolje bo, da ga vzgojite doma, saj ga imate tako vedno pri roki in njegove učinkovine pridejo še bolj do izraza.