Svoji bogati zbirki nagrad je Partonova dodala še dva Guinnessova rekorda. Foto: Reuters
Svoji bogati zbirki nagrad je Partonova dodala še dva Guinnessova rekorda. Foto: Reuters
Dolly Parton
Pravi, da vedno piše iz srca ter da se noče obremenjevati s tem, kaj je priljubljeno in kaj je uspešnica. Foto: Reuters

Bogati zbirki nagrad je z začetkom leta 2018 dodala še dva zelo prestižna naziva - v Guinnessovo knjigo rekordov za leto 2018 se je za plodovito ustvarjanje velikih uspešnic vpisala s kar dvema rekordoma.

Certifikata potrjujeta rekord, da je imela zadnjih nekaj desetletij ves čas skladbo na Billboardovi lestvici vročih 20 countryjskih skladb, in rekord, da je ženska izvajalka z največ skladbami na Billboardovi lestvici vročih countryjskih skladb v zgodovini. Tja se je zavihtela kar 107-krat, ob podelitvi nagrad pa je 71-letnica dejala, da je globoko počaščena.

Dva zelo prestižna rekorda
Je edina glasbenica v zgodovini, ki je imela uspešnice na lestvici najboljših 20 v šestih različnih desetletjih. To verigo uspešnic je začela leta 1967 s skladbo Something Fishy, približati pa se ji je uspel zgolj George Jones - na lestvicah ima skladbe od 50. let prejšnjega stoletja, a so se med najboljših dvajset zvrstile zgolj v petih izmed sedmih desetletij.

Partonova si na lestvicah najboljših dvajsetih lasti 74 uspešnic, vključno z njeno najnovejšo - novo različico klasike iz leta 1974 Jolene - ki je leta 2016 na lestvico vstopila na osemnajstem mestu.

"Čudovito je v roke dobiti kar dva certifikata za Guinnessova svetovna rekorda," je ob podelitvi še dejala glasbenica. "Res je poseben občutek, ko se lahko pridružiš toliko čudovitim glasbenikom in ustvarjalcem, ki so jih prav tako počastili na takšen način. Ko začneš delati, nikoli ne veš, kako se bo odvilo, a zdaj, ko imam v rokah to, sem resnično počaščena."

Na vprašanje, od kod vsa ta leta črpa navdih za pisanje skladb, pa je odgovorila popolnoma preprosto in jedrnato - da vedno piše iz srca in se noče obremenjevati s tem, kaj je priljubljeno in kaj je uspešnica. "Ko dobim idejo, pride iz srca."